CESTOVATELSKÁ BENEFICE V TURNOVĚ PODPOŘÍ NEPÁL

0

Kulturní centrum Turnov ve spolupráci s cestovatelkou Pavlou Bičíkovou uspořádá v úterý 16. června benefici na podporu zemětřesením postiženého Nepálu. Celý výtěžek z akce poputuje na pomoc nadaci lámy Dolpo Tulku Rinpoche, která působí přímo v místě neštěstí. Návštěvníci benefice se mohou těšit na cestovatelskou besedu o Nepálu, o nejvyšších horách světa a o Himálaji. Akce se koná v turnovském letním kině ve Skálově ulici od 22.00 hodin a vstupné je 150 Kč.

n201506112043_vakci_119_015_nepalV Nepálu udeřilo koncem dubna zemětřesení, které zabilo nejméně 7 750 lidí a dalších více než 16 tisíc lidí utrpělo zranění. Než se stačila země vzpamatovat, přišlo v první polovině května další zemětřesení o síle 7,4 stupně, při kterém zahynulo 42 lidí a zraněno bylo dalších 1 117. Materiální škody jsou vysoké a číslo ještě není konečné. OSN odhaduje, že přírodní živel nějakým způsobem postihl čtvrtinu z přibližně 30 milionů nepálských obyvatel.

V Turnově se koná pravidelně Cestovatelský klub a ten červnový bude v návaznosti na nepálské neštěstí mimořádně věnovaný na pomoc lidem, kterých se zemětřesení bezprostředně týká. Pavla Bičíková zná lámu Dolpo Tulku Rinpoche osobně, proto bude výtěžek z benefice věnován právě jeho nadaci, která se podílí na opravách zničených domů a pomoci místním obyvatelům.

CESTOVATELSKÉ PROMÍTÁNÍ O STŘEŠE SVĚTA
Sama cestovatelská beseda Pavly Bičíkové bude pochopitelně o Nepálu, o jejích cestách, o nejvyšších horách světa a o Himálaji. Prostřednictvím velkoplošných fotografií navštívíte krále v himálajském království Mustáng. Dozvíte se, co se skrývá za „himálajskou zlatou horečkou“ a jak vypadá základní horolezecký tábor pod osmitisícovou horou. Překvapí vás hlavní město Nepálu Káthmándú, město s úžasnými památkami, z nichž některé jsou už bohužel nenávratně zemětřesením zničeny. Uslyšíte příběh o vysokých horách, o staletých tradicích a o šťastných lidech, kteří zde stále žijí „primitivním“ způsobem života. Více informací najdete na www.facebook.com/KCTURNOV.

Adéla Ištvánková, Kulturní centrum Turnov, adela.istvankova@kcturnov.cz

Bližší informace o dalších cestovatelských besedách Pavly Bičíkové najdete na www.bicikova.cz.

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.