VOLEJBALISTÉ JSOU VE DRUHÉM KOLE POHÁRU, HÁZENÁ V TURNOVĚ ŽIJE!

0

Sportovní ohlédnutí za uplynulým týdnem je tentokrát volejbalové a házenkářské. Turnovským volejbalistům v nové sestavě se podařilo vyhrát miniturnaj v Chocni a postoupit do druhého kola Českého poháru. To je na úvod prvoligové sezony hodně dobrá zpráva! Žije také turnovská házená a posiluje hlavně mezi dívkami, které jsou úspěšné v turnajích mladších věkových kategorií.

TURNOVŠTÍ VOLEJBALISTÉ USPĚLI V 1. KOLE ČESKÉM POHÁRU
Volejbalisté TJ Zikuda Turnov se týden před zahájením prvoligové soutěže zúčastnili 1. kola Českého poháru na palubovce VK Choceň. Soupeři jím byli kromě domácích volejbalistů také hráči druholigové České Lípy a Pragy Praha. Turnovští odjížděli k utkáním v nekompletní sestavě, když jim z různých důvodů chyběli Fučík, Ducháč a Kunc.
V prvním utkání byla soupeřem Turnova Česká Lípa. Druholigový soupeř na hru turnovských nestačil a i přes zlepšení ve třetím setu, kdy se dostali českolipští do vedení 22:16, to na zvrat v utkání nestačilo a Turnovští tak mohli slavit první vítězství.
Po jednoznačně vyhraném prvním utkání proti druholigové České Lípě přišlo druhé utkání proti pražskému týmu Praga, opírajícímu se o výkon bývalého extraligového nahrávače Nováka. Soupeř v prvním utkání proti domácím nepodal špatný výkon, a tak turnovští očekávali tužší boj než v prvním utkání. Vyrovnané však byly pouze začátky všech setů, a tak utkání dospělo k jednoznačnému vítězství turnovských. Bylo tak jasné, že o postupujícím se bude rozhodovat ve vzájemném nedělním utkání s domácími.
Turnovští volejbalisté vstoupili do rozhodujícího utkání koncentrovaně a hned v jeho úvodu si vytvořili náskok 10:4. V průběhu setu se podařilo domácím zkorigovat ztrátu až na 20:18 a 22:20, ale zkušení hosté si vedení pohlídali a získali tak 1. set. Druhý set měl totožný průběh jako sada první, hosté šli hned v jeho úvodu do vedení 7:2, ale na rozdíl od setu prvního nedopustili žádnou výraznější korekci ze strany domácích a set v pohodě získali. I třetí set byl věrnou kopií setů předešlých, hosté šli do vedení 6:2 a 18:9 a sadu i celé utkání dotáhli do vítězného konce.
V průběhu přípravných i pohárových utkání se ukázalo, že se nám povedlo sestavit dobrý tým, a to nejen co se týká kvality, ale funguje i týmová chemie, a to je před začátkem ligy dobrá zpráva. Je samozřejmé, že jelikož je v týmu několik nových hráčů, bude chvíli trvat, než začnou fungovat určité automatiky, ale zápas od zápasu jsou týmové výkony lepší. O tom jak jsme skutečně připraveni, nám ale ukážou až úvodní prvoligové souboje.

Do Turnova tak opět po roce zavítá extraligový tým a tentokrát to bude AERO Odolena Voda s Brazilcem Evadrem. Utkání proběhne 19. října od 18.30 hodin ve sportovní hale ve Skálově ulici.  

Sestava: Folprecht, Kuncíř, Bäumelt, Šén, Melich, Vencovský, Čermák, Kovář, Starý (Libero – Bukovjan).

Výsledky zápasů Turnova:
TJ Zikuda Turnov – Lokomotiva Česká Lípa   3:0 (17,16,22)
TJ Zikuda Turnov – Praga Praha   3:0 (18,16,17)
TJ Zikuda Turnov – VK Choceň  3:0 (21,18,19)

1. TJ Zikuda Turnov 3 3 0 0 0 9:0 225:164 9
2. Volejbalový klub Choceň 3 2 0 0 1 6:4 229:203 6
3. TJ Lokomotiva Česká Lípa 3 1 0 0 2 3:6 185:216 3
4. TJ Praga 3 0 0 0 3 1:9 190:246 0

Připravil Honza Šimůnek, simano.h@seznam.cz

HÁZENÁ NA TURNOVSKU STÁLE ŽIJE
Po soustředění na chatě TJ v Kořenově, kde se sešlo s 5 trenéry pouze 12 děvčat ze tří kategorií, a některých nečekaných odchodů hráček, začala sezona s mnoha otazníky. Po dlouhých letech se v Turnově hrají, kromě starších dorostenek, všechny ostatní kategorie: 2. liga žen, 2. liga mladších dorostenek, pražský přebor a žákovská liga starších žákyň, pražský přebor mladších žákyň a turnajů bez hodnocení se zúčastňují i minižačky s přípravkou.

