TURNOVANÉ SI ZAČÍNAJÍ ZVYKAT, ŽE SI MOHOU UPRAŽIT KÁVU PODLE CHUTI

0

Unikátní pražírnu s kavárnou otevřel oficiálně v pondělí 1. února v Turnově známý pekař Jiří Mikula. Káva se tu praží ve vysoce specializovaném zařízení, což můžete sledovat přímo při návštěvě kavárny. Taková možnost jinde v Libereckém kraji není. A celkový počet těchto pražíren v České republice se dá spočítat na prstech jedné ruky. Originální koncept podniku spojuje požitek z kvalitní kávy s chutí výborných zákusků a lahůdek Pekárny a cukrárny Mikula. A zajít si můžete i na polévku nebo snídani na vidličku. Časem také v kavárně chystají pro zákazníky možnost upražit si kávu vlastní.

Pražírna a kavárna Mikula klade velký důraz na kvalitu a čerstvost. Zároveň chce nabídnout něco víc.
„Trend pití kvalitní a dobře připravené kávy se rychle dostává i do České republiky. Také v Turnově jsou velmi dobré kavárny, my jsme ale chtěli nabídnout zase něco víc, proto lidé mohou na vlastní oči sledovat zajímavý proces pražení,“ říká Jiří Mikula, který kavárnu otevřel.

Ikona ve světě baristů
Pražení probíhá na německé technologii od společnosti Novoroaster. „Po upražení se káva nechá několik dní takzvaně vydýchat. Na espresso je ideální doba týden, může to však být i čtrnáct dní. Poté je káva připravována šikovnými baristkami, které prošly speciálním školicím cyklem,“ řekl Michal Křižka, který má na starost odborný dohled a školení baristů Pražírny a kavárny Mikula.
Za opravdovou lahůdku považuje volbu kávovaru na espresso. „Využíváme kávovar La Marzocco FB 80, skutečnou ikonu ve světě baristů,“ dodal. Křižka věří, že si lidé do podniku najdou cestu. „Podařilo se nám nastavit vysoký standard a věřím, že to místní obyvatelé i návštěvníci Turnova ocení,“ řekl.

201602052038_zap_46_2015_mikula

Upražte si vlastní kávu
Časem také lidem i firmám přibude možnost upražit si kávu vlastní. „Zákazník si vybere z nabídky zelených káv buď jeden druh, nebo směs a náš personál mu ji upraží, navíc si může nastavit profil pražení a pražící křivku, která mu bude vyhovovat. Jeho káva tak bude originální,“ vysvětluje Mikula.
Upraženou kávu si zabalí a odnese domů, kde po vydýchání bude připravena ve stoprocentní kvalitě k namletí a konzumaci. „Technologie pražírny si navíc každou praženou směs zapamatuje a zákazníkovi ji dokáže připravit opakovaně. V tuto chvílí se také pracuje na e-shopu, na kterém půjde originální kávu objednávat,“ doplnil turnovský pekař.

201602052038_zap_47_2015_mikula

Zákusky od Mikuly
Ke kávě ale patří i něco dobrého, a to platí také zde. V kavárně si tak zákazníci mohou dopřát zákusky a lahůdky z Pekárny a cukrárny Mikula, ale i snídaně, polévky nebo nejrůznější lehká jídla.
Pražírnu a kavárnu Mikula najdete v ulici Na Sboře mezi muzeem Českého ráje a domem Na Sboře, jehož historie sahá až do první poloviny 16. století. Moderní novostavba kavárny tak zajímavě dotváří historickou část Turnova. Autorem návrhu stavby je Ing. arch. Vladimír Kučera.  Projekt stavby, dozor při provádění a návrh interiéru zajistila kancelář Ing. Pavla Marka.

www.prazirnamikula.cz

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.