STŘELNICE: AŽ ZA ROK V ZÁŘÍ (KOMENTÁŘ A VÝZVA)

0

Jedno z hlavních témat současného Turnova. Obyvatelstvo rozpolceno na příznivce a odpůrce, prakticky nikoho nenechává stavba nového kulturního domu chladným (viz také anketa na serveru TvA). Přitom stačilo málo. Stačilo, aby pan Horáček nezemřel a když už zemřít musel, tak kdyby se tak stalo déle. Byl to právě jeden z největších českých mecenášů poslední doby, který stavbu financoval a jeho odchodem jím založená nadace zkolabovala. To jsou ale kdyby. Realitou bylo, že se čerstvě zbouraná Střelnice, resp. jáma po ní, zavezla hlínou a vysela tráva. Hejdukův palouk se tomu říkalo.

n200706201332_zap_162_07_strelniceA byl to právě exstarosta, který na konci svého funkčního období přišel s myšlenkou hlínu zase odvézt a začít stavět. Stavět za své, protože nám nikdo nic nedá. Tedy nějakých 20 milionů Hejduk sliboval, že nebude problém je na stavbu sehnat. Zatím se ale nesehnalo nic, takže se kulturní dům staví opravdu jen za peníze města. A jak je rozpolcena veřejnost (pche, na pár tancovaček ten tyátr nepotřebujem / je to standardní vybavenost 30 tisícové spádové oblasti), je bohužel rozpolceno i vedení radnice. Starostka Maierová a její uskupení Nezávislý blok a nejspíš plus zástupce KDU-ČSL novou Střelnici chtějí stavět a dostavět i za cenu útlumu jinde, turnovská ódéeska je proti, se stavbou má zásadní problém už od samého začátku a málem kvůli ní po loňských volbách neuzavřela ani koaliční dohodu s Nezávislým blokem. Mezitím ale i noví zastupitelé stavbu financovanou cele z rozpočtu schválili, nicméně prý hlavně zasedání rady města jsou pokaždé, když je tento bod projednáván, hodně bouřlivá a radní si vybírají i oddechový čas, asi aby jednání zvládli v rámci alespoň základní slušnosti a nezačali si rovnou nahlas nadávat.

n200706201332_zap_163_07_strelniceStřelnice se staví, sice to nyní není z venčí moc vidět, ale uvnitř už jsou hotové podlahy, omítky, někde i dlažba a obklady. Podle posledních informací stavební firma BaK dohnala skluz z počátku a do konce letošního listopadu nový kulturní dům dostaví. Když přijde na peníze, dozví se novináři hned několik součtů se spoustou neznámých. Dělo se ostatně tak i na poslední tiskové konferenci radnice. Fakta: Ještě před tím, než se podruhé s výstavbou začalo, bylo pod provizorní zavážkou ukryto nějakých 40 milionů v sítích a v trafostanici. Nyní se hovoří, že stavba by měla celkově přijít na nějakých 150 milionů (zastupitelé původně schválili 135 milionů), město nemá na dofinancování a bude si muset vzít úvěr asi 40 milionů. A to pořád ještě nebude na vybavení interiérů; alespoň zde by radnice ráda získala nějakou dotaci (10 milionů?).

Myslím, že až někdo s kalkulačkou bude na konci příštího roku sečítat, bude tam mít 200 milionů a možná i víc. Na to si ale opravdu počkejme, obávám se, že konečnou částku za projekty, výstavbu a vybavení nového kulturního domu dnes nikdo opravdu stoprocentně nedá dohromady.

n200706201333_zap_164_07_strelniceCo se však ví a zaznělo to i na zmíněné tiskové konferenci radnice, stavební firma dílo dokončí na konci listopadu a podle současného tempa s tím asi nebude zásadní mít problém. Bezprostředně poté objekt převezme Kulturní centrum Turnov, s.r.o., a nastěhuje se tam – se starým nábytkem a vybavením. To budou ale pouze kanceláře, zbytek kulturáku bude prázdný, bude se tam v zimě topit a to bude vše. Když se podaří sehnat peníze na dovybavení, je tu první předběžný termín slavnostního otevření: září 2008.

Září 2008. Víc než rok mají ti, kteří stavbu nenávidí, aby ji vzali na vědomí. A ti, co novému kulturnímu stánku pro 30 tisíc lidí přejí, by měli tu dobu smysluplně využít k systematické osvětě. Ono postavit je jedna věc, ale zaplnit prostory lidmi a každodenní činností bude možná ještě mnohem těžší. Zatímco dnes někteří radní a zastupitelé spílají kolik se prostaví, mají také připravenou částku na provoz? A to nejen na provoz fyzický, tedy teplo, světlo a platy – to se snad dá spočítat, ale provoz kulturní?

n200706201333_zap_165_07_strelniceVšichni, kdo kulturu ve městě dělají „zespodu“, by se měli také do nové Střelnice vrátit. Pěvecké sbory, kapely a divadelníci by tu měli zkoušet, vrátit se musí také taneční pro teenagery a pokročilé a s nimi i dobrovolní organizátoři plesů a společenských akcí. Jestli se nepodaří novému kulturáku vdechnout život, kdy tu sice mohou na jevišti vystupovat i umělci z Prahy, ale bez lidiček, kteří kulturní dům zaplní až hvězda zmizí po dálnici za Příšovice, to nepůjde. A jestli se tohle nepodaří, teprve potom to bude zbytečná stavba. Pro tři čtyři tancovačky v roce, to bych ji tedy opravdu nepodporoval.
Vážení, neměla by se tedy už nyní diskuse přesunout tímto směrem?, protože hrubá stavba bude za pár týdnů hotova a na vybavení se určitě taky něco sežene…

Související články (celkem 19)

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.