„Chtěli jsme naši první sezonu ukončit nějakou zajímavou akcí a poděkovat lidem za přízeň a zpříjemnit předvánoční atmosféru,“ uvádí Martin Zvoníček z turnovské firmy Togelato. Ta se specializuje na pravou italskou zmrzlinu, v květnu t. r. otevřela provozovnu na adrese Nádražní 485 v areálu firmy Pařízek v sousedství železničního viaduktu. „Domluvili jsme se se sochařem Marianem Maršálkem, který se specializuje na vytváření objektů z ledu, jestli by v Turnově nezkusil zhotovit ledovou sochu kostela P. Marie. V sobotu 18. prosince tvořil po celé odpoledne, přišlo se podívat poměrně hodně lidí, kteří využili také nabídku netradičního občerstvení, jako jsou teplé wafle, či výrobky z našeho obchodu. V příštím roce bychom občas nějakou akci v našem malém areálu uspořádali, že je ze strany lidí zájem, jsme si vyzkoušeli,“ doplnil Zvoníček.
Sochař Marian Maršálek našel v tvorbě z ledových bloků jednu ze svých forem uměleckého vyjádření. „Samozřejmě to není na celý rok, z ledu se dá venku tvořit tak maximálně tři měsíce, je to pro mě vždy velká výzva. Pro různé akce dělám třeba sochy andělů nebo postavy z betléma, občas i nějakou stavbu, jako tady v Turnově. Základem je čirý led, který si pro svoji potřebu sám vyrábím. Pak samozřejmě záleží na počasí, na sluníčku se nepracuje moc dobře, i když jsou některé objekty, které mírné tání ozvláštní,“ přibližuje svoji práci sochař s narážkou na jistou pomíjivost tohoto počínání. Na druhou stranu jde o unikátní záležitost, která se lidem moc líbí, nasvícený model kostela P. Marie se o víkendu stal hitem sociálních sítí na Turnovsku.
Řemeslná výrobna pravé italské zmrzliny Togelato v turnovské Nádražní ulici je otevřena celoročně. Nyní je otevřeno až do 23. prosince každý den. Dále pak od pátku do neděle v době od 12.00 do 17.30 hodin. Zmrzlina je vyráběna tradičními řemeslnými postupy za použití kvalitních surovin. Výrobna se zaměřuje i na vegan ovocné sorbety z manga, jahod, malin, pomerančů a dalších druhů ovoce. Majitelka zmrzlinárny Lenka Zvoníčková Táchová se byla učit tajemství vyrábění zmrzliny na univerzitě Gelata v italské Boloni. Naposledy zde byla v říjnu tohoto roku a na jaro se chystá připravit nové příchutě.