REGIONÁLNÍ PRODUKT ČESKÝ RÁJ – NOVÍ DRŽITELÉ CERTIFIKÁTU

0

V sobotu 30. května se v rámci turnovských Staročeských trhů uskutečnilo slavnostní předávání certifikátů čtyřem novým nositelům značky Regionální produkt Český ráj. Oprávnění k využití ochranné známky jim předal předseda Sdružení Český ráj a turnovský místostarosta Aleš Hozdecký. Novými držiteli prestižní značky se stali: Ekofarma Trpola ze Skuhrova u Železného Brodu, Jan Verich z turnovských Trávnic s produkcí bioovoce a zeleniny, výrobce masných výrobků Maso Radvánovice, a Mlékárna Příšovice. Některým výrobcům byla také po dvouletém cyklu značka obnovena.

Projekt značení tradičních produktů z kraje pod Troskami letos slaví své druhé výročí. Na Staročeských trzích byl představen nový propagačně-informační materiál, noviny „Výrobky s duší Českého ráje“. Ty představují podrobné informace o projektu včetně představení všech 28 nositelů značky a prodejních míst, kde je jejich zboží k dostání. Vydány byly před novou turistickou sezonou v nákladu 10 000 výtisků. K dostání budou zdarma v infocentrech v regionu, u samotných výrobců a také na různých řemeslnických akcích v regionu.

n200906021447_zap_255_09_noviny„Myslím, že naše snaha je především o zdravém patriotismu. Samozřejmě rozumím tomu, že lidé se orientují hlavně podle ceny, je ale třeba také hledět na kvalitu. A tady jsem přesvědčen o tom, že výrobci s certifikátem Regionální produkt Český ráj kvalitními jsou. Navíc i jejich zboží se dá koupit za velmi rozumné ceny. Letos na jaře vznikl v Turnově první obchod s certifikovanými potravinami, kde mohou lidé nakupovat za zvýhodněné ceny. Chce-li někdo kupovat bioovoce či biozeleninu, tak by to měla být ta místní. Pokud pochází z druhého konce Evropy, jsou jen dlouhou délkou přepravy veškeré principy bioprodukce popřeny. V podpoře regionálních produktů vidím i podporu místní ekonomiky – tedy mj. pracovních míst a zaměstnanosti, což je v této době velmi důležité,“ uvedl předseda sdružení Aleš Hozdecký.

 

„Od certifikátu regionálních výrobců si slibujeme hlavně podporu prodeje našich výrobků. Je to ocenění jejich kvality. Nedávno jsme zmodernizovali celou výrobnu, máme přímo v areálu nově zařízenou prodejnu, kde mohou zájemci nakupovat ve všední dny, jsme ale po dohodě k dispozici sedm dnů v týdnu,“ přiblížil Karel Machač, jednatel společnosti Maso Radvánovice.

 

Od udělení prestižní značky si hodně slibují i v příšovické mlékárně. Podle předsedy představenstva společnosti Jiřího Tůmy je v současné době zdejší mlékárna jedinou větší mlékárnou v Libereckém kraji. „Příšovická mlékárna má velkou tradici, na kterou chceme navázat. V loňském roce jsme na trh uvedli devět nových výrobků, sedm z nich získalo ocenění Klasa. Nedávno jsme v Turnově na Trávnicích otevřeli společnou prodejnu s Jatkami Lomnice nad Popelkou, prodává se zde i zboží dalších držitelů certifikátu, tohle je podle mého jedna z cest, jak domácí značky udržet i v silné konkurenci na trhu,“ shrnul Jiří Tůma.

 

Jan Verich, který před několika lety spoluzakládal ovocný sad na Kozákově, který má nyní certifikaci na bioprodukty, chce značku využít k větší spolupráci mezi pěstiteli. Jak uvedl, má v úmyslu dát dohromady ekologicky hospodařící zemědělce v regionu a pomoci jim s distribucí a prodejem bioproduktů.

Sdílet

Autor článku

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.