SPOLEK RODÁKŮ A PŘÁTEL TURNOVA POSLAL OTEVŘENÝ DOPIS MINISTRU VNITRA VÍTU RAKUŠANOVI. TÉMA: ZRUŠENÍ POBOČKY ČESKÉ POŠTY NA NÁDRAŽÍ

Vážený pane ministře, na základě rozhodnutí výboru více než třísetčlenného rodáckého spolku vás vyzývám, abyste pozastavil a znovu odborně přehodnotil rušení poštovních úřadů v České republice!
Píši vám současně jako dlouholetý zaměstnanec poštovního úřadu v Turnově, kde jsem za jedenáct let prošel většinou jeho oddělení, a to od doručování písemností, tiskovin a telegramů až po rozvoz financí a centrální přepravy cenin a tisku. Podle svých zkušeností totiž vím, že konkrétně zrušení poštovního úřadu v Turnově II na nádraží je naprosto špatné a nelogické řešení, v jehož důsledku dojde k řadě situací, které na jedné straně, mimo jiné, znemožní tento styk mnoha občanům, na straně druhé omezí i finanční výsledky samotné České pošty. Předpokládám proto, že podobné situace nastanou i v místech jiných.

Město Turnov (14 000 obyvatel) je totiž rozděleno řekou Jizerou na dvě poloviny. Už z padesátých let minulého století, kdy v jeho novější části došlo k masivní výstavbě sídlišť, průmyslových komplexů, úřadů, později i školství a související infrastruktury. Naproti tomu poštovní úřad ve „staré“ části města je například kvůli neexistujícímu parkovišti těžko dostupný. Po zrušení poštovní pobočky na nádraží by tak došlo nejen k enormní dopravní zátěži v historickém centru města, která je už v dnešní situaci téměř kritická, ale hlavně doslova k pracovnímu „zavalení“ úředníků pobočky pošty na náměstí, u které se s takovým objemem zakázek nikdy nepočítalo.
Vážený pane ministře, nejvíce nás všechny ale udivuje skutečnost, že minulé ani současné vedení vašeho resortu se vůbec nezabývalo dlouhodobou neschopností celého poštovního managementu, který, byť velmi dobře placen, tuto nadcházející situaci neřešil. Jen namátkou připomínám, že částka 145 Kč za doporučený dopis je pro současnou veřejnost zcela nepřijatelná, třikrát delší doručovací doby než v dobách „komunismu“ rovněž.
Vážený pane ministře, možná vám není známo, že v běžném pracovním procesu jsou všichni lidé finančně odměňováni teprve za kvalitu a množství vykonané práce. Proč se to tak neděje u nejvyšších představitelů vedení České pošty, a to s vaší podporou a tichým souhlasem, to nám všem zřejmě zůstane nevysvětlitelnou záhadou.

Otakar Grund,
předseda Spolku rodáků a přátel Turnova