12. ROČNÍK MEMORIÁLU LUDVÍKA DAŇKA NEBUDE, NEJSOU PENÍZE

0

Memoriál Ludvíka Daňka, který je významným atletickým mítinkem v České republice, na který každoročně v květnu do Turnova přijíždějí nejlepší sportovci světa, především diskaři, letos nebude. „Důvodem odložení letošního ročníku je naprostý nedostatek finančních prostředků pro pořádání takovéto akce. Pořadatelé z AC Syner Turnov v poslední době museli řešit otázku, jestli mítink uspořádat v omezeném rozsahu a snížit tím kredit tohoto významného atletického mítinku, nebo letošní ročník přesunout na rok 2011, kdy se snad peníze podaří sehnat,“ uvádí Jana Svobodová, tisková mluvčí Memoriálu Ludvíka Daňka.

Podle oficiální tiskové zprávy měl být právě letošní mítink velmi dobře obsazený. Zájem o start projevilo nejlepších pět diskařů světa: Kanter, Alekna, Harting, Malachowski a Kövágo a naši olympijští vítězové Barbora Špotáková a Roman Šebrle.

n201004222054_sport_43_09_memorialMítink si za dobu svého trvání vybudoval již takové jméno, že se známí závodníci hlásí k účasti sami. Kromě výše jmenovaných špičkových závodníků projevili zájem o start i další vynikající evropští a světoví atleti jako je sprinter Grifith z Baham (100 m za 10,27 s), litevští sprinteři Rytis (100 m za 10,38 s), Martynas (100 m za 10,41 s), Rus Gleb (100 m za 10,63 s), ozdobami memoriálu mohli letos být i bahamský čtvrtkař Miller (44,99 s) či keňský půlkař Mutai (1:46,51 min). Ve výšce projevili zájem o start ruští závodníci Ivan (228 cm) a Koršunov (225 cm) a litevský výškař Stanys (225 cm). V dálce mohli startovat osmimetroví dálkaři McGregor z Jamajky (808 cm) a Simms z USA (802 cm). Největší bombou je zájem o start v Turnově ze strany vynikajícího světového dálkaře Jamese Beckforda z Jamajky (vloni 797 cm, s osobním rekordem 862 cm z roku 1997). O start projevil zájem i výborný ruský koulař Sidorov (20,92 m) a kanadský koulař Dylan Armstrong (21,39 m), v hodu diskem chtěl startovat i Rus Sedyuk (62,72 m).
Zájem o start byl i mezi ženami. Jednáno bylo se sprinterkami:  Kutu-Akoi  z Libérie a Ruskou Mekhti-Zadeyuna. Ozdobou běhu na 400 m měla být jamajská čtvrtkařka Wilkins (50,88 s). Soupeřkami naší Barbory Špotákové mohla být výborná ruská závodnice Zabruskova (64,49 m) a Jakubaityte z Litvy (63,65 m).

 

Jak z tiskové zprávy dále vyplývá, organizátoři Memoriálu Ludvíka Daňka věří, že pro příští rok budou mít daleko větší podporu od Libereckého kraje, jak vloni sliboval hejtman Stanislav Eichler. Pořadatelé mítinku jsou přesvědčeni, že stejnou reprezentaci Libereckého kraje v Evropě a ve světě jako zimní olympiáda mládeže EYOWF splňuje právě turnovský memoriál s třemi tisícovkami návštěvníků. „Turnovský atletický mítink sice není tak masovou akcí jako zmiňovaná olympiáda EYOWF, míněno z pohledu účasti dětí, ale turnovský memoriál by ve výše zmíněném rozsahu představoval částku ve výši 3 mil. Kč, oproti nákladům na EYOWF, které se vyšplhaly na 165 mil. Kč,“ stojí v tiskové zprávě.

 

„Pomocnou ruku nám letos při financování 12. ročníku podalo hlavně město Turnov, firma Syner a několik dalších drobných sponzorů, což na zajištění kvalitní účasti závodníků nestačí. Levnější varianta mítinku by znamenala snížení prestiže memoriálu a v žádném případě by potom Turnov nemohl usilovat o stálé zařazení do seriálu mítinků Evropské atletické asociace EAA. Navíc by se turnovský memoriál do budoucna vyloučil z možnosti pořádat jedno z kol atletické extraligy v srdci Českého ráje. Proto organizátoři z AC Syner Turnov raději již nyní začali s přípravami memoriálu v roce 2011,“ zakončila Jana Svobodová.

1. ročník Memoriálu Ludvíka Daňka se uskutečnil 19. září 1999. Tehdy byla ukončena náročná rekonstrukce turnovského atletického stadionu, na běžecký ovál byl položen „olympijský“ povrch Mondo. Stadion byl pojmenován po legendě světového sportu, diskaři Ludvíku Daňkovi (1937 – 1998), který právě zde 2. srpna 1964 hodil světový rekord 64,55 m. Na místě tehdejšího diskařského kruhu byl na Daňkovu počest odhalen pamětní kruh s bronzovým reliéfem, znázorňujícím otisky kroků diskaře při otočce. První ročník vyhrál Litevec Alekna, jeden z největších světových diskařů všech dob, který se do Turnova vrací opakovaně. Vloni byl druhý…

Související články (celkem 22)

Zobrazit další související články...
Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.