ČESKÉ KORUNOVAČNÍ KLENOTY NA DOSAH

1

Od srpna do začátku října 2017 se na zámku Hrubá Skála uskuteční výstava k výročí 670 let od korunovace Karla IV. českým králem. Výstava připomene nejen samotnou korunovaci našeho nejvýznamnějšího panovníka, ale především fenomén Českých korunovačních klenotů ve formě mistrovské repliky nejhodnotnějšího českého pokladu – na dosah a bez mnohahodinových front.

Korunovační klenoty

Exponáty ve speciální vitríně doplní zajímavosti a perličky z jejich mnohasetleté historie opředené různými legendami. Rozšířený koncept výstavy se zaměří na jednu z nejdůležitějších postav české i evropské historie – krále a císaře Karla IV. Kromě samotných mistrovských replik klenotů bude na výstavě představeno i mnoho dalších tematických exponátů připomínajících období středověku – např. kopie zbraní, volné repliky oděvů a obuvi nebo 3D modely. Expozici doplní interaktivní prvky pro nejmenší návštěvníky.

Autorem znamenitých replik korunovačních klenotů je jeden z nejlepších českých a evropských zlatníků, legenda mezi šperkaři – Jiří Urban z Turnova (ZDE), který zhotovil šperky např. pro anglickou královnu Alžbětu II., pro papeže Jana Pavla II., je autorem repliky císařské koruny Svaté říše římské, aktuálně také repliky cášské koruny. Na mnohasethodinové realizaci zlatnických prací se podíleli také špičkoví slovenští šperkaři – manželé Cepkovi. Detaily postupů výroby zachycuje doprovodné video.

Zámek Hrubá Skála 3. 8. – 28. 9. 2017. Otevřeno: denně kromě pondělí od 10.00 do 17.00 (srpen), 10.00 – 16.30 hodin (září); ohlášené skupiny nad 20 osob od 9.00. Viz: www.ceskekorunovacniklenoty.cz.
Organizované skupiny nad 20 osob je třeba ohlásit telefonicky a rezervovat si čas vstupu. Rovněž je možné si předem objednat komentovanou prohlídku. Vstupné: dospělí 100 Kč, slevy pro seniory, studenty a děti. Při vstupu na výstavu je nutné uhradit vstupní poplatek do zámeckého areálu ve výši 20 Kč.

Související články (celkem 15)

Sdílet

Autor článku

1 komentář

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.