ČERVENCOVÉ SPORTOVNÍ OHLÉDNUTÍ: HASIČSKÝ SPORT, ORIENTAČNÍ BĚH A FOTBAL

0

Červencový sportovní souhrn je spíše o oddychu a o přípravě na novou sezonu. Na tu se pilně připravují fotbalisté divizního FK Pěnčín-Turnov. Ti v přípravě porazili Sedmihorky, prohráli v České Lípě a v domácím poháru v Čelákovicích. V ostrém startu nové sezony v neděli 14. srpna přivítají i několik posil. Přinášíme také výsledky výjimečné hasičské soutěže, která se uskutečnila ve Vesci – hasiči totiž netradičně soutěžili v noci! Sportovní souhrn přináší i záznam mezinárodního setkání v orientačním běhu, které se na počátku prázdnin uskutečnilo v Turnově.

* FOTBAL
* Na nový mistrovský ročník divize C se už od 11. července pilně připravují hráči FK Pěnčín-Turnov. Trenér Jan Broschinský uvítal na prvním tréninku celou řadu nových tváří, další stav průběžně doplňovali. Přesnou podobu hráčského kádru budeme znát až po krátké letní přípravě. Tu vedle tvrdé fyzické dřiny herně načalo utkání s FK Sedmihorky, které účastník vyšší soutěže vyhrál 3:10 po poločasu 2:6. Čtyřmi brankami se blýskl Bělík, dvě zaznamenal Radačovský a „desítku“ dorovnali Vavřich, V. Hurt, Ježek a Kulhánek. Sestava: Kanta (46. Hyka) – D. Hurt, Horák, Koťátko, Čermák (46. V. Hurt) – Koubek (46. Kulhánek), Benek, Klíma (46. Korček), Bělík – Radačovský (46. Vavřich), Bárta (46. Ježek).

n201106060904_sport_72_09_fotbal* Ve středečním duelu (20. července) s třetiligovou Českou Lípou byla situace opačná, byť výsledek byl poněkud zkreslující. „Hrál se poměrně vyrovnaný fotbal, ve kterém rozhodla větší herní zkušenost a proměňování šancí. Domácí skórovali hned v první minutě Vrabcem a na 4:0 uzavírali až v minutě devadesáté. Jistou perličkou je, že z penalty přidal třetí gól syn našeho trenéra Broschinského. Jinak spokojenost s kvalitní přípravou vyslovili oba trenéři,“ přiblížil krátce vedoucí turnovského mužstva Petr Horáček. Sestava: Metelka – D. Hurt, Horák, Koťátko, Havlín – Bělík, Brett (60. Klíma), Benek, V. Hurt – Koubek (60. Korček), Vavřich.

* V sobotu 23. července mužstvo sehrálo v Čelákovicích domácího poháru Ondrášovka Cup. Výsledek rozhodl o tom, že v pavouku letošního ročníku domácího poháru se turnovští divizní fotbalisté už neobjeví. A přitom stačilo tak málo. Hosté inkasovali pouhé dvě minuty před koncem před penaltovou nadějí!

Čelákovice – FK Pěnčín-Turnov 2:1 (1:1). Modrobílí se na trávníku rovněž divizních domácích představili s několika novici v sestavě a začali velmi aktivně. Paradoxně to však byli oni, kdo po závaru před Metelkovou brankou museli od 25. minuty dohánět jednogólové manko. To se podařilo smazat díky Vavřichově hlavičce po pěkném centru Bělíka o pár minut později. Klíčovým momentem utkání se ukázala být 47. minuta, kdy byl hodně přísně za stažení protihráče vyloučen Horák. I v deseti však Turnovští bojovali a zápas spěl k remízovému konci a penaltovému rozstřelu. Ovšem Čelákovice v 88. minutě měly výhodu rohového kopu a tato neuhlídaná standardní situace stála turnovské mladíky postup, protože domácí Janda propasíroval míč za Metelkova záda – 2:1! „Je to škoda, ale takový je fotbal. Nebýt oslabení mohlo být vše ještě otevřené. Teď se musíme soustředit hlavně na rozjezd nového mistrovského ročníku a zapracování nových hráčů do sestavy,“ glosoval krátce první oficiální vystoupení svého mužstva jeho vedoucí Petr Horáček. Sestava: Metelka – D. Hurt, Koťátko, Horák, Havlín – Bělík (88. Čermák), Brett, Benek, V. Hurt – Koubek (46. Ježek), Vavřich (88. Korček). Branky 25. Souček, 88. Janda – 32. Vavřich, rozhodčí Kalenda, ŽK 2:2, ČK 0:1, diváků 300.