MINIŽACTVO
Na svůj první nesoutěžní turnaj v rámci Pražského svazu házené se vydalo 8 statečných: Karlička Nováková (nejmladší naše hráčka, 6 let), Eliška Jurčová, Terezka Pažoutová, Štěpka Křapková, Eliška Fiedlerová, Markétka Planíková, Denisa Sojková a Patrik Šámal.
Všichni se s prvním turnajem popasovali dobře, dokonce se i dvě děvčata zapsala do tabulky střelkyň. V brance se nejvíce dařilo a líbilo Markétce s Terezkou. Podporou nám byli i skvělí rodiče, kteří nás přijeli povzbudit a pomoci. V této soutěži nejde o výsledky, ale o radost z pohybu a hry.

MLADŠÍ ŽÁKYNĚ
Prvním letošním, ještě nesoutěžním, turnajem si prošlo družstvo mladších žákyň, doplněné začínajícími minižačkami, o prvním zářijovém víkendu v Praze ve Vršovicích. Vytvořila se skvělá parta, která, i přes onemocnění některých klíčových hráček, dokázala vybojovat krásné 13. místo. Holky mezi sebe začlenily a pomohly překonat ostych začínajících hráček. Všechna odehraná utkání měla náboj, bojovnost, soudržnost, radost ze hry a ducha fair play, za který jsme se dočkali pochvaly od rozhodčích.
K prvnímu mistrovskému turnaji se družstvo mladších žaček vydalo na hřiště Slavie 10. 9. Podařilo se jedno utkání vyhrát, jedno remizovat a dvě těsně prohrát. Prohry pramenily pouze z neproměněných šancí, neboť hru děvčata předváděla nádhernou. Byla radost na ně koukat i koučovat, děvčata předvedla již mnoho z toho, co se naučila. Krásné rychlé přechody do útoku, dobře pracující obrana, za kterou předvedly naše obě brankářky ještě skvělejší zákroky (obě též hrály také v poli).
Výsledky:
Turnov – Kobylisy II „B“ 4 : 7, – Házená Mělník 11 : 7 , – DHK Liberec 8 : 8, Slavia „B“ 9 : 12
Sestava: B. Andělová (5), M. Žmolilová (1) –  B. Adamová (9), E. Fiedlerová, B. Honzáková, Š. Křapková , K. Landecká (11), H. Rybáková (1), K. Sedláková, K. Srnová, A. Víšková (5), V. Pitrová
             
STARŠÍ ŽÁKYNĚ
V neděli 11. září se k prvnímu mistrovskému turnaji vydalo družstvo starších žákyň, které nebylo kompletní o zraněné a nemocné hráčky, zato doplněné hráčkami mladšími, které byly rozehrané z předešlého dne. Družstvo se nemělo ještě šanci pořádně sehrát, a tak byla znát určitá nerozehranost. V brance své holky podržela B. Kroupová, které vypomohly obě brankářky z mladších. Bohužel si hned při prvním utkání obnovila zranění E. Hanušová, a tak mohla holkám pomoci jen chvilkovými záskoky. Přesto holky předvedly pár hezkých akcí.
Výsledky:
Turnov – Kobylisy II „B“ 11 : 19, – Házená Mělník 9 : 14, – Sokol Bělá 12 : 17, – Háje „B“ 10 : 22
Sestava: B. Kroupová – B. Adamová, B. Andělová (1), Š. Hatašová (14), E. Hanušová (4), E. Kolomazníková (7), T. Kolomazníková (4), K. Nováková (8), H. Rybáková, A. Víšková (2), M. Žmolilová (2)

n201609222115_sport_161_016_hazenaV sobotu 17. září se družstvo představilo na domácí palubovce. Stále však chyběli zraněné hráčky, přesto se děvčata oproti minulému turnaji zvedla k lepšímu hernímu pojetí. I když většinu zápasů opět prohrála, výsledky již byly příznivější a pro holky povzbudivější. V brance se opět dařilo B. Kroupové, do hry se vrátila E. Hanušová. Mezi střelkyně se zapsalo opět osm hráček, což je potěšitelné. Jediným smutným faktorem turnaje byla minimální účast rodinných příslušníků. Těm, kteří přišli a fandili, děkujeme, hlavně za holky, neboť pak cítí podporu.
Výsledky:
Turnov – Sokol Bělá 9 : 11, – Háje „B“ 5 : 13, – Házená Mělník 9 : 13, – Kobylisy II „B“ 12 : 12
Sestava: B. Kroupová –  B. Adamová (3), B. Andělová, E. Hanušová (2), Š. Hatašová (9), E. Kolomazníková (8), T. Kolomazníková (5), K. Landecká (2), K. Nováková (2), H. Rybáková, A. Víšková (4), M. Žmolilová

Připravila Lenka Víšková

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.