21. SLAVNOSTI SVIJANSKÉHO PIVA

0

V sobotu 17. července se ze Svijanského Újezdu stane zhruba patnáctitisícové město. Budou se tu konat v pořadí 21. Slavnosti svijanského piva. Program v areálu koupaliště v samém středu obce začíná ve 13.00 hodin, závěr je naplánován po půlnoci. Za vystupující by se nemusela stydět žádná větší akce v celorepublikovém měřítku. Postupně se na hlavním pódiu publiku představí: Berry, Luboš Odháněl, Janek Ledecký, Banjo band Ivana Mládka, Věra Špinarová, Seven, Walda Gang, Škwor a Debillheads.

Slavnosti ve Svijanském Újezdu jsou jedny z nejstarších v zemi. První ročník se uskutečnil v roce 1990. Loňský rok pivovar zakončil rekordním výstavem ve výši 385 340 hektolitrů piva. „Na modernizaci provozu a rozšíření sklepů jsme jen v loňském roce vynaložili zhruba 45 milionů korun a podobnou částku budeme investovat letos. To nám v budoucnu umožní ve Svijanech uvařit ročně až 500 tisíc hektolitrů piva,“ uvedl Vratislav Žitka, vedoucí obchodního oddělení Pivovaru Svijany.

Kromě tradiční desítky a jedenáctky vaří ve Svijanech řadu speciálů. Tak třeba patnáctistupňový Baron získal v kategorii světlý speciál Zlatou pivní pečeť 2010. Úspěch na této odborné degustaci měl i nealkoholický Vozka a svrchně kvašený Weizenbier. Vloni nasbíral pivovar téměř dvacet dalších ocenění. Pivovar ve Svijanech i nadále sází především na domácí pivaře, většina produkce končí v okruhu 70 kilometrů, i když v poslední době se s pivem ze Svijan můžete setkat i na Moravě, v jižních Čechách a okrajově na Slovensku či v Polsku.

Pivo při Slavnostech svijanského piva v sobotu 17. července poteče ze 160 píp, vstupné do areálu bude ve stejné výši jako vloni, tedy 150 korun. Připravena je také autobusová kyvadlová doprava na trase Svijanský Újezd – Turnov, nádraží ČD, která zájemce přiveze a doveze tam i zpět v půlhodinových intervalech od sobotní 13. hodiny.

Sdílet

Autor článku

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.