LISTOPADOVÉ KULTURNÍ POZVÁNKY

0

Stejně jako květen na jaře, tak listopad na podzim. Měsíc plný kulturních pozvánek. Rozmanitých, poučných, zábavných a oddechových. Básníci ticha, lampionový průvod, divadelní přehlídka ve Vlastibořicích, Visací zámek v Pěnčíně, Sto zvířat v Kacanovech, vernisáže dvou originálních výstav v muzeu, besedy v knihovně, výroční koncert Pěveckého sboru A. Dvořák, na Střelnici rocková přehlídka, v závěru měsíce první adventní koncert a rozsvícení vánočního stromu.

Úterý 1. listopadu
* VEČER NA SBOŘE: Autorský večer básníka a výtvarníka Stanislava Janigy a hudebníka Petra Kostky. Bude uvedena nová sbírka básní Nebyl tu řadu let. Petr Kostka zahraje na kytaru nové autorské hudební skladby. Dům Na Sboře od 18.00 hodin. Akce městské knihovny.
* 4TET. Vokální seskupení 4TET již téměř 19 let udivuje diváky svými neuvěřitelnými pěveckými, ale i hereckými výkony a nápady. KC Střelnice, velký sál od 19.00 hodin, vstupné dle sezení od 590 Kč.

Středa 2. listopadu
* IMUZA uvádí – Petr Falkenauer (klavír), Elnar Taghizade (viola). V pokračování podtitulu, který jednou za sezonu představuje mladé talenty, se setkáme s nadějnými studenty Petrem Falkenauerem a Elnar Taghizade. Pořadem zasvěceně provází Jana Kubánková. Turnovský hudební večer, Městské divadlo Turnov od 19.30 hodin, vstupné v předprodeji 140 Kč, na místě 170 Kč.

Čtvrtek 3. listopadu
* OBNOVA HRADU VALDŠTEJNA (1981–1996). Ladislav Šourek zavzpomíná na kastelána Ladislava Kouckého a další osobnosti, které jsou spojeny s obnovou hradu Valdštejn. Pobočka knihovny na vlakovém nádraží Turnov II od 17.00 hodin.
* KAVÁRENSKÝ KVÍZ. Oblíbené soutěžení se vrací v nové sezoně. Kavárna KUS na Střelnici od 18.00 hodin, vstupné 200 Kč za tým.

Pátek 4. listopadu
* LENT MOYO & She’s in the Trees. LENT MOYO je mezinárodní duo, které tvoří Boban a Sissi. Hrají svou vlastní tvorbu inspirovanou angloamerickou folkovou hudbou, ale jak je známe z dřívějška, určitě dojde i na pár převzatých duetů od Boba Dylana a Joan Baez, a hlavně na vypracované dvojhlasy, které jsou pro Lent Moyo charakteristické. She’s in the Trees je britská skupina z Liverpoolu. Malá (domácí) scéna, klub KUS na Střelnici od 19.00 hodin, vstupné dobrovolné.

 

 

Pátek 4. a sobota 5. listopadu
* PODZIMNÍ DIVADELNÍ VÍKEND VE VLASTIBOŘICÍCH. Program:
– Pátek 19.00 Divadelní společnost Vojan, Český Dub – „S hlavou v oblacích“, akční komedie. Vstupné 100 Kč.
– Sobota 15.00 Loutkové divadlo Čmukaři, Turnov – „Kašpárek chodí pěšky“. Pohádka pro děti i dospělé. Vstupné 50 Kč.
– Sobota 19.00 Divadelní spolek Smrž, Jablonec n. N. – „Ach ta něha našich dam“. Situační a konverzační komedie. Vstupné 100 Kč.

Sobota 5. listopadu
* BOB A BOBEK NA CESTÁCH. Bob a Bobek, králíci z klobouku kouzelníka Pokustóna, se vydávají na cestu kolem světa. Městské divadlo Turnov od 10.00 hodin, vstupné 100 Kč.
* TANEČNÍ ODPOLEDNE, hasičárna na Daliměřicích od 16.00 hodin, k tanci a poslechu hraje Turnovanka a hosté. Více na www.turnovanka.cz
* BÁSNÍCI TICHA 2022. Letošní festival hudební alternativy přivítá uskupení Kluk z Husovky, kapely Nina Rosa, Ladě, Zrní a hudební projekt Polanský & Langman. KC Střelnice od 17.00 hodin, vstupné v předprodeji 390 Kč.
* Občanský spolek Dědina ve spolupráci s PODKRKONOŠSKÝM SYMFONICKÝM ORCHESTREM pořádají již tradiční podzimní koncert v Kulturním domě v Tatobitech. Začátek v 19.00 hodin. Přeprodej vstupenek probíhá v OÚ Tatobity, tel. 724 179 996, a ve Firmě PESO v Turnově, tel. 481 313 062.

Neděle 6. listopadu
* LAMPIONOVÝ PRŮVOD. Žlutá ponorka zve malé i velké na tradiční lampionový průvod „Za poklady města kamenů“. Průvod se sejde opět v areálu letního kina pod plátnem v 16.45 hodin tak, aby v 17.00 vyrazil. Zakončen bude na stejném místě. Pro zahřátí budou k dispozici teplé nápoje, drobné občerstvení i lampiony.

Pondělí 7. listopadu
* TURNOV ZNÁMÝ NEZNÁMÝ. Fotografií a průvodním slovem poputujete netradičně naším městem s fotografkou a cestovatelkou Pavlou Bičíkovou. Pořad pro obyvatele penzionu Výšinka a další zájemce z řad veřejnosti, začátek ve 14.00 hodin. Ve čtvrtek 10. listopadu od 14.00 hodin se uskuteční repríza v „Klubu aktivní senior“ penzionu Žižkova (od 14.00 hodin). Akce městské knihovny.
* KRÁLOVSKÝ BALET: MAYERLING. Kino Sféra od 18.15 hodin, vstupné 250 Kč, zlevněné 200 Kč.

