TŘETÍ ČERVNOVÝ TÝDEN NABÍDNE ŘEZBÁŘE, MOTORKY A NÁVRAT LETNÍCH KARNEVALŮ

0

(aktualizováno) Říká vám něco termín: letní karneval na Turnovsku před dvaceti lety? To byl fenomén, nechte si vyprávět od generace dnešních třicátníků až padesátníků, určitě se jim vzpomínkami rozzáří oči. Každou sobotu od května do září se ve vesnicích okolo města konala nějaká taneční zábava. Říkalo se tomu letní karneval, desítky tehdejších mladých chodily na Podháj, do Modřišic, do Odolenovic nebo na Všeň na Kopaninu aj. Dnes už bohužel tradiční letní karnevaly nejsou, možná se jim je podaří oživit třeba ve Šťastné zemi v Radvánovicích, kde v sobotu 16. června je Revival festival a přijedou „Kvíni, Eláni, možná Smoukí a Svíti a hlavbě Bítlsáci“.

Co nabízí třetí červnový týden na Turnovsku?

► V pondělí 11. června je od 14 hodin v penzionu pro důchodce v Žižkově ulici přednáška KAŽDÁ ŘEKA SI ZASLOUŽÍ BÝT ČISTÁ. Zvána je i veřejnost, nejde o uzavřenou akci.

Od 19.30 hodin je v divadle představení s názvem NOVECENTO, což v překladu znamená nové, dvacáté století. Příběh plný hudby se odehrává na lodi, která pravidelně brázdila oceán mezi Evropou a Amerikou. Účinkují: David Prachař a Emil Viklický.

► V úterý 12. června se od 16.30 hodin koná v Galerii Muzea Českého ráje vernisáž výstavy POVĚSTI ČESKÉHO RÁJE A EUROREGIONU NISA, která bude spojena s autogramiádou akademické malířky Barbory Kyškové.

Od 17 hodin se v Autokempu v Sedmihorkách koná výjimečné setkání. Prestižní mezinárodní organizace Transparency International se zajímá o diskusi kolem trasování rychlostní silnice R35 Českým rájem. Její zástupci přijedou besedovat s protidálničními aktivisty a veřejností.

Od 18 hodin se v Základní škole v Žižkově ulici koná setkání veřejnosti, rodičů dětí, učitelů a vedení radnice na téma budoucnosti této školy a možném stěhování k nádraží.

Od 19.30 hodin se v divadle uskuteční druhá červnová premiéra místních divadelníků. Tentokrát jde o představení BYLO NÁS PĚT – pořádá Turnovské divadelní studio a Dětský soubor gymnázia. Toto představení se před časem již v Turnově hrálo, nyní je doplněno novou generací amatérských herců. V hlavních rolích: Lucie Hlubučková, Kristina Hakenová, Jana Kepková, Dominika Šťastná, Lenka Gibová, Andrea Nováková, Vojtěch Kunetka, Patrik Horák, Ludvík Rubáš, Jaroslav Šlechta, Jíří Adamec, Michal Brůna. Hudba: Bohouš Lédl.

► Ve středu 13. června se od 18 hodin koná v divadle křest další knihy Dagmar Silveriové-Landrové ŠTĚSTÍ JE PĚKNĚ TLUSTÁ MASAŘKA. Jde o její druhou knihu, první se jmenovala „Co říkal můj manžel gynekolog“.

Od středy 13. do neděle 17. června probíhá na Dlaskově statku v Dolánkách ŘEZBÁŘSKÉ SYMPOZIUM. Kdykoli v těchto dnech na statek přijdete můžete řezbáře vidět při práci. A je na co se dívat!

Od 20 hodin hrají v budově kina v Žižkově ulici v rámci Filmového klubu čínský film Horská hlídka.

► Ve čtvrtek 14. června od 14 hodin je v pečovatelském domě KŘESLO PRO HOSTA s RNDr. Tomášem Řídkošilem na téma Geopark Český ráj, mineralogie ad.

Spolek rodičů a přátel WMŠ a Waldorfská mateřská škola v Turnově pořádají ve čtvrtek od 15 hodin JÁNSKÝ JARMARK. Koná se v prostorách mateřské školy na Daliměřicích, občerstvení zajištěno. V prostorách školy a zahrady můžete shlédnout vystoupení kouzelníka, vyslechnout koncert dětí ZUŠ Semily, zakoupit výrobky dětí a rodičů, odpočívat a občerstvit se.

Od 16 hodin se v divadle uskuteční diskuse u „kulatého stolu“, kterou pořádá zastupitel Josef Kunetka. Téma: OPTIMALIZACE ŠKOLSTVÍ, resp. splynutí dvou středních škol v Turnově a PRŮLOMOVÝ ROZSUDEK Krajského soudu v Liberci, který umožňuje vydání pozemků dědicům rodu Walderode v obci Žďárek u Turnova. Pozvání dostali krajští zastupitelé za Turnov – T. Sláma, M. Pokorná, K. Bárta a M. Beran, hejtman P. Skokan a jeho náměstci Doležal a Příkaský. Jestli všichni dorazí není jasné…

Od 20 hodin hrají v budově kina v Žižkově ulici v premiéře Piráti z Karibiku – Na konci světa.

