Jmenuje se Martin Tomas, je mu 18 let a po prázdninách nastoupí do maturitního ročníku Obchodní akademie a Hotelové školy Turnov. V polovině července se zúčastnil European Hospitality Skills Cocktail Competition 2007 v Londýně. Šlo o soutěž organizovanou v rámci 14th Eurhodip Conference – odborné konference Evropské cateringové asociace.
Jako všichni ostatní musel i Martin v prostorách Westminster Kingsway College připravit tři porce long drinku obsahujícího Beefeater London Dry Gin a recepturu nápoje a svojí práci řádně prezentovat. Mezi soutěžícími z Anglie, Walesu, Francie, Turecka a dokonce i Libanonu se turnovský student dokázal náležitě prosadit. Jeho konečné 3. místo je toho důkazem. A jak se vlastně mladý barman dostal až do britské metropole?
„V únoru obdržela škola e-mail s výzvou k účasti v této soutěži. Byl jsem osloven učitelkou angličtiny a zpracoval a odeslal jsem pak několik písemných materiálů – svoji vizitku s popisem barmanských úspěchů, úvahu nad úrovní a stavem českých barů a esej o tom, čeho bych chtěl ve svém oboru dosáhnout, vše pochopitelně v angličtině. V červnu jsem obdržel vyrozumění, že jsem byl jako jediný z České republiky vybrán. Pak už následovala jen e-mailová komunikace s organizátory a přípravy na cestu,“ prozradil serveru TvA sympatický mladík, který má za sebou již řadu soutěží a úspěchů v nich. Ten „londýnský“ je však jedním z největších a ukázal, že Martin je přes své mládí už zkušeným barmanem. To koneckonců potvrdil i Radek Drašnar, odborný učitel OAHŠ Turnov, který se věnuje problematice míchaných nápojů již patnáct let a studenta do Londýna doprovázel: „Po technické stránce byl Martin jednoznačně ze všech účastníků nejlepší. Opět se ukázalo, že česká barmanská škola, která klade důraz na detaily práce, má ve světě dobré jméno. Soutěže ale nejsou jen o dovednostech barmana, rozhodující je hodnocení chuťové komise. Jen proto byl náš zástupce bronzový.“
Léto pomalu vrcholí, chtěli byste se osvěžit a ochutnat long drink vymyšlený nadějným barmanem z Turnova?
Odměřte 4 cl Beefeater London Dry Ginu, 3 cl likéru Bols Cherry, 1 cl jahodového sirupu a 10 cl brusinkového džusu, vše promíchejte v šejkru a přelijte do sklenice s vymačkanou půlkou čerstvé limety a několika kostkami ledu. Ozdobte řezem cukrového melounu, čerstvou mátou a plodem physalisu a můžete koktejlem Shake 66 připíjet na zdraví.