SKOŘICOVÉ KRÁMY A JINÉ… OPĚT JSOU „UP TO DATE“

0

Ti z vás, kdo znají knížku Bruno Schulze „Skořicové krámy“, mně dají za pravdu. Výtvarně nadaný synek kupce kořením z nenápadného skořicového krámu v Haliči vykreslil svou melancholickou knížkou městečko Drohobyč, které se před válkou nacházelo jen pár kilometrů od tehdejších československých hranic, a podobně jako Marc Chagall, Isaac Singer či Jiří Langer v ní lyricky zvěčnil zvláštní duchovní jiskření, jež tehdy prostupovalo celým tím zaostalým krajem ospalé Haliče. V  té době se i v Turnově nacházely obdobné krámky – krámky perníkářské (dnešní Jiráskova ulice), z nichž se každé ráno linula podobná vůně jako z krámků skořicových. Ale to vše patří nenávratně minulosti a já tohle připomínám jen těm, kdo chtějí mít úplnější představu o jednom zaniklém a zapadlém koutu bývalého Předlitavska.

Dnes tyto dávné skořicové krámy, v nichž se vážilo na gramy koření z Indie, Afriky a bůhví odkud všude odjinud, jsou opět v oblibě – ba co víc, jsou velmi populární, a to nejen díky grilování při barbecue party v zahradách nebo ve volné přírodě, ale i díky nejnovějším poznatkům zdravovědy. Vezměte si takovou skořici: dnes je považována za nejlepší lék, který zvyšuje schopnost udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. A co teprve skořicový čaj s medem a mlékem! Zbaví vás vysokého tlaku. Smícháme-li med a mletou skořici a namažeme jím chléb k snídani, účinně se ubráníte infarktu a zabráníte vzniku žaludečních vředů. Vypijeme-li pravidelně večer před spaním šálek čaje se dvěma lžícemi medu se skořicí, snížíme svou váhu, a to i tehdy, jsme-li mimořádně obézní!

n201110071326_zap_277_2011_pesoAle tohle všechno se mnohem lépe a podrobněji dozvíte v obchodu kořením a čaji PESO Petra Peška v Palackého ulici v Turnově, ve „skořicovém krámu“ veškerým kořením. Indie, Vietnam, Sumatra, Jáva – všechny tyhle exotické země si v obchůdku PESO v Palackého ulici podávají přímo ruku. A nevadí, chcete-li si koupit jenom pepř – vždyť tady můžete dostat nejen černý nebo zelený, ale i bílý – to závisí na tom, v kterou roční dobu se pepř z pepřovníku otrhal, podle toho, jaká byla kdy úroda. Čím dál tím víc lidí sem jednoduše zajde proto, že chtějí mít koření naprosto čerstvé nebo vysloveně módní, protože mnozí z nich rádi sledují televizní pořady, věnované gastronomii, ty mají teď obrovskou sledovanost. Někdy se stává, že právě tyto pořady určují momentální poptávku. Týká se to třeba šafránu, který se sice pokládá za určitou vzácnost, ale přitom je cenově poměrně dostupný a právě nyní jeho popularita vzrůstá. Nebo velmi žádané kurkumy – žlutého koření, bez něhož by kari nebylo žluté – jde o přírodní barvivo.

 
n201110071326_zap_278_2011_pesoA co všechno umí zázvor? Věru toho není málo, tedy jde-li vám především o vaše vlastní zdraví. Posloucháte-li na vlnách českého rozhlasu rádi Hanu Hegerovou, když zpívá „Levandulovou“, vězte, že právě v tomto krámku si k ní můžete přivonět: bez levandule se neobejde žádné provensálské koření, ale chodí si sem pro ni i zákazníci velice prozaičtí: rozsypají ji v „maštali“, aby odehnali mouchy a všelijaký hmyz od dobytka. Musím se přiznat, že i já levanduli léta používám velice prozaicky – jako nejlepší zbraň proti molům v mém šatníku. To ale nic nemění na faktu, že zcela čerstvě natrhanou a dovezenou bez dlouhého skladování jí obdržíte právě zde.
 
Často se i stává, že obchod kořením PESO je vyhledáván návštěvníky, kteří se vrátili z ciziny, nebo mají prostě české kořeny, a při různých příležitostech se seznámili s neobvyklými nebo málo známými druhy koření. Jistou kuriozitou je, že krámek dvakrát navštívili i turisté z Jižní Afriky, kteří se vyptávali na český kmín – prý je u nich velmi oblíbený, nikoli ten jejich. Velmi početná je i klientela nakupujících, jejichž děti dneska žijí v USA nebo Kanadě a oni jim vozí koření nebo různé směsi za oceán právě z tohoto obchůdku. Že by vůně domova, i když poněkud exotičtějšího ražení? Někteří návštěvníci České ráje se při obědě v restauracích zeptají kuchaře, čím jejich jídlo okořenil, že jim tak chutná – a on jim sdělí, že koření „fasuje“ v Turnově v PESU – a tak i oni sem zajdou, netajíce se údivem, jak rozmanitý výběr tohoto sortimentu tady najdou.
 
Majitel obchodu Petr Pešek své dětství prožil za pultem „skořicového krámku“ svého otce, který už před válkou vlastnil v Tatobitech koloniál a zásoboval kraj pod Kozákovem smíšeným zbožím všeho druhu, nejen kořením. A tak snad i trochu z nostalgie provozuje Petr Pešek dneska svůj „obchod veškerým kořením PESO“ v Palackého ulici, který nelze přejít bez povšimnutí – line se totiž z něho nápadná vůně do jinak smogem nasáklé ulice. Vlastně byla to ta nápadná vůně, když jsem šel kolem, která mne do toho krámku přivedla – předtím jsem vůbec netušil, co všechno si tu člověk může dopřát a na co všechno se tu člověk může zeptat.
 
A jen tak mimochodem mě ještě napadá: Jestliže se vám letos nepodařilo nastřádat peníze na exotickou dovolenou v Thajsku, na Srí Lance nebo v Indii, přivoňte si k vůním těchto vzdálených zemí v tomto nenápadném krámku v Palackého ulici, a potom si třeba dopřejte návštěvu cestopisného filmu z těchto končin ve formátu 3D v právě otevřeném kinu Sféra na Střelnici. Iluze bude dokonalá, ušetříte spoustu peněz a hlavně: Nebudete se muset hodiny a hodiny trmácet letadlem a nepřivezete si žádnou exotickou nemoc nebo nachlazení. Vždyť se každé ráno tak jako tak probouzíme do světa virtuální reality – tak proč toho nevyužít i takhle?
 
Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.