SPORTMIX: FOTBALOVÝ SPECIÁL PŘED ZAHÁJENÍM NOVÉHO ROČNÍKU

0

Letní příprava spěje do svého konce a o nadcházejícím víkendu se po již rozjeté 1. lize roztočí také kolotoč v nižších patrech mistrovských soutěží. V klubech se ladí konečná podoba hráčských kádrů, aby umístění mužstva po novém ročníku bylo co nejlepší. A začátek přeje připraveným. Vedení třetiligových Přepeř opět sáhlo především po zahraničních posilách, takže kouč Lukáš Jarolím měl věru z čeho vybírat. To v divizním Turnově trenérský tandem Nosek – Jíra nahradila dvojice Petřík – Horák, a i oni se museli popasovat s několika změnami v hráčském složení týmu. A po rozpačitém začátku to zatím šlape.

LETNÍ PŘÍPRAVA
* Kluby řízené komisí pro Čechy

Z mužstva FK Přepeře odešli gólmani Tkachenko a spolu s Vyčítalem do Velkých Hamrů také Šimon Čamrda, exligista „Majkl“ Ugwu, John Ejoor a Jimmy Peremene, ale mnohem citelnějším oslabením je ukončení činnosti dlouholetého kapitána a pilíře zadních řad Jaroslava Nesvadby (viz sportMIX 27. 7. 2023!). O místo mezi tyčemi by se měl s Filipem Truksou poprat Radek Novák, kterého pro velký fotbal vychoval pražský Meteor. Klub mající v minulé sezoně problémy s koncovkou testoval celou řadu nových hráčů, a těm to tam v přípravě docela padalo. Přepeřští budou spoléhat především na Tomáše Dočekala přicházejícího ze Záp, jenž nakoukl i do ligy. V Nehvizdech se v utkání s TJ Spoje Praha (2:3) hned dvakrát trefil Ondřej Rozkovec z Jablonce, gól přidal Novotný. Proti druholigové Vlašimi se neprosadil nikdo z Přepeřských. „Domácí nastoupili posíleni několika slávisty a na výsledku 3:0 to bylo znát,“ ozřejmil asistent Synek. Jeho svěřenci si chuť spravili v divizi se díky „nepostupu“ FC Pěnčín zachránivším Brandýse, kde se na výhře 1:4 podílely nové posily FKP Mateo Marijanovič s Ivanagičem, které svými střeleckými úspěchy doplnili ještě Habr a Pavlata. V sestavě se objevila i další nová jména, a to Kryštof Obadal, Foster, Stavljanin a Nikolas Daníček (Jablonec).
„V závěru letní přípravy nám z kádru někteří hráči odešli, ale opačným směrem by měl zamířit ještě Matěj Vlk z Mladé Boleslavi. Konečné složení mužstva tak bude známo teprve až s ostrými soutěžními zápasy,“ poznamenal vedoucí mužstva Míra Kvapil. Domácímu publiku se obměněný tým poprvé představil v generálce v utkání s pražským Motorletem v sobotu 29. července. Ta ovšem nedopadla podle představ a domácí v ní rupli 1:3, když čestný úspěch zaznamenal hlavou Knejzlík. K prvnímu zápasu ČFL odjedou Přepeřští v neděli 6. srpna do Hradce Králové, kde je čeká ligová rezerva FC. Výkop na stadionu královéhradecké Slávie je stanoven na 10.15 hodin.

Do přípravy divizního Turnova naskočilo vedle noviců Michala Lábka z Lomnice, Adama Holuba z Liberce a Matěje Malého z Mladé Boleslavi také několik hráčů B-týmu, a to Sam Bárta, Ondra Fišar, David Pham a Vojta Rozkovec. S těmi je však počítáno spíše právě pro posílení béčka, nebo s některými jako s hráči pro volný transfer mezi kluby.
„Zpátky do Přepeř odešel Šťovíček, Horák přerušil aktivní kariéru, ale dál bude pomáhat v roli asistenta. S mužstvem trénuje také Landfeld,“ krátce popsal změny místopředseda klubu Petr Havel, podle kterého však není vyloučeno, že se v turnovském dresu objeví ještě někdo další. Svěřenci Josefa Petříka po „zásadské“ bezbrankové remíze s FC Pěnčín ve středu 19. 7. v Pěnčíně překvapivě vysoko přehráli třetiligovou Českou Lípu 4:0, když se o góly postarali Jíra, Beníšek (pk), Müller a parádním sólem mladík Josh Marek. V sobotu 22. 7. vyhrál Turnov v Kosmonosích, kdy v rámci „tří dohodnutých třetin“ se na výsledku 1:4 podílel dvěma góly Lábek. Po jednom přidali Štěpán Havel a Peuker. Po sobotním pohárovém postupu přes Chrastavu jim generálkou na nedělní mistrák s Ústím n. O. byl středeční pohár s Českou Lípou.

