NETRADIČNÍ POHLED NA NAŠE ZDRAVÍ OČIMA ČÍNSKÉ MEDICÍNY IX.

0

V září je podle tradiční čínské medicíny potřeba zaměřit svou pozornost na slezinu a slinivku břišní. Slezina je největší lymfatický orgán v těle člověka. Zastává v těle také funkci krvetvornou a hraje úlohu v otázkách odolnosti organismu. Špatná funkce sleziny může být příčinou otoků nebo svalové bolesti. Při námaze pociťujeme píchání v levém boku.

Tisícileté texty o slezině říkají: „Nedostatečnost meridiánu sleziny se projevuje špatnou pamětí, vytékáním z nosu, plynatostí, špatným vyjadřováním, slabostí v dolních končetinách a vášní ke sladkostem.“ V dnešní době se nedá objektivně posoudit slabost dolních končetin, neboť si musíme uvědomit, že před tisíci lety měli lidé mnohem více pohybu než dnes. A tak dnes opravdu těžko objektivně posoudíme, při přesunu od počítače k televizi a pak do ložnice, slabost v končetinách. Přesto držme tento meridián v co nejlepší kondici.

Slinivka břišní zastává v našem organismu dvojí funkci. Jednak vylučuje fermenty (šťávy), které štěpí bílkoviny, tuky a cukry a pak ještě produkuje hormon INZULÍN, který reguluje hladinu krevního cukru, čili ovlivňuje zpracování cukrů, které jsou obsaženy v krvi.

Slinivka miluje sladké. On totiž každý orgán v těle má v oblibě jednu chuť. Potraviny, které tuto chuť mají, v přiměřeném množství orgánu prospívají, v nadměrném množství mu škodí. Například ledviny potřebují k životu sůl, ale při nadměrném množství na ni doplácejí.

 

Slinivka a žaludek milují sladké. Ovšem rozdíl mezi dobou dnešní a starověkem je velký. Sladké potraviny se v dávných dobách získávaly pouze přírodní cestou – šťávy z rostlin, stromů a z medu. Sladkostí též bylo oproti dnešku minimálně, neboť neexistoval cukrovarnický průmysl. Kde se tedy vlastně vzal cukr? V Indii existoval již několik století před Kristem – měl název „sarkara“. Z Indie se dostal do Persie, tam dostal jméno „šakar“ a čištěný cukr se jmenoval „kant“. Později se dostal do Egypta, severní Afriky a Španělska. Řepný cukr byl objeven teprve v 18. století.

 

Starověký slavný lékař a znalec farmacie Dioscordés napsal, že cukr posiluje žaludek a trávení. Takže cukr byl v té době považován za lék. Ale my víme, že když dva dělají totéž, není to vždy totéž. Proto my dnes nemůžeme mluvit o tom, že by rafinovaný cukr posiloval slinivku a žaludek. Vliv má zcela opačný. Pokud slinivka správně nepracuje, projevuje se nepravidelnou menstruací, průjmy, nadýmáním, bolestmi břicha. Jelikož slinivka i slezina ovlivňují okruh zažívání, dávejme pozor na to, co jíme a jak jíme. A nezapomeňte, že v jídle platí obzvlášť staré známé „všeho s mírou“.

 

Viera Koudelková, léčitelka a terapeutka žijící v Karlovicích-Roudném

www.cahope.com

 

„Jsou tři cesty k získání moudrosti. První je cesta zkušeností, ta je nejtěžší. Druhá cesta je napodobení. To je cesta nejlehčí. Třetí cesta je cestou přemýšlení. Ta je nejušlechtilejší.“ Konfucius

Související články (celkem 12)

Sdílet

Autor článku

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.