► V pátek 15. června po setmění (21.30 – 22 hodin) hrají v letním kině v premiéře Piráti z Karibiku – Na konci světa.

► Akcemi nabitá bude sobota 16. června.

Řezbářská sobota, celodenní akce k sympoziu začíná na Dlaskově statku už v 9 hodin, na programu je divadlo pro děti, vystoupení folklórního souboru a kapely Rebel. Návštěvníci mohou na statku prožít příjemně celý den. Vernisáž výstavy nejlepších prací ze sympozií bude v muzeu ve Skálově ulici tento den v 19 hodin, k vidění bude do 1. července.

Od 15 hodin se ve Svijanech koná Voříškiáda. Máte-li doma nějakého psíka neznámé rasy a původu, přijďte do Svijan na hřiště za pomníkem války z roku 1866. Připraveny jsou soutěže dovednostní i o nejhezčí psí obleček, prezentace je od 14 hodin, každý majitel s sebou musí přinést očkovací průkaz psa (startovné je 100 Kč).

Cyklojízda rájem, sraz v 9.30 hodin na nádraží Českých drah v Turnově. Trasa Turnov – Libuň má za cíl předvést v praxi možnosti úprav pro cyklisty v problematických úsecích. Pořádá Středisko ekologické výchovy Český ráj Sedmihorky.

V pořadí 4. ročník Festivalu her na Kozákově – „Za poklady Kozákova“ bude v sobotu od 11 do 15 hodin u Riegrovy chaty na Kozákově. Akce je určena dětem i jejich rodičům. Odpoledne plné her, soutěží a zábavy je letos zaměřeno na téma Geopark Český ráj. Vyzkoušíte si, jak se dá s kameny hrát. Budete si zde moci osahat drahé kameny z Českého ráje, naučit se je poznávat. Uvidíte, jak se tyto kameny brousí. Vyzkoušíte si, jak se vyrábí socha z pískovce nebo si najdete svůj pravý český granát nebo olivín. Pořádá občanského sdružení Přátelé Kozákova ve spolupráci s KČT Semily.

Od 14 hodin začíná v areálu Šťastné země v Radvánovicích REVIVAL FESTIVAL. Představí se plejáda revivalových kapel od „Kvínů po Bítls“. Bude dětská diskotéka odpoledne a diskotéka večer pro dospělé. Mezi tím spousta kapel ve stylu 60. let i Duran Duran 80. let. Akce končí ve večerních hodinách.

Od 17 hodin se koná závěrečné fotbalové utkání krajského přeboru v kopané mezi FK Pěnčín-Turnov a Železným Brodem. Na hřišti v Turnově je připravena oslava. Přijďte, nebudete litovat, vzkazují pořadatelé.

Večer od 19 hodin začíná v Muzeu Českého ráje ve Skálově ulici MUZEJNÍ NOC. Historicky první muzejní noc nese název Slavnosti slunovratu. Budou připomenuty staré keltské tradice. K zajištění štěstí a blahobytu si příchozí zapálí svíce, uvijí věnce s letními květy, seznámí se s magií drahých kamenů, s magií vody a léčivých pramenů a s účinky léčivých bylin. Nejmenší návštěvníci se mohou těšit na soutěž se skřítky, vílami, vodníkem, ježibabou či s permoníky.
Doprovodný program v atriu muzea:
21.00 hod. – SVÁŤOVO DIVIDÍLKO – rodinné loutkové divadlo
22.00 hod. – PRANIC – vystoupení turnovské folkové skupiny
23.00 hod. – RYTÍŘI TURNOVSKÉHO MEČE – tance s ohni a plivání ohňů

Střelecké sdružení Všeň pořádá LETNÍ TANEČNÍ ZÁBAVU od 20 hodin v přírodním areálu na Kopanině.

Po celou sobotu a neděli se na ploše letiště v Hoškovicích u Mnichova Hradiště koná setkání silných motorek, tzv. dragsterů. Bude se závodit na čas, motorky na rovinné dráze dosahují více než 200 kilometrové rychlosti, k tomu je připravena spousta doprovodných akcí.

V sobotu a v neděli hrají po setmění v letním kině v premiéře Piráti z Karibiku – Na konci světa.

► V neděli 17. června se od 14 hodin koná v kapli na Valdštejně VARHANNÍ KONCERT, vystoupí Radek Rejšek.

