OHLÉDNUTÍ ZA 14. ROČNÍKEM NOCI S ANDERSENEM

0

Turnov, resp. zdejší knihovna, patří k jednomu ze zakladatelů této celorepublikové akce. Letos zde na různých místech v rámci pohádkové noci spalo 152 dětí. A dospělých pomocníků z řad pedagogů, studentů a maminek bylo kolem čtyřiceti. Spalo se na sedmi místech, poprvé třeba v Mateřské škole Sluníčko v ulici Kosmonautů. Samotný průvod pohádkových postav byl v pátek 4. dubna zahájen u knihovny u před lety prvního zasazeného stromu Pohádkovníku – Fabularius Anderseni. Poté se průvod čítající desítky dětí a dospělých vydal Skálovou ulicí do městské parku, kde byl opět tak jako v předchozích letech zasazen další strom Pohádkovník, v pořadí již desátý.

201404081407_vakci_57_014_andersen

Kmotrem stromu se stal redaktor ČR 2 Robert Tamchyna, který vzpomenul na svého strýce, významného turnovského malíře Petra Tamchynu. Strom byl zasazen také na počest 90. výročí narození spisovatele Eduarda Petišky. V čele průvodu, který se poté vydal na náměstí, byli mažoretky Perličky a Trubači Českého ráje. A také král a královna a Rytíři turnovského meče. Na náměstí Českého ráje pak předal pohádkovým postavám a dětem na jednu noc vládu nad městem starosta Tomáš Hocke. Doprovodný program vyvrcholil ohňovou rytířskou show. Potom se děti vydaly s rozsvícenými lampiónky na svá spací místa, kde je čekal další program.

201404081408_vakci_58_014_andersen

Například v městské knihovně spalo 24 dětí a 6 pomocníků. Vedle čtení z knížek Eduarda Petišky se konaly pátrací akce s komisařem Vrťapkou, hledání ukradeného pokladu ad. Všechny děti si ráno odnášely pamětní list od policie s vlastním otiskem prstu a drobné dárky přímo od velitele zdejšího oddělení státní policie. Dětem byl večer osobně číst i městský strážník… Z hlášení ostatních turnovských spacích míst stojí za zmínku dobrodružná, detektivně laděná cesta tmavým lesem až na hrad Valdštejn v režii Žluté ponorky.
Poděkování patří všem zúčastněným i sponzorům akce.

(Zdroj: Eva Kordová, EvaKordova@seznam.cz)

201404081408_vakci_59_014_andersen

201404081408_vakci_60_014_andersen

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.