KOULENÍ CHLEBA JAKO UPOZORNĚNÍ NA KVALITU POTRAVIN

0

Jistě si vzpomenete na svérázného pekaře Stanislava Pecku z Chrudimska, který léta bojoval proti letnímu času. Byl přesvědčen o tom, že jarní a podzimní posun hodinových ručiček ohrožuje lidi na zdraví i na životě, a to hlavně děti a nemocné. Pecka byl ve svém boji neúspěšný, přesto to až do svého předčasného odchodu nevzdal. Jeho kvalitní pekárenské výrobky byly ve své době na Chrudimsku pojmem. Nyní tu máme dalšího pekaře, Jiřího Mikulu z Turnova. Také on peče vynikající chléb, bílé pečivo i koláče. I jeho výrobky jsou na Turnovsku standardem, jak by kvalitní potravina měla vypadat. I on se pustil do nerovného boje.

„Chléb jako tradiční česká potravina ustupuje ze své pozice, je nahrazován jinými potravinami, navíc méně kvalitními. Vnímám také velký tlak na ceny potravinářských výrobků. My stále pečeme podle tradičních receptur, nepoužíváme žádné náhražky. Tím, že dodáváme do sítě vlastních obchodů a nejsme závislí na obchodních řetězcích, můžeme kvalitu držet. Myslím, že lidé by se měli více zamyslet nad tím, co jí,“ upozornil Mikula při zahájení výjimečné akce, která se konala v sobotu 16. listopadu na turnovské sjezdovce ve Struhách. Koulení chleba 2013 sem přilákalo na pět stovek lidí, zejména pro děti to byla velká atrakce. Každý s dvou set závodníků všech věkových kategorií musel absolvovat slalom s tříkilovým pecnem po sjezdovce. Pecen, zabalený do igelitové fólie, museli účastníci pouze koulet, bylo zakázáno do něj kopat. Závodů se zúčastnil i český atletický reprezentant ve skoku vysokém Jaroslav Bába, který se právě připravuje na jarní halový světový šampionát ve Špindlerově Mlýně a svoji účast bral jako vítané zpestření (v závodech v kategorii mužů nakonec skončil na druhém místě).

201311181056_rep_268_013_kouleni

„Závody v koulení chleba byly inspirovány podobnou akcí, která se koná v Irsku. Tam z kopce koulí sýr. Irové to ale berou velmi vážně, tady jsme chtěli, aby to byla především netradiční zábava pro rodiny s dětmi. Jak je vidět, lidé na to slyšeli, přišlo jich víc, než jsme očekávali,“ uvedl Radovan Vrátný z pořádající agentury Parliamo.

„Dobře si uvědomuji, že koulet na sjezdovce chlebem může někdo vnímat kontroverzně. Je snad ale už dostatečně zřejmé, co jsme touto akcí chtěli říci. Určitě to není o tom, že bychom si chleba nevážili. Objevila se spousta kritiků, zval jsem je všechny, ať přijdou a sami se přesvědčí na místě, o co jde. Rád bych, aby se tématem kvality potravin a třeba trvanlivosti pekárenských výrobků zabývali politici, aby se o tom víc mluvilo. Současný stav je podle mě alarmující. Proč jsou třeba potraviny v Německu kvalitnější? Proč to nejde u nás? Měli bychom se nad tím zamyslet a pokud možno začít každý sám u sebe,“ dodal Jiří Mikula, kterého také překvapil zájem veřejnosti, a tak se možná dočkáme i druhého ročníku těchto netradičních závodů.

201311181055_rep_265_013_kouleni

(Tvrdé chleby, se kterými se koulelo, skončily na jízdárně jako krmivo pro koně.)

Další snímky ze závodů najdete na Facebooku TvA – ZDE.

201311181055_rep_266_013_kouleni

201311181055_rep_267_013_kouleni

201311181056_rep_269_013_kouleni

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.