Přijďte na skvělou kávu a něco dobrého k níVšimli jste si? V nové moderní budově v ulici Na Sboře je hodně živo. Pekař Jiří Mikula tam totiž 21. ledna otevřel Pražírnu a kavárnu Mikula. Ještě jste tam nebyli? Tak byste to měli rychle napravit. Čerstvou kávu doplňují zákusky nebo domácí ovocná limonáda. Navíc při pití kávy můžete sledovat, jak obsluha kavárny kávu praží v unikátní pražírně.
* V čem tkví kouzlo Pražírny a kavárny Mikula?
Vsadili jsme na kvalitu. V naší kavárně máme ta nejlepší kávová zrna z celého světa. Sami si je pražíme a dohlížíme na jejich vydýchání. Kávu pak také nameleme a okamžitě připravujeme zákazníkům. Osobně si myslím, že lidi zaujme i prostředí pražírny – zejména příjemný interiér. Těším se na léto, až budeme moci kavárnu díky posuvným dveřím ještě více propojit s okolím.
* Jak tedy probíhá příprava kávy?
Začínáme pražením na německé technologii Novoroaster. Káva se pak musí několik dní takzvaně vydýchat. Na espresso je ideální doba týden, může to však být i čtrnáct dní. Poté je káva připravována našimi šikovnými baristkami – od namletí až po naservírování zákazníkovi.
![]() |
![]() |
![]() |
* Kde vůbec vznikl nápad otevřít v Turnově kavárnu s vlastní pražírnou?
Káva je takový můj dlouhodobý koníček. Rád piju kvalitní a dobře připravenou kávu a říkal jsem si, že by mě lákalo nabídnout to nejlepší i Turnovanům. Od prvního nápadu k otevření ale vedla dlouhá cesta, přípravy a samotná výstavba trvaly několik let. Za tu dobu vzniklo v Turnově několik zajímavých podniků, kam si můžete zajít na výbornou kávu. Jsem proto rád, že místní mají široký výběr.
* Jaké jsou první reakce zákazníků?
Přiznám se, že jsem měl trochu obavy, jak budou na novou kavárnu reagovat, ale odchází spokojeni. Podařilo se nám nastavit opravdu vysoký standard, používáme kávovar La Marzocco FB 80, což je skutečná špička a ikona ve světe baristů. Kvalitní káva, to je zkrátka zážitek.
* Lidé by tedy měli přijít na dobrou kávu, nabídnete jim ještě něco?
Samozřejmě si v kavárně mohou dát nějaký zákusek z Pekárny a cukrárny Mikula. Kromě těch tradičních pak nabízíme i snídaně nebo polévky. Chtěl bych všechny lidi z Turnova k nám pozvat – otevřeno máme od pondělí do soboty, přijďte na kávu a něco dobrého k ní. (PR)