DŮM U BAŽANTA A VÝSTAVA O HISTORII HOROLEZECTVÍ V ČESKÉM RÁJI

0

Muzeum Českého ráje vydává vlastní zpravodaj – Muzejní čtvrtletník. V prvním čísle letošního roku se mj. dočtete o připravovaných výstavách a počinech. Jedním z nich je velká výstava o historii horolezectví v Českém ráji, která se uskuteční letos o hlavní turistické sezoně. Na Turnovsku žije spousta pamětníků, kteří s horolezectvím ve zdejších skalách přišli tak či onak do styku. Proto, máte-li doma nějaké věci, které se k tématu váží – ať už písemnosti, nebo horolezecké náčiní po předcích, neváhejte kontaktovat pracovníky muzea. Avizovaná výstava souvisí se záměrem v Turnově zřídit standardní horolezecké muzeum, které by bylo první v republice!

n201201261104_zap_25_2012_mcrA ještě jednu skutečnost v souvislosti s novým vydáním čtvrtletníku muzea by bylo dobré zmínit. Jistě jste si všimli, do jaké krásy se ve Skálově ulici po sundání lešení „vyloupl“ dům U Bažanta, v kterém jsou v patře umístěny kanceláře muzea a dole zázemí s prodejnou. Náročná rekonstrukce je téměř hotova. Jak ve svém příspěvku v Muzejním čtvrtletníku píše Alžběta Kulíšková:
Práce na rekonstrukci byly zahájeny vloni v červnu. Dům byl pod dohledem památkářů uveden do podoby z konce 19. století. Náklady na jeho opravu činily 2,6 milionu korun, přičemž město Turnov z prostředků ministerstva kultury přispělo částkou 1,1 milionu, stejnou částku přidal Liberecký kraj a zbývajících 400 tisíc korun uhradilo muzeum z vlastních prostředků. Objekt má nová okna a dveře, vyrobená podle původních historických vzorů, byly obnoveny klenebné oblouky nad několika dveřmi v interiéru, které byly po desetiletí zazděné. Z několikapatrových renesančních sklepů byly vyklizeny stovky kilogramů sutě a byly odstraněny betonové podlahy v přízemí, takže budova může opět volně dýchat a v neposlední řadě byla zhotovena nová fasáda světle pískové barvy. Spolu se žlutými okny působí nyní celý objekt křehčeji a lépe vyniká jeho barokní krása. V letošním roce by měla být opravena střecha a restaurována sochařská výzdoba…

Více najdete v prvním letošním vydání Muzejního čtvrtletníku, který v tištěné podobě získáte v infocentru na náměstí a v pokladně muzea, v elektronické podobě je k dispozici ke stažení ZDE.

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.