SPORTMIX: FOTBAL, LEDNÍ HOKEJ, VOLEJBAL A ŽENSKÁ KOPANÁ. HLEDAJÍ SE ROZHODČÍ – NEMÁTE ZÁJEM?

0

Nebudeme si nic nalhávat, koronavir nám dal všem pořádně zabrat a jeho dopady jsou znát nejenom ve sportu, ale všude kolem nás. Spousta sportovců dnes řeší spíše rodinné a zdravotní problémy, takže sportovní oddíly jejich úbytek víc než citelně pociťují. Chybí hráči, ale chybí také ti, kdo je mají usměrňovat – rozhodčí! Na druhou stranu však evidujeme i dobré zprávy. Třeba v Turnově vznikl staronový samostatný tým, jenž by měl do budoucna působit nejenom jako rezerva diviznímu áčku, ale především také pomoci mladým fotbalistům lépe zvládnout přechod z dorostenecké kategorie mezi dospělé. A z toho by pak měly těžit třeba také okolní kluby, které už nyní řeší akutní nedostatek hráčů. Mužský volejbal se z Turnova přestěhoval na Skalu. Samostatnou kapitolou pak je rozvoj ženské kopané, o které se víc mluví, než aby se pro ni dělaly konkrétní kroky vpřed.

* FOTBAL

FK Turnov B
Po startovací sezoně 2021/2022, v níž „zájezdní“ jedenáctka FK Turnov B skončila na 4. místě semilského OP, se v pátek 29. července jeho borci poprvé sešli na svém prvním samostatném tréninku. Základ týmu se rekrutuje vesměs z loňského dorostu, jehož hráči tímto přešli do soutěží dospělých. Hned v úterý hráli turnovští mladíci přípravné utkání v Mírové, které podlehli 4:1, když čestný úspěch vsítil Marek. Dál se potom trénovalo v intervalu ÚT + ČT, ale ani další přípravný zápas nedopadl lépe. Kosmonosy U 19 rezervu Turnova přehráli ještě vyšším rozdílem 6:1, když za ni se trefil pouze talentovaný Pham. S návratem nejlepšího okresního kanonýra Tomáše Havla (23 branek!) už to bylo mnohem lepší v Rovensku, kde v souboji béček porazilo turnovské to místní 4:8 čtyřmi brankami Marka, tři dal právě T. Havel a jednou skóroval Samuel Bárta. Generálkou na ostrý start byl výjezd na parádní pažit „letiště“ v Dolním Bousově. Výsledek duelu se zdejším B-mužstvem byl hodně divoký, ale konečná remíza 5:5, v níž obě mužstva musela dvakrát otáčet skóre, se diváků moc líbila. Branky FKTB tady stříleli Marek 2, T. Havel, Dlesk a S. Bárta. Do letní přípravy s bilancí 4 1 1 2 14:19 4 body zasáhlo celkem 16 fotbalistů, vč. těch z áčka, kteří personálně vypomohli v přátelácích, ať už to byli Flesner, Marek, Myslivec nebo Pham.
Základní hráčský kádr FKTB: Matzke Josef – Bárta Samuel, Beneš Robert (zranění), Bis Tobiáš, Dlesk Vojtěch, Drahovzal Antonín, Fišar Ondřej, Havel Tomáš, Hvizd Tomáš, Knobloch Zdeněk (zranění), Mach Ondřej, Mrkáček Michal, Plachetka Peter, Radovský Filip a Třešňák Vojtěch.

Stoprocentní v tréninkové a zápasové docházce byli Bárta a Bis. Nejlepším střelcem léta byl Joshua Marek se sedmi trefami. Svým jediným utkáním se mu přiblížil Tom Havel se třemi rovenskými góly, k nimž přidal ještě jeden v Bousově. Dvě branky vstřelil šikovný defenzivní hráč Bárta a jeden přidal Pham. Mužstvo trápila především koncovka a hodně musí zapracovat na tom pro fotbal zásadním – kombinaci. Před prvním mistrovským zápasem s Mříčnou trenérský tandem Karel Vodrážka – Antonín Drahovzal trápil úzký kádr, a přestože opět vypomohl A-tým, jeho doplnění a urychlená konsolidace je prvořadým cílem. Další bolístkou je, že pro soutěž je vzhledem k vytíženosti obou divizních gólmanů v béčku k dispozici pouze jeden. To se projevilo právě už v duelu s Mříčnou, kde do druhé půle musel z technicko-taktických důvodů jeden z trenérů Drahovzal. I přes tyto šachy béčko premiéru zvládlo na výbornou a soupeř odjel s prohrou 8:1. Cestu za obhajobou titulu loňského krále střelců načal T. Havel, který se trefil 4x, po jednom gólu dali Bárta, Dles, Plachetka a Jákl.

