JE TU ŠANCE NA VZNIK NÁMĚSTÍ, RESP. MÍSTA PRO SETKÁVÁNÍ V TURNOVĚ II

0

Takový turnovský evergreen. Přednádražní prostor v Turnově II. Hledání toho pravého místa na centrum této městské části, ve které žije asi 40 % obyvatel města. V 90. letech se hodně mluvilo o možné zástavbě dnešního parku mezi Billou a paneláky, lidé ale tehdy v anketě chtěli zachovat zeleň, což se také stalo. Je i není to přirozené centrum druhé části města. Nicméně je právě tenhle prostor často první, který vidí návštěvníci Turnova po cestě z nádraží či terminálu. Možná by zde chtěli jen na chvíli posedět a pokračovat dál. Příjemné místo, kde v létě kolemjdoucí obtěžují bezdomovci, to ale zas tak moc není.

V nedávné době jsme byli svědky několika studií a návrhů na řešení tohoto prostoru včetně hodně kontroverzního vypuštěného bazénku uprostřed, které se v poslední době stalo útočištěm teenagerů, ale i feťáků a najít pod mostkem ráno spícího bezdomovce není moc velká rarita. Nelze se proto divit lidem z blízkých paneláků, že by bazének, kde často probíhá mejdan hluboko do noci, nejraději zavezli, kolem vysázeli popínavé rostliny a odstranili lavičky.

Návrh řešení prostoru před Billou

Možná nyní je tu konečně šance tohle všechno změnit. V úterý 21. března proběhlo setkání zájemců o řešení tohoto prostoru v ZŠ v Alešově ulici. Pravda, mnoho lidí nepřišlo, ale starosta T. Hocke, který setkání svolal, počítá s veřejnou anketou, takže veřejnost bude mít šanci se vyjádřit. „Myslím, že by byla škoda volit tu nejjednodušší variantu a bazének zavézt hlínou, měli bychom hledat cestu, jak vodní prvek v sídlišti zachovat i ke spokojenosti místních obyvatel,“ uvedl Hocke.

A pokus tu je, architekti Jaromír Kosnar a Ondřej Smolík z pražského ateliéru AND představili první studii. Ta řeší veřejný prostor navazující na chodník u Billy, který má být zásadně rozšířen a osazen lavičkami a zelení, vodní prvek zůstane zachován, ale v podobě malých fontán umístěných v dlažbě, což můžeme například vidět na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi. Jde o plochu v rovině, která se dobře udržuje, a ještě k tomu dobře vypadá. Navíc v horkém létě je tryskající voda případně doplněná malými hrátkami pro děti, víc než příjemná.

Současný pohled na prostor před Billou

Nyní bude studie doplněna o připomínky z březnového setkání a včetně ankety by mělo být vše předloženo k veřejné diskuzi. Podobu konečné studie budou schvalovat zastupitelé města. K úpravě přednádražního prostoru by mohlo dojít ještě v tomto desetiletí.

autor: PCH

Sdílet

Autor článku

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.