SYMBOLICKÝ HŘBITOV HOROLEZCŮ JE JEDNÍM Z POUTNÍCH MÍST ČESKÉHO RÁJE

0

Zhruba 130 jmen najdete na skalní stěně Nekonečné věže kousek od Mariánské vyhlídky v Hruboskalském skalním městě. Tabulky se jmény patří horolezcům, kteří zahynuli ve zdejším Skaláku, ale i na různých místech republiky a světa. Myšlenka na vznik symbolického hřbitova horolezců vznikla v 60. letech minulého století, definitivní impulz k jeho vzniku dala až tragédie expedice „Peru 1970“. Symbolický hřbitov byl otevřen v červenci 1971. Zejména o Vánocích je místem různých vzpomínkových setkání, na Štědrý den tu pro přátele, kamarády a známé bývá bohoslužba.

n200812271027_zap_564_08_hrbitovLegendární výprava, které se účastnili také turnovští horolezci, měla původně zamířit na Aljašku (USA) a dobýt vrchol Mount McKinley. Kvůli utužujícím se politickým poměrům po Pražském jaru na konci 60. let bylo vybráno náhradní místo: Peru. Jako cíl expedice byl vybrán prvovýstup jižní stěnou Huandoy (6 395 metrů nad mořem) a výstup na Huascarán (6 768 metrů nad mořem). Expedice odjela v dubnu 1970 ve složení: Ivan Bortel, Arnošt Černík, Milan Černý, Vilém Heckel, Jiří Jech, Valerián Karoušek, Jaroslav Krecbach, Miloš Matras, Ladislav Mejsnar, Milan Náhlovský, Bohumil Nejedlo, Zdeněk Novotný, Jiří Rasl, Svatopluk Ulvr a Václav Urban. Výpravě nepřálo štěstí, 18. května 1970 se zřítil do propasti Ivan Bortel a o necelé dva týdny později, 31. května 1970, zahynul pod lavinou, způsobenou zemětřesením, celý zbytek výpravy (v Peru tehdy při velkém zemětřesení zemřelo 75 tisíc lidí).

n200812271028_zap_565_08_hrbitovV Hruboskalském skalním městě se 11. července 1970 konala tryzna za zemřelé horolezce. Právě tehdy bylo definitivně rozhodnuto o vzniku symbolického hřbitova, který byl zpřístupněn u příležitosti ročního výročí tragédie. Autory památníku jsou ak. sochař Jiří Seifert a arch. Josef Patrný. Pod prostou symbolikou puklého slunce jsou tabulky se jmény mrtvých horolezců. Logicky byla postupně ke jménům kamarádů z expedice Peru 1970 přidána i jména těch, kteří zahynuli za II. světové války, postupně tu přibývají jména i dalších horolezců, kteří zahynuli v různých koutech republiky a světa.

Hřbitov spravuje TJ Český ráj. Podle předsedy TJ Miloslava Homolky bude třeba vážně uvažovat o rozšíření symbolického hřbitova. „V letošním roce přibyla další tabulka se dvěma jmény, už je skoro vyčerpána možnost, kam na skálu tabulky umístit, proto máme připravenou variantu rozšíření symbolického hřbitova i na vedlejší skálu. Bude třeba upravit terén, získat spoustu povolení, do budoucna to ale bude nezbytné,“ uvedl Homolka.

Více o historii a současnosti horolezectví v Českém ráji najdete na www.hruboskalsko.cz

200812271028_zap_566_08_skalak

Související články (celkem 34)

Zobrazit další související články...
Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.