SPORTMIX: FOTBAL, MALÁ KOPANÁ, ORIENTAČNÍ BĚH, PROJEKT A STOLNÍ TENIS

0

Nečekaná zpráva z FK Přepeře zaskočila nejen regionální fotbalovou veřejnost. Další ročník ČFL přijde o kus fotbalové radosti – Jaroslav Nesvadba předá kapitánskou pásku svému nástupci! Na přepeřské návsi se opět psaly dějiny malé kopané. Tradiční akce, na jejímž vzniku se podílel mj. i Milan Uličný, spěje ke svému jubilejnímu 30. ročníku! Turnovští „orienťáci“ se ohlédli za uplynulým, a hlavně úspěšným půlrokem své činnosti. Nad studiemi uvažovaných úprav oblíbeného veřejného sportoviště pod halou TSC v Turnově II se horečně diskutuje už nyní. Ve hře jsou dvě varianty dokončení. Za hranicemi s Německem se kolem zelených stolů prohlubovalo partnerství a sportovní spolupráce.

EL CAPITANO
* Nová fotbalová legenda

Jak se z jabloneckého Mšena dostat do (fotbalového) světa je příběh, který napsal Jaroslav Nesvadba. Jako malý hrál žákovskou ligu. V dorosteneckých letech pod vedením trenéra Zbyňka Houšky pomohl se svou neomylnou levačkou vykopat pro starší dorost 1. celostátní ligu! Vojenskou základní službu v posledním povinném ročníku (!) odkopal v Dukle Praha, aby se poté vrátil zpátky do Jablonce. Odtud byl po půlročním působení v divizním B-týmu přeposlán výše, do tehdy třetiligových Semil, kde se opět sešel s trenérem Houškou, jenž ho připravil pro velký fotbal. Ze Semil si ho po výborných výkonech stáhli zpět do Jablonce.
Od prvního příchodu do zeleno-bílých řad v sedmi letech debutoval v horizontu 13 let v první lize pod trenérem Petrem Radou. První ligový gól vstřelil Jaryn z trestného kopu pražské Slavii, která o něj i jeden čas stála… O tři roky později v roce 2006 si mladého Nesvadbu v Jablonci vyhlédl trenér Vlastimil Petržela, jenž v tu dobu trénoval ruský velkoklub Zenit Petrohrad s hvězdami jako byli Aršavin, Keržakov, Škrtel, Šírl či Čontofalský ad., vedle nichž vyjukaný stoper ze Mšena v kabině usedl. Po odchodu trenéra Petržely přibylo do Jaroslavova fotbalového životopisu další velké trenérské jméno – nizozemský stratég Dick Advocaat. Po trenérské rošádě se však československá enkláva rozpadla, takže v roce 2007 přišel přesun z Ruska domů, a to konkrétně do Mladé Boleslavi, kde Jaroslav nakoukl do Evropských pohárů. Ve městě automobilů jej postihlo první vážnější zranění kolena, které se pak opakovalo ještě třikrát! Po vyléčení následovala cesta do chorvatského týmu NK Inter Zaprešič, kde v tu dobu působil Dejan Lovren. Nový klub však nedodržoval domluvené podmínky, takže Jaroslav se z jihu vrátil do Čech. Přes kluby jako Bohemians, Most, Táborsko, Hlavice, Česká Lípa a Semily zakotvil EL Capitano v ambiciózním FK Přepeře, pod křídly přepeřského bosse Michala Kupky.
V klubu působil populární Nesvadbič sedm dlouhých let od I. A třídy přes krajský přebor, divizi až do třetí ligy v pozici kapitána. Svůj tým, kde odehrál největší minutáž, tak dovedl ke třem postupům a stal se jedním ze dvou nejdéle sloužících hráčů FKP, aby se nyní ve svých 41 letech „z dresu převlékl do saka.“ Pro příznivce přepeřského fotbalu tedy dobrá zpráva. Jarda tady bude dál působit jako manažer klubu a trenér žáků, takže všichni věří, že jeho pověstný magnet v hlavě na míč, ať už při rohových kopech, obranných, a především útočných akcích, přitáhne do klubu jen ty správné lidi. „Nesvadbičovi děkujeme za předvedené výkony v našem dresu a všechnu tu práci odvedenou vedle hráčských povinností. Gratulujeme mu také k jeho velmi úspěšné fotbalové kariéře, a jsme hrdí na to, že ji zčásti prožil i u nás. V nové funkci mu přejeme pevné nervy a také hodně štěstí a zdraví,“ říká vedení klubu k fungující symbióze, kterou potvrzuje také Jaroslav Nesvadba starší. „Nakonec ho nemohlo potkat nic lepšího než FK Přepeře a on to dobře ví.“
Závěrem jenom poslední – nedořknutou poznámku. Jaroslav Nesvadba prý kopačky zatím stále ještě nevyhodil…
Martin Ježek, jezek@seznam.cz

MALÁ KOPANÁ
* Tradiční přepeřský turnaj

V sobotu 22. července se na hřišti na návsi v Přepeřích odehrál za maximální účasti dvanácti týmů (i z daleka!) už 29. ročník oblíbeného turnaje v malé kopané. Po desetiminutových bojích ve dvou skupinách se hrála dvě semifinálová utkání, z nichž vzešli adepti na finále.