* Ve středu 27. července změří Turnov síly s dorostem libereckého Slovanu a o víkendu jej prověří Hrádek nad Nisou. Co se týká změn, ze Semil přichází na hostování Jan Brett, z Českého Dubu dokonce na přestup Aleš Benek a do Turnova se vrací odchovanec Havlín. Své hostování tu prodloužil střelec Bělík. Trenér Jan Broschinský dále nepočítá s Pavlem Vítkem a v srdci Českého ráje zřejmě končí i Maňas, který se na sezonu připravoval v Mladé Boleslavi. O definitivní podobě hráčského kádru se rozhodne v nejbližších dnech.

Karel Vodrážka, sport TvA, vodraz@centrum.cz

vodraz@centrum.cz 

 

* HASIČSKÝ SPORT

7. ROČNÍK PODKOZÁKOVSKÉ LIGY VE VESCI. Třetí červencový víkend byl na kulturní ale i sportovní akce velmi bohatý. Kromě Slavností svijanského piva a Klokočského festiválku mohli lidé v pátek večer vyrazit do Vesce (Mírová pod Kozákovem), kde se konal 7. ročník Podkozákovské ligy. Pro ty, kteří nevědí, o co jde: Jedná se o hasičskou soutěž, jejíž třetí kolo tohoto roku pořádali právě hasiči z Vesce.

n201107260956_sport_100_011_sportcervnecTi pojali soutěž v netradičním stylu. Nekonala se přes den, jako většina soutěží tohoto typu, nýbrž v noci. Na cvičiště pod koupalištěm ve Vesci se už od sedmé večerní sjížděla družstva z okolí, aby mohla předvést, co natrénovala. Mimo soutěže samotné, která měla v noci úplně jinou atmosféru než přes den, byla na cvičišti i letní diskotéka. Už od začátku hrál z malého náklaďáčku Dj Zilvar. Parket se sice začal plnit až kolem půlnoci, ale i tak to byla příjemná zvuková kulisa. Tento ročník byl velmi úspěšný a zajímavý hned z několika důvodů. Nejen, že se konal v netradiční čas a byl spojen s diskotékou, dokonce měl zatím i největší účast týmů – soutěžilo 14 družstev žen a 27 družstev mužů! Protože se na soutěžící přišlo podívat hodně diváků, měli se organizátoři co otáčet. Nenastal ale jediný problém, jelikož zázemí bylo vytvořeno výborně. Na grilu se točilo maso, podávaly se klobásy, pivo teklo proudem, a pokud byl někdo unavený i káva byla v nabídce. Ti, kteří se starali o samotné cvičiště, také odvedli výbornou práci.

Závodit se začalo kolem deváté hodiny, a bylo se na co dívat. Jako první šly na řadu hasičky. Jedno družstvo za druhým se snažilo zaběhnout nejlepší čas, a protože do toho holky šly opravdu srdcem, byla to pěkná podívaná. Po tom co skončily ženy, přišli na řadu muži. V této kategorii nedokončilo útok více družstev než u žen (tam to bylo jen jedno družstvo), ale to zážitku ze závodů nijak neubralo. Všechny týmy se snažily podat co nejlepší výkony, které byly vždy oceněny hlasitým fanděním. Jak jednotlivá družstva dopadla, včetně časů, se můžete dočíst na stránkách ligy http://podkozakovskaliga.cz/ . Nicméně alespoň stupně vítězů si dovolím uvést. V kategorii žen se třetí umístilo družstvo Malé Skály „B“, druhé byly zástupkyně Benešova u Semil a první Vlastiboř. Mužská kategorie dopadla takto: třetí Tatobity, druhá Malá Skála a první Podůlší A.

Soutěž skončila kolem druhé hodiny ranní, rozdaly se ceny, diplomy, medaile a poháry a hasiči mohli začít slavit. Kdo se byl na soutěži podívat, určitě mi dá za pravdu, že to byl další příjemný zážitek tohoto léta. Ten, kdo nepřišel, alespoň ví, kde to frčí a kam se může příště přijít také podívat. Vstupné bývá dobrovolné, takže se nemusíte bát, že by vás to stálo víc, než projíte a propijete…

Zuzana Kolářová, zuza.kolarova@gmail.com

 

* ORIENTAČNÍ BĚH

Ve dnech 1. – 6. července se v Turnově s centrem v areálu haly a Sportcentra TJ Turnov ve Skálově ulici uskutečnil jeden z největších mezinárodních závodů v rádiovém orientačním běhu roku 2011. Nabitý program nabídl více než 200 závodníkům z 11 zemí Evropy a USA rozmanité terény v blízkém i vzdálenějším okolí Turnova. Kromě pěti individuálních závodů se do pěti závodních dnů vešel ještě domácí mistrovský závod ve štafetách a bonusová úterní extra etapa pro hlavní kategorie na stadiónu Ludvíka Daňka.