► Od soboty 9. až do soboty 16. června se koná 52. ročník hudebních slavností DVOŘÁKŮV TURNOV A SYCHROV.
Cílem posledních ročníků festivalu je stát se moderním setkáním profesionálních i amatérských hudebníků i „obyčejných“ posluchačů, které spojuje zájem o klasickou hudbu. Letošní ročník festivalu má podtitul „Hudba – slovo – obraz“ a kromě tradičních míst konání, tj. Turnova a Sychrova, se bude konat jeden z večerů i v Jičíně, kde bude rekonstruována skutečná návštěva skladatele před více než 110 lety. Novinkou bude také hudebně literární večer s recitací oblíbené herečky Valerie Zawadské a Rudolfa Kvíze, držitele ceny Křišťálová růže. Pro zachování kvality festivalu přistoupil pořádající Spolek přátel hudebního festivalu v letošním roce ke spolupráci s profesionální agenturou České doteky hudby EM ART. Od poloviny týdne se také v prostorách ZUŠ v Turnově konají tradiční interpretační dílny mladých z Česka a Německa.
Program ve třetím červnovém týdnu:
Středa 13. června
PÍSNĚ SLUNNÉ ITÁLIE – hudebně-literární pořad, ve kterém účinkuje Gran Duetto Concertante, Valerie Zawadská a Rudolf Kvíz, Turnov – galerie Muzea Českého ráje od 19 hodin.
Čtvrtek 14. června
KONCERT DUCHOVNÍ HUDBY
Účinkují Zdena Kloubová – zpěv a Aleš Bárta – varhany, Turnov – Kostel Narození Panny Marie od 19 hodin.
Pátek 15. června
REKONSTRUKCE DVOŘÁKOVA KONCERTU ze 14. května 1892 – účinkují Bohuslav Lédl – klavír, Michiyo Keiko a Eva Lédlová – zpěv, Artemiss trio. Součástí večera je improvizované setkání skladatele s Jičíňáky v podání místních ochotníků. Jičín – Kulturní dům od 17 hodin.
Sobota 16. června
ZÁVĚREČNÝ KONCERT frekventantů Interpretační dílny mladých, Turnov – městské divadlo od 18 hodin.

Probíhající výstavy:
V Muzeu Českého ráje je to výstava Vřídlovec – magický kámen, v úterý 12. června se od 16.30 hodin uskuteční v galerii muzea vernisáž výstavy Pověsti Českého ráje a Euroregionu Nisa – jde o kresby dětí z Polska, Německa a Čech, součástí vernisáže je i autogramiáda malířky Barbory Kyškové. Ve výstavním sále muzea ve III. patře je výstava na počest filozofa Jana Patočky nazvaná: …a pozdravujte filozofy“.
V divadelní galerii vystavuje fotografie z Madagaskaru Zdeněk Strnad.
Na Dlaskově statku je celoroční nová expozice „Devatero řemesel“ (statek je otevřen denně mimo pondělí od 9 do 16 hodin).
V městské knihovně probíhají výstavy: komorní práce Lenky Procházkové, výstava „Ilustrace není legrace“ Jiřího Fixla, výstava obrazů malovaných na hedvábí a fotografie Jiřího Šťastného „Příroda v ráji“. V galerii Granát na náměstí vystavuje obrazy Josef Charousek. Na Valdštejně je sezonní výstava dětských prací na téma „Pohádky o mašinkách“. V sále ZUŠ na náměstí vystavují děti z výtvarného oboru školy.

Avíza:
V sobotu 23. června se v Tatobitech od 14 hodin konají SLAVNOSTI LÍPY.
Ten den ve 13 hodin začínají v areálu pivovaru na Malém Rohozci slavnosti piva Skalák.
V pátek 29. června se koná v atriu turnovského muzea třetí ročník hudební přehlídky FUNKIN´TURNOV 3.

V sobotu 23. června se na Vyskři koná CYKLO ZÁVOD DO VRCHU. Trať vede po silnici a po zpevněných cestách, je vhodná pro horská i trekingová kola, je určena pro všechny věkové kategorie. Délka je 3,8 km, převýšení 150 metrů. Jede se systémem „časovka“. Start je v prostoru autobusové zastávky Vysoké kolo (pamatujete automobilové soutěže do vrchu, tak přesně tam!). Kategorie do 18 let, do 40 let a nad 40 let pro muže a ženy, od 8 do 9.30 hodin prezentace u OU Vyskeř, start závodu v 10 hodin, ve 12.30 vyhlášení výsledků a ve 13.30 startuje doprovodný program – výběh ke kapličce o Vyskeřského Ironmana. Přihlášky na e-mail: amkvysker@seznam.cz

Za humny:
Od 15. do 17. června se v našem regionu jede populární a někdy i kontroverzní automobilová soutěž Rallye Bohemia. Kontakt: Autoklub AK Bohemia Sport, tel.: 487 824 745.

V sobotu 16. června od 18.30 vystoupí v liberecké Tip sport aréně skupina Kryštof.

V sobotu 16. června se koná „Dobový letecký den“ – přehlídka provozuschopných historických letadel a replik spolu s dalším bohatým doprovodným programem. Letiště AE Mladá Boleslav od 14 hodin.
Týž den se uskuteční také v pořadí 7. Libáňská hvězdná noc – dětské odpoledne, revival ABBA, Leona Machálková, Na starý kolena a půlnoční ohňostroj. Náměstí v Libáňi na Jičínsku od 16 hodin.

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.