Po klidném průběhu základních skupin, kde padlo celkem 79 gólů, se ti nejlepší z každé skupiny utkali ve čtvrtfinále, kde postupně vypadli FK Turnov B, Pučmelouni a na penalty potom Sudety Soldierz a Srnky Krmelec. Po odehraném semifinále porazili Gút Bojz v souboji o 3. místo domácí FC Přepeře v těsném poměru 2:1.

V očekávaném finále favorizované Františkovi lázně (nezaměňovat se západočeskými lázněmi a pravopis je ponechán v původní podobě, protože se jedná o oficiální název týmu – pozn. red.) a trefily ve hře několikrát jenom konstrukci branky, takže po bezbrankové remíze následoval penaltový rozstřel. V tom se podařilo zvítězit týmu Venca klub, který je již druhou generací party fotbalistů z Hradce Králové, přijíždějící na tento turnaj.

Konečné pořadí: 1. Venca klub, 2. Františkovi lázně, 3. Gút Bojz, 4. FC Přepeře, 5. Srnky krmelec, 6. Pučmelouni, 7. Sudety Soldierz, 8. FK Turnov B, 9. Da Giorgio, 10. Vanaři Přepeře, 11. FK Černý balet, 12. FK Přepeře.

Celé soutěžní klání s přehledem odpískal rozhodcovský tandem Martin Nepraš – Patrik Rubeš. Vedle bohatých cen od obce a četných sponzorů byli individuálně odměněni také někteří hráči. Nejlepším střelcem turnaje se s šesti vstřelenými brankami stal Daniel Škréta z týmu Františkovi lázně. Jeho spoluhráč Jakub Filla byl s jediným inkasovaným gólem vyhlášen Nejlepším brankářem turnaje. Nejmladším účastníkem akce byl Tomáš Sedlák z týmu Da Giorgio – 14 let. Naopak tím Nejstarším byl Zdeněk Táborský z přepeřských Vanařů, který poctivě špílil ve svých 52 letech.

Při slavnostním vyhlášení sobotních výsledků byla udělena také speciální cena, kterou za celoživotní přínos přepeřské kopané převzal mj. také jeden ze zakladatelů této turnajové tradice Milan Uličný. Střelce branek pečlivě zapisovali další populární postavy zdejší sportovní rodiny – Renda s Hadem.
Martin Semenský, martinsemensky@gmail.com

ORIENTAČNÍ BĚH
* Ohlédnutí za jarní částí sezony OB TJ Turnov

První „poločas“ letošního roku oddílového života byl tak nabitý, že nezbyl čas na potřebnou prezentaci činnosti. Takže alespoň částečná rekapitulace jarních výsledků, byť jde jen o „špičku ledovce“ daleko rozsáhlejší činnosti oddílu, který má nyní téměř 200 členů všech věkových kategorií.
Přes zimu probíhaly tréninky v podstatě každý den a po doplňkových závodech v lyžařském orientačním běhu a únorovém soustředění dorostu a dospělých v Itálii se oddíl sešel na vydařeném velikonočním soustředění v Dolcích u Trutnova. Tam se jednak rozvíjela mapová technika, druhak upevňovala oddílová sounáležitost napříč věkovými kategoriemi při společných štafetách i hrách. Letošní kalendář mistrovských závodů doznal výrazných změn, a tak se netradičně na jaře konalo MČR na klasické trati a MČR v nočním OB. Výběr gymnázia Turnov čekala kvalifikace a následně i finále celostátního přeboru škol a po nominačních závodech se čtyři závodníci oddílu zúčastnili vrcholných soutěží ME dorostu v Bulharsku a rumunského MS juniorů. Perličkou byla účast dalších závodníků na dorosteneckého ME v dresu Ukrajiny a Slovenska, kde máme (v případě Slovenska) dlouhodobě přátelskou spolupráci.

