LAHŮDKA PRO ČESKORAJSKÉ PATRIOTY: DVĚ NOVÉ KNÍŽKY, KTERÉ POTĚŠÍ

0

I pamětník by musel vzpomínat, kdy naposledy se v době předvánoční na trhu objevily dvě ryze regionální publikace. Ladislav Šourek, amatérský historik a vlastivědný nadšenec, svoji publikaci s názvem „Za tajemstvími kraje pod Kozákovem“ pokřtil v sále turnovské ZUŠ ve středu 4. listopadu, Vladimíra Jakouběová, ředitelka Muzea Českého ráje, bude knihu „V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc“ křtít při slavnostní vernisáži v muzeu ve čtvrtek 12. listopadu. Obě knihy si zaslouží opravdovou pozornost, obě mohou udělat radost nejen pod vánočním stromečkem…

n200911081017_zap_488_09_knizky„Existuje spousta materiálů o historii šlechtických rodů, hradů a zámků, mě ale vždycky víc zajímala historie viděná pohledem obyčejných lidí. Mí předci byli prostí a chudí, já se za to nestydím,“ uvádí Ladislav Šourek. Ten v knize shrnul svoji pečlivou zhruba 12letou práci v terénu, kdy chodil od chalupy k chalupě se zápisníkem, diktafonem a fotoaparátem. Podařilo se mu složit velmi pestrou mozaiku příběhů a vzpomínek dnes už dávno zapomenutých lidí a lidiček, znovuobjevil dávno zaniklé vesnice, na které upozorňují už jen místní názvy. Kniha přibližuje i méně známé skutečnosti a domněnky o vzniku Turnova, najdete zde historii mlýnů na Libuňce a na Stebénce, zastavíte se v tajemných vesničkách pod Kozákovem.
n200911081017_zap_489_09_knizkyŠourkova kniha je pro všechny, kteří chtějí bádat a hledat zapomenuté vzkazy našich předků v krajině. Můžete ji číst pro poučení i jako inspiraci k výletům a procházkám. Její doporučená cena je 149 korun, k dostání je v turnovských knihkupectvích U Jizery, v Knize Českého ráje v Hluboké ulici a v Antikvariátu pana Bartůňka v ulici 5. května.

n200911081017_zap_490_09_knizkyKnížka „V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc“ Vladimíry Jakouběové bude slavnostně pokřtěna ve čtvrtek 12. listopadu v 16.30 hodin v turnovském Muzeu Českého ráje u příležitosti vernisáže výstavy stejného názvu. „Knížka shrnuje jednotlivé projekty, které jsem realizovala v posledních 20 letech převážně na Dlaskově statku v Dolánkách. Jsou v ní uvedeny lidové obyčeje, jako masopust, Velikonoce nebo Vánoce; je to ale především velmi netradičně pojatá kuchařka našich předků, která se váže nejen k popsaným obyčejům, ale jsou zde i obyčejná každodenní jídla z brambor, zeleniny, hub a mléka, tedy surovin, které byly dostupné v každé chalupě,“ uvádí Vladimíra Jakouběová.

Receptů v knize najdete přes tři stovky, jsou sesbírány od různých pamětníků, z kronik i autorčiny rodiny. „V naší rodině jsou předávány ručně psané sešity s recepty z generace na generaci, vaření je navíc můj koníček, takže jsem až na pár výjimek všechny recepty obsažené v knize i sama vyzkoušela,“ přibližuje Jakouběová. Podle ní není ani tak úplně pravdivé, že naši předci jedli maso pouze v neděli. „Maso se většinou nejedlo ve čtvrtek, v pondělí a v úterý bylo maso od neděle. Naši předkové ale jedli střídměji, zdravější byly například snídaně, kdy měli v podstatě jen pečivo s mlékem nebo s tvarohem bez dalších příloh. Rozšířena byla bílá káva, do které se lámal suchý chléb,“ říká autorka.

n200911081018_zap_491_09_knizkyKdyž se řekne typické krajové jídlo, většině z nás se vybaví hlavně kyselo, nejtypičtější jsou ale prý pro náš region mléčné polévky, třeba „hladká Ančka“, což je mléková polévka s noky, nebo hanušky, dnes řečené bramboráky. Těm se v minulosti opravdu říkalo hanušky, to podle pana Hanuše, který tohle jídlo kdysi připravil své ženě, která šla do Turnova na trh. Nastrouhal brambory, a protože si nevěděl rady, co dál, tak přidal lžíci mouky a upekl placky. Tento pokrm se velmi rychle rozšířil. Možná ještě typičtější než kyselo a bramboráky jsou pro náš kraj koláče. Existuje jich nepřeberné množství, prakticky v každé rodině mají nějaký ten svůj koláč, jehož receptura se dědí z hospodyně na hospodyni.

„Mrzí mě, že málokde v restauraci si můžeme dát typicky české jídlo. Stará a osvědčená jídla našich předků mizí i z jídelníčku mladé generace, proto jsem se rozhodla pro tuto formu osvěty. Přála bych si vrátit tradiční lidovou stravu do našich kuchyní v době, kdy se na můj vkus příliš podbízíme světu, a kdy bychom měli o naši národní identitu více bojovat,“ uzavřela Vladimíra Jakouběová.

Knížka „V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc“ bude prodávána za 180 korun, dostanete ji v turnovském Muzeu Českého ráje a ve všech muzeích Libereckého kraje, bude i v nabídce knihkupců, zakoupit ji můžete i na webu turnovského muzea.

 

K oběma titulům je zpracována také videoreportáž, kterou technicky zajišťuje TV produkce VIDEOFISER EU – www.videofiser.eu

Sdílet

Autor článku

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.