n201107260956_sport_101_011_sportcervnecNejen závodníci, ale hlavně pořadatelé z turnovského oddílu ROB, museli v první polovině celé soutěže bojovat s nepřízní počasí v podobě vytrvalého deště a teplot připomínajících spíše podzim než úvod prázdnin. Pršet začalo v sobotu večer přesně v době, kdy starostka města Turnova Hana Maierová dekorovala na turnovském atletickém stadionu nejlepší závodníky první etapy pětidenních. Tou byl český šampionát v disciplíně foxoring, který se běžel mezi Vidlákem a Hrubou Skálou s centrem Na Prašivci. A pršet přestalo až v době, kdy již měli všichni za sebou čtyři ze sedmi závodů – kromě sobotního ještě nedělní mistrovské závody štafet ve Struhách a ve sprintu na Sychrově a pondělní první klasický závod v Lužických horách. Pouze úterní druhý klasický závod na Řáholci u Jičína, odpolední extra etapa a středeční handicap v Žehrovských lesích se tak běžely za typického letního počasí. Při náročnosti programu i samotných tratí z dílny úspěšných turnovských závodníků to ale možná stačilo. „Nakonec jsem ráda, že takhle vedro nebylo celé pětidenní, to bych asi už dnes měla při závodě velké problémy,“ svěřila se v cíli poslední etapy vítězka hlavní ženské kategorie Veronika Krčálová z Pardubic.

n201107260956_sport_102_011_sportcervnecZávodnice z Pardubic celé pětidenní opanovala zcela suverénním způsobem. V cíli poslední páté etapy měla více než půlhodinový náskok na druhou Lenku Voráčkovou z Nového Města na Moravě, třetí pak skončila Lucie Procházková z Bílovic nad Svitavou. To v hlavní mužské kategorii po jasně se rýsujícím scénáři nakonec došlo na drama. Úterní čtvrtá etapa výrazně srazila rozdíl mezi do té doby jasně vedoucím Karlem Fučíkem a jeho pronásledovateli Michalem Voráčkem a Mindaugasem Nakvosasem a odpolední extra etapa o bonusové minuty na turnovském stadionu ho ještě umocnila. Do posledního stíhacího závodu tak startovalo vedoucí trio v rozmezí necelých pěti minut. Nejlepší závodník světa posledních deseti let startující v barvách O-sportu Kroměříž však prokázal své kvality a náskok v závodě s výměnou přijímačů opět navýšil. „Dnes to byl úplně jiný dvoumetr než včera. Technicky jsem ho zvládl úplně bez problémů a po výměně rádií už jsem věděl, že to nepustím,“ komentoval vítěz stručně průběh poslední etapy. Souboj o druhé místo pro sebe rozhodl Michal Voráček z Fox klubu Praha, na litevského úřadujícího vicemistra světa zbylo třetí místo.

Úspěchů se i přes roli pořadatele dočkal také turnovský oddíl. Oba klasické závody byly totiž zároveň nominačními pro letošní ME, takže se na jejich start postavilo kompletní trio českých reprezentantů: Martin Baier, Michaela Gomzyk Omová a Jakub Oma. Nejvíce se dařilo posledně jmenovanému, který stanul dvakrát na stříbrném stupínku. Michaela Gomzyk Omová byla druhá a třetí, Martinovi Baierovi se nedařilo podle představ a skončil čtvrtý a sedmý. Navíc se podařilo „ušetřit pořadatelské síly“ i pro závod štafet, a tak mohl domácí oddíl postavit na start v roli obhájce titulu i mužskou štafetu. Ta ve složení Gomzyk Omová-Baier-Gomzyk v prudkém lijáku ve Struhách díky vyrovnaným výkonům na všech úsecích přidala do letošní turnovské mistrovské sbírky další, v pořadí už osmé zlato!

Jakub Oma, kubaoma@seznam.cz

 

Vítězové jednotlivých kategorií v celkovém hodnocení:

D12 Maria Deptulska (Polsko)

D14 Kateřina Bžatková (Radiosport Bílovice nad Svitavou)

D16 Anna Oplová (Radioelektronika Cheb)

D19 Andrea Moučková (Radiosport Bílovice nad Svitavou)

D35 Jitka Šimáčková (TJ SZTM ROB Pardubice)

D50 Brigitte Roethe (Německo)

M12 Vojtěch Bžatek (Radiosport Bílovice nad Svitavou)

M14 Martin Šimáček (TJ SZTM ROB Pardubice)

M16 Jakub Šrom (Radiosport Bílovice nad Svitavou)

M19 Ondřej Šimáček (TJ SZTM ROB Pardubice)

M40 Remigijus Masilionis (Litva)

M50 Jiří Mareček (Radiosport Bílovice nad Svitavou)

M60 Lubomír Winter (Fox klub Praha)

 

Mistrovství ČR štafet (hlavní kategorie):

* Muži: 1. TJ Turnov (Gomzyk Omová – Baier – Gomzyk), 2. Fox klub Praha, 3. TJ SZTM ROB Pardubice.

* Ženy: 1. Radioelektronika Cheb, 2. Radiosport Bílovice n.S., 3. OK1KYP Praha.

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.