MIMOŘÁDNÁ KULTURNÍ UDÁLOST ROKU: PŘÍBĚH Z POČÁTKŮ KŘESŤANSTVÍ V ROCKOVÉ PODOBĚ!

1

Skoro by se až zdálo, že se po turnovské skupině Nothingham slehla zem. Vloni v červnu si slavnostním benefičním koncertem v turnovském městském divadle za účasti rozličných hostů připomněla druhou dekádu tvůrčí činnosti, následně odehrála několik letních festivalových vystoupení v našem regionu a… Konec? Ve skutečnosti se rockeři uzavřeli do zkušebny a z příležitostného jamování vznikl nečekaný orchestrální projekt rockového oratoria s duchovním obsahem „Jan Křtitel“, který Nothingham premiérově představí na sv. Jana v sobotu 24. června v 19.00 v Husově sboru v Turnově. Něco podobného tady ještě nikdy nebylo, koncert slibuje mimořádný zážitek!

Na otázku, jak dílo vzniklo, odpovídá zakládající člen skupiny, baskytarista Pavel Mlejnek: Vloni v létě ve zkušebně vznikla téměř desetiminutová instrumentálka, kterou jsme pro její orientální nádech pracovně nazvali „Jan v poušti.“ Když jsem to pak doma poslouchal, napadlo mě, že jediný Jan z pouště, kterého znám, je Jan Křtitel. V ten okamžik jsem sáhl po Bibli a následně další literatuře, a musím říci, že ten příběh mě úplně pohltil. Kluci v kapele souhlasili, a tak jsme skladbu rozvedli do rozsáhlejšího útvaru. Protože jsem v té době právě uzavřel „jednu kapitolu mého vnitřního života“, moc jsem se nehrnul do nějakého textování, nebylo o čem psát, navíc inspirován kapelami, které jsem v té době poslouchal, jsem prosazoval ryze instrumentální charakter, a to mně mezi spoluhráči taky prošlo. Výsledkem je více jak hodinové oratorium, členěné do šesti vět, které propojuje recitace z evangelií.

* Jak je vaše oratorium strukturováno?
Názvy vět vycházejí z Janových životních etap, tomu jsou také přizpůsobeny aranže a zapojení hostů, v podstatě by se dalo říci, že se jedná o scénickou hudbu inspirovanou životem Jana Křtitele. Pakliže se o něm někdo chystá natočit film nebo dokument, ať mi zavolá, určitě se na soundtracku dohodneme (smích.) Abychom posluchačům téma přiblížili, připravili jsme pro ně skromný bulletin, který obdrží k v předprodeji zakoupené vstupence.

* Proč se premiérový koncert koná v turnovském Husově sboru?
Na jednom z gymnaziálních plesů se mě kamarád Karel Šírek, jinak dramaturg Kulturního centra Turnov, ptal, co nového v kapele, tak jsem se mu pochlubil, co nyní vytváříme. Karel okamžitě navrhl, abychom to odehráli v kostele, a protože se zná s husitským farářem Oldou Bezděčíkem, který nebyl proti, souhlasili jsme i my. Jsme moc rádi, že se pan farář aktivně zapojí a bude během naší produkce číst z Písma svatého.

* Kdo z hostů na tomto koncertu rockový Nothingham doplní?
Vedle zmíněného Oldřicha Bezděčíka to bude zpěvačka Kristýna Anežka Poláková, studentka Státní konzervatoře Praha a trio pozounistek ZUŠ Turnov Daniela Kvapilová, Kateřina Sulková a Anna Šteklová.

* Premiérový koncert bude jedinečnou záležitostí nebo oratorium míníte ještě zopakovat?
Každý náš koncert je jedinečný a premiéra je jen jedna! Nicméně v létě budeme dílo reprízovat před kaplí sv. Jana Křtitele na nádvoří hradu Valdštejn. Myslím, že i tam bude venkovní atmosféra letního večera v kombinaci s naší hudbou neopakovatelná. Pracujeme na dalších koncertech, láká nás třeba Johanitská komenda v Českém Dubu nebo nějaký katolický gotický chrám.

* Kde je možné zakoupit vstupenky?
Trochu levnější se už prodávají spolu s bulletiny v recepci KCT na Střelnici, v den koncertu pak budou v Husově sboru za 90 Kč.

Pozvánka

Sobota 24. června
* ROCKOVÉ ORATORIUM JAN KŘTITEL ANEB NOTHINGHAM A HOSTÉ. Turnovská skupina vloni oslavila dvacet let své činnosti. Nyní se vrací na koncertní pódia s netradičním hudebním projektem rockového oratoria Jan Křtitel. Přijďte si poslechnout neobvyklé hudební dílo o šesti větách inspirované známým příběhem z doby počátku křesťanství, které kapela premiérově připravila ve spolupráci s turnovskou Církví československou husitskou a dalšími hudebními hosty.
Projekt Jan Křtitel, Sbor Církve československé husitské Turnov (Husův sbor) od 19.00 hodin, vstupné v předprodeji 70 Kč, na místě 90 Kč.

Sdílet

Autor článku

1 komentář

  1. V pátek 23.června 2017 je velmi zajímavá kulturní akce v kině Junior v Jablonci nad Nisou, kde se od 17.30 hodin promítá film s názvem Selský rozum. Andrej Babiš se za poslední léta stal s užívanými 130 tisíci hektary největším „sedlákem“ všech dob na českém území. Zemědělství však bylo jen posledním článkem v řetězu majoritních podílů v přiléhajících sektorech, které významně ovládl předtím: hnojiva, skladování zemědělských komodit, zpracovatelské závody. Zaštítuje se selským rozumem a chce stát řídit jako firmu. Jak tento princip naplňuje „v malém“? Novináři Zuzana Vlasatá a Jakub Patočka začali před více než dvěma lety pracovat na knize, která nakonec vyšla v roce 2017 pod názvem Žlutý baron (zlutybaron.cz). Položili si otázku, jak to vypadá, když Andrej Babiš řídí firmu – když chce stejným způsobem řídit stát. Jejich kniha i mj. ve spolupráci s nimi vznikající film, který zčásti sleduje stejné linie jako kniha. Film klade také otázku, zda je kumulace zemědělských podniků do příliš velkých korporací slučitelná z povahou zemědělství a jeho těsného vztahu k lokalitám, kde se provozuje, počínaje udržitelností a kvalitou půdy, rozvojem venkova až po ráz celé krajiny a země…

    Miloš Rejmont

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.