MOL CUP 2023 – 2024
* Naši zástupci v českém poháru

Zatímco Turnov zvládl už dva pohárové mače, do 1. kola zařazený třetiligový FK Přepeře musel čekat na výsledek duelu Trutnov versus Velké Hamry. Ten výsledkem 1:6 zcela opanovaly Hamry, takže se Přepeřští na půdu neoblíbeného soupeře vydají ve středu 9. srpna.

TJ Spartak Chrastava – FK Turnov 0:2 (0:1). Branky 44. Vencbauer, 77. Malý, rozhodčí Řeháček, ŽK 5:5, diváků 300. Soupiska: Kopal – Provazník (46. Chládek), Jíra (46. Petržilka), Peuker, Vencbauer, P. Havel, Lábek (77. Břenek), Holub, Malý, Marek (60. Landfeld), Prokopec (46. Tobiaš).
Slušná návštěva tří stovek diváků z obou táborů sledovala pohárové utkání, v němž domácí tým hrající nejvyšší krajskou soutěž – přebor, hostil divizní Turnov. Díky přemotivovaným domácím se nehrálo zrovna v rukavičkách a sudí Řeháček musel krotit vášně deseti žlutými kartami, které však spravedlivě rozdělil mezi obě mužstva. Roli favorita i přes vyrovnanou první půli nakonec potvrdili hosté, kterým se z vícero vypracovaných šancí podařilo dostat za záda chrastavského gólmana Plechatého míč alespoň dvakrát, a to zásluhou Vencbauera a novice Malého. Brankář Kopal udržel čisté konto, a tak se spolu se svými spoluhráči mohl připravovat na středeční pohárové pokračování. K tomu do srdce Českého ráje dorazil českolipský Arsenal, jenž se tady chtěl rehabilitovat za nedávnou prohru v Pěnčíně.

FK Turnov – FK Arsenal Česká Lípa 1:2 (0:0). Branka 85. Tobiaš, rozhodčí Pilný, ŽK 2:3, diváků 200. Soupiska: Kopal – Holub, Petržilka, Peuker, Malý (79. Chládek), Vencbauer, P. Havel, Břenek (63. Lábek), Müller (46. Tobiaš), Š. Havel (63. Landfeld), Marek (46. Prokopec).
Lípa začala v podmračeném a deštivém počasí zostra, ale hra se postupem času vyrovnávala, takže do několika slibných příležitostí se pěknými kombinacemi dostali také domácí. Jejich zakončení však bohužel chyběla přesnost, a tak českolipský gólman Král mohl zůstat poměrně v klidu. Toho si naopak příliš neužil jeho protějšek Kopal, který dlouho dělal, co mohl, než jej vedle sílícího deště zlomili první brankou Noska v 77. minutě hosté. Ani přes veškerou snahu a sympatický herní projev se turnovským hráčům nepodařilo se stavem něco udělat a poslal utkání do vytouženého prodloužení. Soupeř totiž své vítězství potvrdil ještě brankou Bulejka v 82. minutě a zdálo se být rozhodnuto. O dramatickou zápletku se o tři minuty později postaral v půlce střídající Tobiaš, ale to bylo ze strany domácích vše, takže přes bezbrankový poločasový stav bude v poháru dál pokračovat favorizovaný Arsenal.

NEDOSTATEK TRENÉRŮ
* Práce pro klub

O tom, že za úspěchy týmů stojí povětšinou jejich trenéři, asi žádná. Každý by chtěl toho nejlepšího. A jestliže v ligových soutěžích se s nimi hrají doslova šachové partie, ve výkonnostní a masové kopané to už taková sláva není. Sehnat trenéra, natož dobrého, bývá pro fotbalové funkcionáře doslova noční můrou. Ve hře je spousta okolností od výše hrané soutěže, přes kvalitu hráčského kádru až po podmínky pro přípravu. A na rovinu. Jestliže ligové trenérské špičky berou měsíčně statisíce, tam dole se současná situace diametrálně liší. Leckde je odměna na nule, někde jde o stovky korun, maximálně pár tisíc…
O to těžší je získat trenéra k mládežnickým týmům. Zatímco v minulosti tuto roli suplovali mnohdy zcela zdarma někteří tatínkové hráčů, dnes už jde spíše o ojedinělé výjimky. „Práce s mládeží není ani tak o penězích, ale spíše o vztahu k ní, ke klubu a o dobrém pocitu, když se nějaký ten talent urodí,“ říká šéftrenér turnovské mládeže Jiří Šulc. Zcela jistě dobrou cestou jde právě FK Turnov, kterému se nedávno podařilo získat status tréninkového střediska. Do tréninkového procesu je tady zapojena řada aktivních hráčů, ať už A či B týmu, členy těch dorosteneckých nevyjímaje. A tahle zavedená praxe je pro fotbal samotný plusem ve všech směrech. I přes značnou obsazenost trenérských postů v mládežnických kategoriích však lze obecně říct, že trenérů nikdy není a nebude dost, takže přidat se může kdokoliv a kdykoli…

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.