LETOŠNÍ HOUBAŘSKÁ SEZONA? HOJNOST TÉMĚŘ VŠEHO!

0

Pomalu nám končí hlavní houbařská sezona a po několika skromnějších letech můžeme konstatovat, že letošní rok byl i v našem regionu pro houbařské nadšence velmi příznivý. Vyšší srážkové úhrny nejen v létě znamenaly, že již v průběhu května se v jehličnatých i smíšených lesích začaly objevovat první hřiby kováři, které jsou sice jedlé a chutné, ale některé houbaře od sběru odrazuje jejich rychlé modrání dužiny na řezu a také červená barva rourek.

Nicméně již na počátku a hlavně ve druhé polovině roku se s hřibovitými úlovky doslova roztrhl pytel a mohli jsme nacházet množství plodnic hřibů dubových, smrkových, babek nebo suchohřibů hnědých, včetně různých druhů klouzků, z nichž v okolí Branžeže se podařilo opakovaně nacházet vzácné ale také jedlé klouzky bílé. Pro houbařské fajnšmekry lesy nabídly také množství málo sbírané, ale jedlé hřibovité houby šiškovce šiskovitého (černého), jehož plodnice na řezu zčervenají a následně zčernají a běžní houbaři tento druh většinou nechávají na místě. Nelze opomenout též velkou úrodu tzv. jedlých lučních bílých hub, z nichž dominuje zejména jedlá a výtečná pečárka polní nebo pečárka obrovská. Tyto houby po letních deštích rostly letos také velmi hojně na lukách a zahradách. Při sběru žampiónů je ale třeba dát pozor na jeden druh – tzv. pečárku zápašnou, která sice není přímo jedovatá, ale u citlivých osob způsobuje nevolnost. Poznáme ji snadno, protože na řezu nebo i vrypu okamžitě zežloutne na rozdíl od příbuzných jedlých druhů.

Kdo sbírá kotrče kadeřavé, ten si letos přišel také na své. Houba připomínající hnědooranžovou kouli rostoucí na bázích kořenů borovic (vzácněji modřínů a smrků) je výborná do polévky jako nepravá dršťková nebo i na sušení a má mj. silné léčivé a protirakovinné účinky.

Vůbec nejvíce účinnou houbou s těmito bláhodárnými účinky rostoucí běžně v našich podmínkách je březovník obecný – chorošovitý druh na zdravých i poškozených břízách. Je sice nejedlý, ale v lidovém léčitelství se běžně sbírá a suší a drcený prášek nebo výluh z plátků je mimořádně účinným prostředkem při vážnějších typech nemocí. Doporučuji jej sbírat právě nyní na přelomu října a listopadu, kdy jsou plodnice menší a nepříliš tuhé ke zpracování.

Sezona hub trvá ale prakticky po celý rok, protože až chladné počasí zabrzdí růst hřibovitých druhů, začne období jedlé a chutné hlívy ústřičné, kterou můžeme po celou zimu nacházet například na kmenech nebo pařezech topolů, vrb, olší a jiných listnatých dřevin. Tak hodně štěstí do košíků!

Vlastík Brůček Plamínek
(autor je certifikovaným poradcem z oblasti mykologie, má celoroční houbařskou poradnu ve Voticích nebo na e-mailu: brucek.vlastimil@seznam.cz)

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.