Přehled dosažených výsledků:

15. 4. Petrohrad / MČR v nočním OB
Starší dorostenka Lea Martanová získala zlatou medaili a Barbora Matějková stříbro v ženách Barbora Matějková, Šárka Sokolářová doběhla pátá.

7. 6. Terezín / Celostátní finále přeboru škol v OB
Bodovali se vždy nejlepší dva závodníci a závodnice téměř ze čtyř desítek českých škol. Pořadatelé postavili v areálu Terezínské pevnosti orientačně velmi náročné tratě. I přes oslabení se díky spolupráci oddílu a školy, jmenovitě tělocvikářů Petra Sádka a Dana Strnada, po pečlivé mapové přípravě udělalo pro úspěch maximum.
Mladší tým těžil ze skvělé výkonnosti dominujících děvčat v kategorii D9 a z výrazných individualit Prokopa Tomáška (H9) a Edy Žemlíka (H7), což celkově stačilo na krásné stříbro!
Starší tým byl dlouho mimo hru o medaile, ale Míša Novotná zvítězila, a i další výbornými výkony nahradili chybějící body pravidelných opor týmu. S přispěním kousku štěstí z toho byl bronz za vítězným týmem libereckého gymnázia F. X. Šaldy a Biskupského gymnázia Hradec Králové. Na vyhlášení navíc Turnovští vyhráli tři ze šesti individuálních kategorií!
Výsledek stále prestižnější akce je velkým úspěchem a propagací Turnova, gymnázia i oddílu OB TJ Turnov. Své „plody“ nese již tři roky fungující sportovní program na gymnáziu Turnov (trenéři Filip Stárek a Jan Kovář), sdružující nadějné sportovce nejenom z orientačního běhu (cyklokros, atletika, fotbal).

10.–11. 6. Neslovice u Moravského Krumlova / MČR na klasické trati
Byť výkon některých z dvacítky nominovaných ovlivnila viróza, i tady se úspěch dostavil. M. Štrégl musel po 3. místě v kvalifikaci odstoupit, stejně tak v neděli neběžel Kryštof Hájek a po nemoci o 8´´ uniklo A finále Juditě Mellanové.
Po sobotní kvalifikaci v nedělním A finále potvrdil Tomášek skvělou jarní formu a v dramatickém doběhu o pár sekund obhájil stříbro. Kuba Chupek (SVK v dresu OB TJ Turnov) v mužích potvrdil potenciál a obsadil slušné 11. místo. Míša Novotná statečně vzdorovala letošní suverénce Dittrichové (následně juniorská mistryně světa na klasické trati) a doběhla si pro stříbro. Nejlepší turnovská D18 Lea Martanová po drobných chybičkách obsadila nepopulární, leč pěkné 4. místo. Trio žen skončilo v pořadí Jana Pekařová – Šárka Sokolářová – Bára Matějková na 7., 12. a 13. místě, což bylo spíš mírným zklamáním. Dvě medaile však jsou nesporným úspěchem, protože špička se po ztrátě dominance velkých klubů vyrovnává a rozptyluje do mnoha oddílů, takže je třeba ocenit každou vybojovanou medaili a přední umístění!

22.–26. 6. Bulharsko, Velingrad / ME dorostu
V dresu České republiky se představila hned trojice Turnovanů. V mladších dorostencích to byl Prokop Tomášek, ve starších dorostenkách pak Michaela Novotná a Lea Martanová. V úvodním sprintu unikla jen těsně medaile Novotné (5. místo), cenné bylo i 10. místo Martanové. Tomášek skončil na 35. místě. Na klasické trati zůstala těsně pod stupni vítězů na 4. místě Lea a na 12. místě pak Míša. Svou příslušnost ke špičce ve své kategorii potvrdil 8. místem Prokop. Ten si veze zlato ze štafety mladších dorostenců, o které se zasloužil skvělým výkonem na 2. úseku (Srb, Tomášek, Heczko). Starší dorostenky Novotná s Martanovou získaly stříbro, jen kousek od vítězné štafety Finska…

2.–9. 7. Rumunsko, Baia Mare / MS juniorů
Pro české barvy historicky nejúspěšnějšího MS juniorů (zlatý „double“ na klasické trati, 2x stříbro krátká trať a zlato se stříbrem ze štafet) se zúčastnil mj. také Matyáš Štrégl z OB TJ Turnov. V nabité konkurenci 41 států a cca 150 závodníků v každé kategorii se mu nejvíce dařilo na klasické trati (34. místo). K tomu nasbíral cenné zkušenosti z vrcholné akce, a hlavně byl součástí skvělého českého týmu, který dokázal ne „neutrální půdě“ vzít nejcennější umístění z klasické trati i ve štafetách jindy dominujícím severským týmům.

