RECEPT NA DELIKATESNÍ BASKETBALOVÝ GULÁŠ

0

Při příležitosti 70 let od založení svého oddílu se turnovští basketbalisté rozhodli uvařit pro turnovskou veřejnost pochoutku pro zmlsané gurmány: Guláš nazvaný FINAL 8 a uvařený z toho nejlepšího masa, které České basketbalové výseky nabízejí (viz redakční reportáž ZDE). Jelikož delikatesa se povedla, nebudeme hamouni a poodhalíme turnovské veřejnosti alespoň část receptu a ingrediencí, které se nám do guláše povedlo zamíchat a jejichž spojením vznikla nevídaná lahůdka.

Na začátku přípravy dobrého guláše je potřeba udělat „základ“. Základním kamenem našeho guláše byla snaha o uspořádání části finále Českého poháru v basketbale v Turnově. Byli jsme vyslyšeni, a to s dostatečným předstihem, abychom mohli „základ“ dlouho dusit, bylo potřeba dát dohromady partu schopných a hlavně ochotných lidí, kteří vše vymyslí, sladí a následně i zrealizují. Pokud je „základ“ hotov, je potřeba přidat nejdůležitější ingredienci a tou je co nejkvalitnější maso. V tuto chvíli musíme konstatovat, že jsme měli opravdu mimořádnou (asi tzv. životní) kliku. Los do Turnova přihrál mladé býky opravdu z nejlepších chovů. Mimochodem zde platí stará poučka, že starý vůl nikdy nezměkne. V guláši se objevilo maso nejenom svalovité, jak je v basketbale obvyklé, s dlouhým vláknem, ale i maso nejenom z českých chovů, ale i evropských a černí býci z amerických pastvin. Býci malí, většinou na vůdčích pozicích, ale i přerostlá plemena, lačně čekající v blízkosti koše, až jim ti malí vytvoří příležitosti.

Maso se dusí a na palubovce začíná pomalu pouštět šťávu. Teď je ta chvíle přidat koření: Trochu pepře – to byla Turnovská taneční a pohybová skupina ILMA vedená Ilonou Šulcovou – mladé tanečnice neúnavně vyplňovaly oddechové časy a přestávky. Barvu dodala paprika v podobě sborového zpěvu CARMINY pod taktovkou sbormistra Martina Hyblera, exotičnost zajistí tabasko v podobě hosta, legendárního basketbalisty Kamila Brabence. Vše se zahustí jíškou z komentáře Dominika Feštra, oceňování nejlepších hráčů a šotů České televize. Pak již zbývá dobrý guláš někde v klidu pozřít – skvělé zázemí, přikousnout dobrou bagetku – pekařství MIKULA mělo houstičky obzvlášť vypečené a hlavně zapít dobrým pivem a tady se vyznamenal PIVOVAR SVIJANY, který celou akci vyšperkoval mnoha cenami pro hráče a diváky. To se to pak vaří, když suroviny jsou tak kvalitní!

Pak už jenom musí guláš někdo sníst. Zájem o tuto lahůdku byl, ale čekali bychom i větší. Na chvíli přišla ochutnat paní starostka Maierová s místostarostou Špetlíkem, turnovskou sportovní veřejnost doplňovali hlavně sportovci z okolních obcí, občas se objevily manažerské mozky českého basketbalu.  Vidět byly dramatické zápasy s kompletními týmy Mattoni NBL a i hráči z turnovského chovu!

Kdo přišel, ochutnal to nejlepší, co současný český basketbalový trh může navařit. Co víc si přát… Díky všem!

Tomáš Mareš, mara.basket@tiscali.cz

Sdílet

Autor článku

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.