NOVÁ SEZONA NA HRADECH A ZÁMCÍCH: NA TROSKÁCH SE SETKÁTE S ROBOTEM ČENDOU

0

Hrady, zámky a další památky ve správě Národního památkového ústavu zahajují sezonu oficiálně na Velký pátek 30. března, ale některé objekty, vzhledem k dobrým klimatickým podmínkám a také s ohledem na školní prázdniny, otevřely již dříve. Letošní rok se ponese v duchu šlechtické diplomacie, kdy vybrané hrady a zámky budou seznamovat návštěvníky s působením šlechty v politickém dění, správy objektů se také připojují k tzv. Osmičkovým výročím, respektive k projektu Století republiky.

V loňském roce sjednotil Národní památkový ústav podobu vstupenek na objekty ve své správě a již v loňském roce obdrželi návštěvníci nové vstupenky např. na Bezdězu, Troskách, Hrubém Rohozci, Zákupech, Slatiňanech, Náchodě, na Kuksu, na Betlémě v Hlinsku aj. V souvislosti se sjednocením vizuálu a velikosti vstupenek čeká návštěvníky doplněk k těmto vstupenkám a to „Zápisník návštěvníka památek“, tedy brožura, kam se nové vstupenky mohou vlepovat. Tento zápisník bude k dostání na všech objektech ve správě NPÚ.

„Do nové sezony vstupujeme s přáním, aby na naše památky přišlo co nejvíce spokojených návštěvníků. Poslední dva roky byla návštěvnost skutečně vysoká – na objekty ve správě NPÚ v Libereckém kraji zavítalo v roce 2017 úctyhodných 462 tisíc návštěvníků, o rok dříve 472 tisíc, ale roky předchozí by se daly zprůměrovat na číslo 425 tisíc. V letech 2010 a 2012 nepokořila návštěvnost hranici 400 tisíc. Řada objektů se stává doslova kulturními centry a mne osobně těší, že se hrady a zámky stávají místem, kde lidé stráví i celý den, nikoliv pouze čas vymezený jednou prohlídkou,“ zamýšlí se ředitel ÚPS na Sychrově Miloš Kadlec.

Jaké jsou novinky na hradech a zámcích na Turnovsku?

Hrubý Rohozec přivítal první návštěvníky již v sobotu 24. března a shodně jako v loňském roce nabízí správa zámku tři prohlídkové okruhy a k tomu zkrácenou prohlídku pro rodiny a s dětmi.

Celoročně přístupný Sychrov 21. dubna v zámeckém parku přivítá již 20. setkání milovníků amerických vozidel – Setkání 1st Veteran US Car Praha. Od 1. dubna bude také opětovně zpřístupněna stávající doplňková trasa s romantickým názvem Zlatý poklad, která byla doplněna o tematicky laděný mobiliář a došlo také k vymalování a úpravě prostor. Zlatý poklad představuje šperky a plastiky z dílny turnovského rodáka Františka Khynla, který část svého díla věnoval České republice. Na červenec jsou plánována divadelní představení na nádvoří zámku, v srpnu v rámci Hradozámecké noci noční prohlídky zaměřené na Rohany ve službách diplomacie, které zahájí koncert francouzských šansonů.

Robot Čenda

Hrad Trosky se návštěvníkům otevře na Velký pátek 30. března a při této příležitosti zahájí oficiálně svůj provoz také turistické informační centrum, které sídlí v budově správy pod hradem. U příležitosti zahájení provozu TIC bude první návštěvník odměněn upomínkovými předměty NPÚ a TIC, obdrží také volnou rodinnou vstupenku na hrad Trosky. TIC kopíruje návštěvní dobu hradu a kromě standardních služeb, jako je podávání informací o celém regionu, nabízí i zprostředkování ubytování. Ke koupi je zde řada suvenýrů včetně těch, které jsou nositeli značky Regionální produkt Českého ráje. Novinkou v kulturní nabídce hradu jsou například středeční prázdninová Troskina, tedy promítání filmů v areálu hradu.
Na léto chystá správa hradu spolu s TIC novinku – hru pod názvem Čertova mřížka, jejíž součástí je robot Čenda. Hra Čertova mřížka navazuje na fenomén únikových her, avšak týmy nepátrají po tajemstvích a kódech uvnitř místnosti, ale objevují je po celém hradě. Hra je unikátní použitím různých technických vychytávek umístěných na hradě, které „komunikují” s lidmi a s robotem.
Robot Čenda ve hře zastává roli průvodce po šifrovaných stezkách a místech. Čenda mluví, hraje, směje se, mrká a svítí očima, pozná kde a v jaké situaci se nachází. Ví, co má v dané situaci udělat a jakou od lidí očekávat reakci. Reaguje na chycení za ruce, na poklepání, na svou vlastní polohu, na pozici na mapě. Umí ovládat další zařízení, které je možno připojit na jeho končetiny.
Hra pochází od autorů Martina Šedivého a Adama Plháčka, kteří podobnou zprovoznili už na hradě Křivoklát. Hru bude možné rezervovat přes internet nebo zakoupit přímo v TIC Trosky. Cena se bude pohybovat mezi 900 Kč a 1.200 Kč, je možné ji hrát minimálně ve dvou, maximálně v šesti lidech. Trvá 90 minut, po ukončení se Čenda musí vrátit do IC.

(Zdroj: Lucie Bidlasová, pracovník vztahů k veřejnosti, NPÚ ÚPS na Sychrově, bidlasova.lucie@npu.cz)

Národní památkový ústav, územní památková správa na Sychrově je jedním ze čtyř pracovišť zabývajících se správou objektů v péči Národního památkového ústavu. NPÚ je největší příspěvková organizace Ministerstva kultury ČR a z pověření státu spravuje a veřejnosti zpřístupňuje více než sto nemovitých památek.
NPÚ, územní památková správa na Sychrově se stará o osmnáct památek na území Libereckého, Pardubického a Královéhradeckého kraje. Další informace najdete na www.npu.cz.

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.