SOCHAŘ VYTVOŘIL TURNOVSKOU DOMINANTU Z LEDU (KROK PO KROKU)

0

„Chtěli jsme naši první sezonu ukončit nějakou zajímavou akcí a poděkovat lidem za přízeň a zpříjemnit předvánoční atmosféru,“ uvádí Martin Zvoníček z turnovské firmy Togelato. Ta se specializuje na pravou italskou zmrzlinu, v květnu t. r. otevřela provozovnu na adrese Nádražní 485 v areálu firmy Pařízek v sousedství železničního viaduktu. „Domluvili jsme se se sochařem Marianem Maršálkem, který se specializuje na vytváření objektů z ledu, jestli by v Turnově nezkusil zhotovit ledovou sochu kostela P. Marie. V sobotu 18. prosince tvořil po celé odpoledne, přišlo se podívat poměrně hodně lidí, kteří využili také nabídku netradičního občerstvení, jako jsou teplé wafle, či výrobky z našeho obchodu. V příštím roce bychom občas nějakou akci v našem malém areálu uspořádali, že je ze strany lidí zájem, jsme si vyzkoušeli,“ doplnil Zvoníček.

Nejdříve bylo třeba na připravený podstavec umístit ledové bloky…

…a ty správně narovnat k sobě…

Sochař Marian Maršálek našel v tvorbě z ledových bloků jednu ze svých forem uměleckého vyjádření. „Samozřejmě to není na celý rok, z ledu se dá venku tvořit tak maximálně tři měsíce, je to pro mě vždy velká výzva. Pro různé akce dělám třeba sochy andělů nebo postavy z betléma, občas i nějakou stavbu, jako tady v Turnově. Základem je čirý led, který si pro svoji potřebu sám vyrábím. Pak samozřejmě záleží na počasí, na sluníčku se nepracuje moc dobře, i když jsou některé objekty, které mírné tání ozvláštní,“ přibližuje svoji práci sochař s narážkou na jistou pomíjivost tohoto počínání. Na druhou stranu jde o unikátní záležitost, která se lidem moc líbí, nasvícený model kostela P. Marie se o víkendu stal hitem sociálních sítí na Turnovsku.

Řemeslná výrobna pravé italské zmrzliny Togelato v turnovské Nádražní ulici je otevřena celoročně. Nyní je otevřeno až do 23. prosince každý den. Dále pak od pátku do neděle v době od 12.00 do 17.30 hodin. Zmrzlina je vyráběna tradičními řemeslnými postupy za použití kvalitních surovin. Výrobna se zaměřuje i na vegan ovocné sorbety z manga, jahod, malin, pomerančů a dalších druhů ovoce. Majitelka zmrzlinárny Lenka Zvoníčková Táchová se byla učit tajemství vyrábění zmrzliny na univerzitě Gelata v italské Boloni. Naposledy zde byla v říjnu tohoto roku a na jaro se chystá připravit nové příchutě.

…bloky sochař spojil vodou…

…menší blok posloužil pro vytvarování věže kostela…

…pracovní nástroje – motorová pila a dláta různé velikosti…

…podívat se během odpoledne přišly desítky lidí…

…večerní nasvícení dodalo modelu nezaměnitelné kouzlo…

Související články (celkem 8)

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.