PROHLÁŠENÍ MÍSTOPŘEDSEDY MÍSTNÍ ORGANIZACE ČSSD V TURNOVĚ K SOUČASNÉ POLITICKÉ SITUACI V NAŠÍ ZEMI

Jsem rozladěn tím, čím se v současné době zabývá vedení naší strany. Místo aby uchopilo vládu této země do svých rukou, chcete-li, aby byla ČSSD skutečným tahounem těchto jednání, jsme svědky něčeho, co tuto stranu a politiku v České republice jako takovou velmi poškozuje. Také nemohu souhlasit s tím, že odpovědnost za tzv. nepovedenou kampaň byla pouze a jen na jednom člověku. Jsem zklamán z postoje i těch, kteří jsou z krajských organizací a chtějí odvolat předsedu. Odpovědnost není tedy jen jednoho člověka, je dělitelná mírou odpovědnosti a kompetencemi k ní sdíleným.

Na předsednictvu došlo k pokusu „popravit“ předsedu ČSSD. Jsem přesvědčen, že pokus o mocenské převzetí vedení ČSSD by se ze strany Michala Haška a Jeronýma Tejce odehrál v případě jakéhokoliv volebního výsledku sociální demokracie. Nejde totiž o vyvození odpovědnosti za volební výsledek, ta by musela být objektivně vyvozena vůči celému vedení strany, a to tedy včetně Tejce, Haška a Škromacha, kteří v něm sedí již dlouhou řadu let. Jistě, za výsledek odpovídá předseda strany, ale nepochybně nebyl a není ve vedení sám. Volební výsledek je ale jen záminkou.

Právě vnitřní nejednota strany byla hlavní příčinou toho, že volební výsledek ČSSD zůstal za očekáváním jak našich členů, tak voličů. Podle všech dostupných analýz nám lidé ze všeho nejvíce vyčítali rozhádanost a spory uvnitř ČSSD. Každý, kdo sledoval dění ve straně v uplynulých letech, ví, že klíčový podíl na existenci dvouhlavé ČSSD má právě její místopředseda Michal Hašek, který dlouhodobě není schopen respektovat fakt, že nebyl zvolen předsedou strany. Tuto dvouhlavost ČSSD před volbami zneužívali i naši političtí konkurenti, včetně pravice a strany Zemanovců.

Jako dlouholetý volič ČSSD jsem zděšen a zhnusen zradou některých vedoucích činitelů. Vrazili nůž do zad svého předsedy. Chopili se záminky o neúspěchu ve volbách, přitom zosnovatelé útoku mají za výsledky voleb stejnou zodpovědnost. Věrně posloužili Zemanovi v pomstě proti Sobotkovi. Jsou to kariéristi, jde jim jen o svoje koryta.

Domnívám se, že nejlepším řešením pro současnou situaci by bylo, pokud by statutární místopředseda Michal Hašek okamžitě ukončil své aktivity související s paralelním vyjednáváním o vládě či svržením předsedy strany a ČSSD měla nadále opět pouze jeden vyjednávací tým pod vedením řádně zvoleného předsedy. Jinak budeme pro naše partnery nevěrohodnou a směšnou politickou stranou.

Tomáš Hudec, místopředseda MO ČSSD Turnov
tohu@email.cz