SPORTMIX: FOTBAL, KANOISTIKA A ŽENSKÁ KOPANÁ

0

Dnešní speciál je především o sportovcích, kteří ve svých odvětvích dělají čest nejenom sobě, ale především také tomu, co nás všechny spojuje – Turnovsku! Výraznou osobností regionu se pomalu, ale jistě stává Daniel Válek, jenž o víkendu popřel veškeré zažité náležitosti postupně budované sportovní kariéry v nejsledovanější hře světa – fotbalu. Radost nám dělají také výsledky vodáka odkojeného Jizerou Jana Millera, který nedá pádlo z ruky ani ve věku, kdy už si jiní dopřávají sportovní důchod a svou vůli takřka pravidelně přetavuje v cenné kovy. V neposlední řadě znovu připomínáme, že HOLKY TAKY – hrají fotbal…

FOTBAL
* Skokan roku 2024

Neskutečný příběh zažívá odchovanec mimoňské Jiskry Dan Válek, který nedávno přesídlil na Turnovsko. Jako brankář TJ Sokol Rovensko pod Troskami B, které hraje okresní soutěž Semilska, chodil občas vypomáhat také áčku hrajícího po několika letech v krajském přeboru a v současné době západní skupinu krajské I. B třídy. Po podzimní části mistrovské sezony 2023/2024 však přestoupil do třetiligového FK Přepeře. Zde sice v zimě začal trénovat s tamními ligisty, ale úspěšně hájil především branku s Doubravou spojeného B-týmu.

Nicméně souhrou okolností se nyní dostal také ke svému prvnímu startu v České fotbalové lize, když do druhého poločasu vystřídal za stavu 1:0 otřeseného gólmana Truksu v utkání se Sokolem Živanice. Premiéra mu poněkud zhořkla, protože hosté v úvodu druhé části hry dvěma brankami v rychlém sledu otočili skóre ve svůj prospěch a z RTW Arény si nakonec odvezli všechny tři mistrovské body. „Myslím, že jsem nezklamal a po konzultaci inkasovaných branek s trenérem brankářů Řemínkem si můžu svůj debut v lize s čistým svědomím odškrtnout. Výsledek mě samozřejmě mrzí, protože asi už definitivně znamená náš sestup do divize, ale podle realizačního týmu a spoluhráčů jsem podal dobrý výkon, což mně rozhodně potěšilo, obzvlášť od klubové legendy a vedoucího mužstva Jaroslava Nesvadby,“ prohlásil svérázný gólman.
Zachraňující se Přepeře teď čeká výjezd na hřiště Baníku Most a neoddiskutovatelná přepeřská jednička Filip Truksa začal tento týden po návratu z lékařského vyšetření trénovat. Jaké pokračování bude mít tento vskutku ojedinělý příběh je tak ve hvězdách. V každém případě Danu Válkovi už jeho třetiligový start nikdo nevezme. Navíc historie českého fotbalu byla obohacena o další legendu, protože výkonnostní skok z okresní soutěže přes pět soutěžních tříd až do ČFL sotva kdy ještě zaznamená.

KANOISTIKA
* Pravidelný sběratel medailí

Po kratičké odmlce dala o sobě zase vědět legenda turnovských vodáckých sportů Jan Miller. Přestože Jizera o uplynulém víkendu hojností vody zrovna neoplývala, na železnobrodském Paraplíčku u Spálova se Klubu kanoistiky Železný Brod podařilo uspořádat 2. Český pohár veteránů ve slalomu, kde měl své zastoupení také CCK Turnov.
Ve dvoudenních závodech na divoké vodě, kterých se zúčastnilo několik desítek vodáků z různých koutů Česka, kategorii C1m v sobotu 18. května cele opanoval náš reprezentant a do jeho sbírky trofejí přibyla další zlatá medaile. Gratulujeme!

 


ŽENSKÁ KOPANÁ

* Úspěšná reprezentace Turnovska

O 50. ligovém startu Martiny Mastníkové v dresu Slovanu Liberec jsme již informovali, ale po fotbalových trávnících se prohání i celá řada dalších fotbalistek z Turnovska. O minulém víkendu mohli příznivci ženské kopané zaznamenat, že v Chlumci nad Cidlinou česká reprezentační U 16 porazila gólem Veselé 1:0 Lotyšsko a na udržení tohoto stavu se mj. podílela také odchovankyně FK Přepeře Jana Czizmaciová, která do druhého poločasu střídala Václavíkovou.
Své hráčky má Turnovsko také v Bakově nad Jizerou (red. poznámka: bývalý DFK Mnichovo Hradiště), který dvě kola před koncem letošního ročníku divizní skupiny A okupuje její 3. místo. Vedle střeleckých hvězd Barbory Vydrové a Karolíny Koťátkové z Příšovic jsou oporami týmu také stoperka Martina Lednejová, které po svých začátcích v Turnově prošla libereckým Slovanem. Vedle Koťátkové jsou v bakovském kádru také další bývalé hráčky turnovských Wild Women, a to obránkyně Marie Ščuková a záložnice Tereza Schmidtová, která přispívá i gólově. Nově se zapojila také Bára Burešová z Turnova a početnou enklávu našich zde doplňují ještě Martina Tvarohová z Olšiny a Veronika Runčíková z Ktové.

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.