* FOTBAL a LEDNÍ HOKEJ

Hledají se rozhodčí!
Rád si často a pořádně zaběháš? Chceš si žít luxusu šatnových komplexů? Miluješ dramatické divadlo a vyváženou stravu? Toužíš po uznání davů? A vůbec, miluješ-li fotbal, tak mu pomoz a začni pískat!
Zhruba takový je „parodický“ obsah náborového videa, kterým Fotbalová Asociace České republiky láká do svých řad nové rozhodcovské adepty a adeptky, kteří na různých stupních jí řízených mistrovských soutěží prostě chybí. „Dřív začal pískat téměř každý druhý fotbalista, který ať už z jakéhokoliv důvodu ukončil aktivní kariéru hráče. Důvod je nasnadě, měli fotbal rádi a neradi se s ním loučili, takže šli dál alespoň touhle cestou. Bohužel tahle doba je nenávratně pryč,“ prohlásil na veřejném fóru jeden z nejmenovaných bývalých sudích s letitou praxí v okresních a krajských soutěžích.
Nebudeme si nic nalhávat, při rozhodování dnešních nástupců je možná tím největším motivačním prvkem finanční stránka věci. Byť velká část fotbalových rozhodčích nedosáhne na super výdělky „ligistů“ a dalších vyvolených v UEFA či FIFA, na úkor svého času si při třech až pěti odřízených utkáních za víkend mohou za měsíc přijít na docela slušné peníze ke svým pracovním platům. I tak si však většina z nich stěžuje, že ohodnocení ani zdaleka neodpovídá jimi vynaloženému úsilí. Nicméně, jak už to v životě chodí, zvážení všech PRO a PROTI a konečné rozhodnutí je pouze na vás. Přes „chcipiskat.cz“ se dozvíte víc, ale bližší informace vám jistě rád sdělí každý okresní či krajský fotbalový svaz.

Chlapce i dívky, které baví lední hokej, právě teď oslovuje také probíhající kampaň Českého hokeje s názvem „I ty můžeš pískat hokej!“ Zájemcům je vedle zážitků, emocí a zodpovědnosti nabízena jedinečná možnost stát se součástí dění na ledě i kolem něj, protože v rámci Česka působí celá řada hokejových rozhodčích, kteří řídí soutěže na různých postech. „Potřebujeme však neustále rozšiřovat tento tým, abychom byli schopni obsazovat velké množství hokejových utkání, a to jak rozhodčími na ledě, tak pomocnými rozhodčími v boxu. Kampaň cílí především na současné a bývalé hráče, a všechny, kteří se pohybují kolem ledního hokeje. Rádi ovšem uvítáme jakoukoli pomoc také ze strany sportovní veřejnosti,“ říká centrální koordinátor projektu hokej Martin Maťašovský. Pokud si nejste jisti v kramflecích s bruslením, uplatnění najdete i za mantinely. V boxech rozhodčích jsou třeba např. zapisovatelé, časoměřiči či hlasatelé. Více najdete na: www.piskejhokej.cz

* VOLEJBAL

II. liga, muži
Na přelomu září a října se rozeběhne nový ročník druhé volejbalové ligy, kde Turnovsko a potažmo i náš kraj bude reprezentovat jediný místní oddíl, a to volejbalisté VK Malá Skála. Ti se na novou mistrovskou sezonu už dávno připravují, a někteří dokonce i individuálně! Loňský vicemistr skupiny B ladí formu a dokázal zvítězit na dvou letních turnajích. Trenérovi Preislerovi se podařilo udržet skoro kompletní tým z loňské, a zatím neúspěšnější sezony v historii oddílu, a to včetně kapitána Martina Maříka, který odolal lákavé nabídce extraligových Benátek n. J. Nejspíš jedinou výjimkou je univerzál Lukáš Zeman, který má s největší pravděpodobností namířeno do záložního týmu liberecké Dukly. Zároveň však Skala získala kvalitní náhradu v podobě bývalého prvoligového hráče České Lípy nebo Turnova Tomáše Melicha, jenž posílí stávající turnovskou enklávu v tomto druholigovém týmu.
Maloskalští se 17. září zúčastní také Českého poháru v Praze, kde poměří své síly s prvoligovými družstvy Dobřichovic a Lvů Praha B. První domácí dvojutkání druholigové soutěže odehrají v sobotu 22. října v domácí hale Základní školy na Malé Skále od 11.00 a 15.00 hodin.

ŽENSKÁ KOPANÁ

V tomto týdnu po dlouhé letní pauze obují kopačky ke svému prvnímu tréninku také fotbalistky TJ Čert Fénix. Tým složený z hráček tří okresů už zná vylosování své amatérské soutěže, v níž jim přibyl jeden nový soupeř, takže letošní ročník se bude hrát jenom dvoukolově v systému podzim – jaro. Mistrovský podzim Holčiny Cupu 2022 – 2023 začne pro vicemistra zápasem ve Velké Lečici v sobotu 10. září. Po volném víkendu pak Fénix zajíždí do Krásné Hory a ob další víkend jej doma na hřišti v Židněvsi v neděli 2. října čeká ve 14.00 hodin loňský mistr z Čechtic. O týden později přijede nováček z Dobřejovic a podzim čertice zakončí v Praze duelem na strašnickém Unionu.
Ještě než tento kolotoč začne, naše fotbalistky čeká několik tréninkových jednotek a hned po té zmíněné první přijde v neděli 28. srpna v 11.00 hodin ostrá zkouška v Dolním Bousově, kde na velkém hřišti poměří v tradičním režimu 11 proti 11 síly s divizními ženami Dobrého Pole. „Na dalším programu přípravy stále ještě pracujeme. V první řadě teď dáváme dohromady kádr, kterému se samozřejmě nevyhnuly přirozené obměny. Několik hráček z různých důvodů hlásí pauzu, takže se snažíme z několika zdrojů na tyto posty obsadit novými hráčkami. Nicméně do startu vlastní soutěže bychom měli mít ve všem jasno,“ věří ostřílený manažer Jan Štol.
Pokud máte zájem stát se členkou tohoto žensko-dívčího fotbalového uskupení, stačí se ozvat přes kontakty na FB stránkách oddílu. Věk rozhodně nerozhoduje!

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.