ŠPERKAŘSKÁ RE-GENERACE V MUZEU

0

Celkem 18 výtvarníků spojených se šperkařstvím a Turnovem vyslyšelo výzvu turnovského muzea a společně se představilo na nejnovější výstavě, kterou najdete ve výstavních prostorách třetího patra Muzea Českého ráje. „V příštím roce to bude třicet let, co se v Turnově konalo první mezinárodní šperkařské sympozium. Chtěli jsme vyzkoušet, jestli by zase po letech neměli místní šperkaři a tvůrci, kteří jsou spjatí s Turnovem třeba jen tím, že zde vystudovali uměleckou školu, zájem společně se představit na jedné výstavě,“ říká Miroslav Cogan, historik umění zdejšího muzea. Výstava nese název re-Generace. Má být jakousi konfrontací vyzrálosti a zkušenosti naproti invenci a novým postupům mladých tvůrců.

„Během let, kdy jsme se soustředili především na mezinárodní šperkařská sympozia a propagaci turnovského šperkařství ve světě, vyrostla v Turnově a širším okolí nová generace domácích autorů, kteří se prokousali a prokousávají obtížnými začátky své výtvarné kariéry. Někteří už mají své renomé, jiní je teprve získají, ale všichni dohromady spolu s mezinárodně ostřílenými umělci, jako jsou Markéta Šílená nebo Jiří Urban, tvoří pozoruhodnou obec, jejíž pestrost a potenciál posunují turnovské šperkařství zase o krok dál,“ uvádí Cogan.

Už ze samotné vernisáže, která se uskutečnila v podvečer 14. listopadu, je zřejmé, že se záměr podařil. A protože má každý z 18 výtvarníků rodinu a kamarády, bylo v muzeu pěkně těsno. Po letech má zase turnovská veřejnost vynikající příležitost vidět, kam se ubírají zdejší tvůrci. Ti mladí, kteří na výstavě překvapují neotřelými postupy, i ti starší, na jejichž pracech je vidět jistá vyzrálost a cit pro řemeslo. Jak Cogan uzavřel, základním vodítkem pro všechny je vztah k drahým kamenům a šperkařství, z toho vycházejí práce všech zúčastněných.

Výstava je to navíc prodejní, což může být zajímavé v předvánočním čase. Navštívit ji můžete do 31. prosince.

201311151847_vakci_270_013_mcr

201311151847_vakci_271_013_mcr

201311151847_vakci_272_013_mcr

201311151848_vakci_273_013_mcr

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.