SPORTMIX: FOTBAL, HÁZENÁ A LEDNÍ HOKEJ – FINÁLE KRAJSKÉ LIGY

0

Jarní fotbalová část mistrovské sezony 2023/2024 se ještě nerozjela, a tak je pozornost sportovní veřejnost upřena hlavně na dění v Libereckém poháru, v němž je na pořadu čtvrtfinále. Do něj se bohužel neprobojoval ani jeden zástupce Turnovska. Po vítězném zápase v Žirovnici nastoupily turnovské házenkářky o víkendu na domácí palubovce proti tradičním soupeřkám z Ústí nad Labem a byla z toho další výhra. Před turnovskými hokejisty leží velká výzva, a to obhajoba loňského titulu mistra krajské ligy mužů. Ve finálové sérii jim bude tradičním soupeřem mužstvo Jičína.

FOTBAL
* Pohár Libereckého krajského fotbalového svazu

O víkendu pokračoval nalosovaným pavoukem pohárový fotbal, v němž mělo už jenom dva své zástupce také Turnovsko. Bohužel pro oba naše celky cesta za ovládnutím kraje skončila. V derby účastníků krajského přeboru FK Sedmihorky neuspěl na půdě Lomnice a po výsledku 3:2 (Matěj Randák 2 – 1x pk) z poháru vypadl. To FK Turnov B dopadl v osmifinále ještě mnohem hůř, protože v měření sil s třetím celkem KP – FK Velké Hamry B po neproměněných šancích s nulou na své straně po poločase 0:5 načepoval dokonce „desítku“. Na té se mj. střelecky podíleli také bývalí hráči Rovenska Mazánek s Drozenem, když prvně jmenovaný po svém příchodu na hřiště v 51. minutě stačil ještě do konce vystřihnout rovnou hattrick!

Do čtvrtfinále vedle fotbalistů Lomnice a Velkých Hamrů B, kteří budou hrát spolu, postoupila ještě mužstva Chrastavy, která přivítá B-třídní Jilemnici a Nového Boru, kam jede FC Pěnčín. Osmičku této fáze pohárového dění v Libereckém kraji doplnil ještě vítěz duelu, který spolu v pondělí 11. března sehrály týmy Česká Lípa B a Hrádek n. N., a který ovládla rezerva českolipského Arsenalu 3:1, na níž zbyl Frýdlant.
Karel Vodrážka, vodraz@centrum.cz

HÁZENÁ
* II. liga, ženy

TJ Turnov – HK Spartak Ústí nad Labem 38:21 (17:8). Sestava (branky): Žmolilová M., Podhajská L. – Brožová K. (9/1), Palounková Ž. (6), Aissi D. (5/2), Šteffanová J. (4), Svobodová A. (4), Rybáková H. (3), Vítová A. (2), Nováková Kat. (2), Adamová B. (1), Cvrčková L. (1), Berndtová E. (1), Egertová J.

Domácí hráčky nastoupily s plnou lavičkou a se zvýšeným sebevědomím, které získaly díky předešlým třem výhrám. A protože soupeřky přijely na zápas pouze s osmi hráčkami do pole a jednou brankářkou, bylo brzy jasné, kdo bude udávat tempo zápasu. Turnovanky nepodcenily počet ústeckých hráček a od prvních minut pozorně bránily a přecházely do protiútoků, které až na výjimky zakončovaly brankou, takže již první poločas byl ukončen rozdílem devíti branek.
Druhý poločas začal sice volněji na obou stranách, avšak bez větších změn na výsledku zápasu. V pohodě hrající domácí hráčky neustále udržovaly desetibrankový rozdíl, ale ve druhé polovině druhého poločasu nastal zlom, kdy soupeřky již neměly sílu na zvrat. Turnovské házenkářky tak pohodlně navyšovaly rozdíl ve skóre, když nejlepšími střelkyněmi byly Kristýna Brožová a Žaneta Palounková. Dodržením stanovené taktiky si turnovský tým v pohodovém zápase dokráčel pro další, již čtvrté vítězství v řadě za sebou a oplatil soupeřkám podzimní prohru, kdy proti němu v Ústí nastoupilo několik hráček hostujících zde z 1. ligy.
Marek Novák, trenér TJT

LEDNÍ HOKEJ
* Finále krajské ligy mužů

Hráči HC Turnov 1931 zvládli především obě semifinálová utkání hraná na horké půdě České Lípy a probojovali se tak do finále letošního ročníku KLM, kde už na ně čekal Jičín. Ten neponechal nic náhodě a po třech výhrách vyřadil Lomnici. Před oběma finalisty je tedy finálová série hraná na tři vítězství, která začne v pátek 15. března v 19.00 hodin v Turnově. Obhájce loňského titulu bude opět zajisté spoléhat na kolektivní pojetí, nicméně se určitě vyplatí mít v mužstvu tzv. rozdílové hráče. Proto se ještě vraťme k základní části, kterou hokejisté HCT 1931 vyhráli. Statistiky Libereckého hokejového svazu možná leccos napoví.

V 84 odehraných mistrovských utkáních letošního ročníku, jehož kvalitu zvedla i účast dvou nových jabloneckých týmů – TJ HC Vlci a Gepardi Jablonec, bylo hodnoceno celkem 195 hráčů. Na samé špičce se usadili dva turnovští plejeři – Daniel Maděra a Jan Křepelka. První nasbíral ve dvaceti špílech celkem 44 bodů za 19 gólů a 25 asistencí, druhý pak v jednadvaceti zápasech o tři body méně za 30 vstřelených branek a 11 asistencí. Třetím v pořadí je jičínský rival Milan Průšek s 38 kanadskými body. Turnov má v první desítce na 8. místě ještě Josefa Susku, jenž jako obránce nasbíral slušných 32 bodů, když pětkrát se trefil do branek protivníků přímo a 27x svým spoluhráčům na gól nahrál!

Jak jsme již informovali, finálová série bude po svém pátečním startu pokračovat v neděli 17. března v Jičíně, kde se hraje od 17.00 hodin. Ve středu 20. března se finále vrací do srdce Českého ráje, a to ve stejném „domácím“ čase – 19.00 hodin. Pro přesný čas případných dalších utkání v pátek 22. března (17.30?) a neděli 24. března je nutné sledovat buď oddílový web HC Turnov 1931 nebo vývěsku před Zimním stadionem Ludvíka Koška či oficiální stránky Krajského hokejového svazu Liberec, termíny samozřejmě zveřejníme i na TvA.
Karel Vodrážka, vodraz@centrum.cz

Snímky jsou z utkání házenkářek Turnova a Ústí nad Labem

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.