Hlavní výzvou pro oba turnovské oddíly pak bylo pořádání celostátního žebříčku B v Jirkově u Železného Brodu ve dnech 17.–18. 6. za účasti 1 500 závodníků všech věkových kategorií. Atraktivní prostředí břidlicových lomů a jezírek i příjemné počasí přispělo k vysoké úrovni závodů. Zároveň se člen oddílu Daniel Wolf podílí ve vrcholných sportovních a manažerských funkcích na organizaci těch nejprestižnějších světových soutěží jako SP či MS!

Oddíl OB TJ Turnov si tak výsledky i úrovní tréninků, spoluprací s ostatními oddíly a rozsahem činnosti v minulých letech vybudoval v českém orientačním běhu prestižní postavení, které jej zavazuje i do dalších let. „Ne všechno se dařilo – covid, krize způsobená agresí Ruska – to vše mělo dopad také na náš oddílový život. Ne každý měl síly a energii se věnovat dobrovolné práci pro oddíl tak, jako v minulosti. Velký dík proto patří těm, kteří měli o to větší náklad na svých bedrech a se ctí dotáhli oddíl na současnou sportovní i organizační úroveň,“ jsme si dobře vědomi ve vedení oddílu, který po prázdninách ve svých řadách rád uvítá všechny zájemce o tento moderní a atraktivní sport.
Filip Stárek, filipstarek@tjturnov.cz

STOLNÍ TENIS
* Mezinárodní tréninková spolupráce

Začátkem července proběhlo tradiční českoněmecké soustředění nejlepších stolních tenisů z řad žactva za finanční podpory městského úřadu. Tentokráte proběhlo v Německu v Niesky, kterého se zúčastnili čtyři žáci a dvě žákyně z našeho oddílu a pět žáků a jedna žákyně z Německa. V závěrečném turnaji dvanácti účastníků se dařilo našim hráčům a hráčkám, když jsme obsadili první čtyři místa. Zvítězil Ríša Nechvíl před Toníkem Csizmaziou a Bárou Hloubovou. Čtvrtý byl Péťa Roubíček. Soustředění bylo přínosné pro oba oddíly a za rok se uskuteční v Turnově.
Jan Varcl, oddíl stolního tenisu Sokol Turnov, j.varcl@seznam.cz

VÍCEÚČELOVÝ SPORTOVNÍ AREÁL V TURNOVĚ II
Není to tak dávno, co se pod halou TSC u turnovského nádraží renovoval travnatý povrch, užívaný mj. také k fotbálku žen z TJ Čert Fénix a místních sokolů. Poměrně oblíbené sportoviště má nyní nakročeno k dalšímu zlepšení. Tzv. ověřovací studie pražského Ing. arch. Milana Mlejnka z února t. r. má ale několik svých ale…

Vše je sice teprve ve fázi projektových příprav, ale někteří „dotčení“ se u některých navrhovaných věcí ošívají už teď. Řadu změn, jako jsou třeba tartanový povrch atletického oválu, doplnění workoutového hřiště s umělým povrchem i hřišťátka na streetball vč. třístupňové betonové tribunky, lze bezesporu jen vítat, stejně jako protažení rovné dráhy na 100 m či přidání vrhačského sektoru a sektorů na skok vysoký či samostatně na skok daleký a trojskok. Při dosud takřka nekontrolovaném provozu je na pováženou uvažovaný hod oštěpem!? „Byť je ve studiu zmíněn, uvědomujeme si nejenom složité technické řešení, ale především také rizika s tím spojená, takže k realizaci s největší pravděpodobností vůbec nedojde,“ poznamenal šéf Městské sportovní Turnov Jiří Veselka.

Vůbec super je umístění přístřešků neboli hráčských laviček pro odložení věcí a ošacení příchozích či trénujících. Ale dá se diskutovat o vhodnosti jejich umístění v plánku, obzvlášť, když se v dokumentaci dočtete o úmyslu vybudování asfaltové in-line dráhy závodních parametrů ve vnitřní části běžeckého oválu. Ta by totiž s již zmíněnými krytými lavičkami při své šestimetrové šířce „ukousla“ z nejhojněji využívané travnaté hrací plochy na malou kopanou nějakých zhruba 15 metrů. Na zbývající „nudli“ už by se oblíbený fotbálek dal hrát opravdu jen ztěžka. „O variantách s dráhou nebo bez povedeme diskuzi a věřím, že nashromáždíme dostatek poznatků pro kvalifikované konečné rozhodnutí, které bude ve finále ku prospěchu věci,“ uzavřel Veselka.
Karel Vodrážka, vodraz@centrum.cz

 

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.