Úterý 8. listopadu
* NETRADIČNÍ UNIVERZITA: Dějiny Turnova (Umění Turnova). Čtvrtou přednášku uskuteční Lenka Laurynová o turnovském umění. Zaměřením této přednášky bude zejména sochařské a výtvarné umění. Pobočka knihovny na vlakovém nádraží Turnov II, začátek v 10.00 hodin.
* POSVÍCENÍ A DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ NA ŽIŽKOVCE. Škola zve všechny turnovské předškoláky na pečení posvícenských koláčů. V 15.45, 16.00 a 16.15 hodin přivítají malé návštěvníky skřítci a pohádkové bytosti. Spolu s nimi si děti upečou koláče a zazpívají si. Poprvé se posadí do školní lavice a splní zábavné úkoly na interaktivní tabuli. V rámci posvícení se bude konat také den otevřených dveří pro všechny zájemce z řad žáků budoucích 6. ročníků od 15.00 do 17.00 hodin v knihovně školy.

Středa 9. listopadu
* KATEŘINA A MILOŠ MOTANI: ČILE PO CHILE. Chile je krajina plná kontrastů, od každého kousek – kus pouště, kus moře, laguny, solná jezera, sopky, gejzíry, kaktusy, palmy, ostrovy, hluboké pralesy, pravěké araukárie a ledovce… Cestovatelský klub, kino Sféra od 18.00 hodin, vstupné 100 Kč.

Čtvrtek 10. listopadu
* SPISOVATELÉ DO KNIHOVEN: ZUZANA DOSTÁLOVÁ. Dcera spisovatele, scenáristy a režiséra Zeno Dostála. Vystudovala konzervatoř v Praze a Janáčkovu akademii múzických umění v Brně, obor violoncello. Je členkou Českého národního symfonického orchestru. V roce 2014 založila na Facebooku projekt Povídky ze zdi, jehož podstatou je štafetové psaní povídek a jiných literárních útvarů. Za čtyři roky společné práce spolu se spisovateli, novináři a dalšími přišlo na svět 45 textů. V rámci Povídek ze zdi autorka zároveň pořádá pravidelné veřejné čtení, které doprovází na violoncello. V roce 2016 vyšla její prvotina Proč všichni odcházejí. V roce 2018 následovaly romány Johana (spoluautorky Pavla Horáková a Alena Scheinostová) a Hodinky od Ašera. V roce 2020 vyšla její poslední kniha Soběstačný. Pobočka knihovny na vlakovém nádraží Turnov II. Začátek v 17.00 hodin.
* SLAM POETRY EXHIBICE. Tak jako rituální totem vprostřed prérie stojí mikrofon zaklesnut ve stojanu uprostřed pódia. Performativní žánr přednesu autorské poezie. Žádné kostýmy. Ani rekvizity. Vlastní text. Nebo improvizace. Dojetí! Smích? Dekadence?! A body publika! Slam!!! Mj. vystoupí ANATOL SVAHILEC (mistr ČR 2014, maskot žánru, strýček Jedlička české slam poetry) a DEJV (vicemistr MČR 2017, liberecká slamová krev aneb jak slamují loutkoherci…). Klub KUS na Střelnici od 19.00 hodin, vstupné v předprodeji 150 Kč, na místě 180 Kč.

 

 

Pátek 11. listopadu
* VLADIMÍR KRÝŠ – TURNOVSKÝ STAVITEL. Výstava věnovaná turnovskému architektu a staviteli Vladimíru Krýšovi připomene 125. výročí narození této významné turnovské osobnosti, která zanechala výraznou stopu na moderní zástavbě jak v samotném městě, tak i v jeho širším okolí. V roce 1927 si Krýš založil vlastní firmu podnikající pod názvem „Architekt Vladimír Krýš, stavitel Turnov“, která byla od svého vzniku projekčně i stavebně velmi plodná. S Krýšovým jménem se pojí výstavba rodinných a bytových domů i sakrálních staveb, které vznikaly především od konce 20. let až do počátku 40. let 20. století. Mezi jeho nejvýznamnější turnovské stavby patří mj. Loumova vila v ulici Zelená cesta, Žákova vila v Bezručově ulici, jeho vlastní vila v Nádražní ulici, Husův sbor a hřbitovní kaple u Mariánského kostela. Komentovaná prohlídka města proběhne 26. listopadu. V příštím roce je plánováno vydání publikace o Vladimíru Krýšovi formou katalogu jeho prací. Vernisáž výstavy proběhne v Muzeu Českého ráje v pátek 11. listopadu od 17.00 hodin. Výstava bude k vidění ve výstavním sále do 8. ledna 2023.
* DOBA CIHELNÁ V TURNOVĚ – PANSKÉ, OBECNÍ I SOUKROMÉ CIHELNY V KATASTRU MĚSTA. Druhá výstava zahajovaná v muzeu také 11. listopadu v 17.00 hodin představí jednu z nejstarších lidských činností. Říká se, že dějiny cihlářství jsou dějinami lidstva. Jenom v Turnově již víme o sedmi cihelnách fungujících v různých dobách, včetně největší z nich – Excellenz Freiherr von Aehrenthal´sche Dampfziegelei Nudwowitz-Turnau, která sála u nádraží. Další cihelny v okolí fungovaly u Pyrámu, v Přepeřích, v Karlovicích (resp. v Nové Vsi), ve Čtveříně, Pěnčíně, v Paceřicích, Borčicích, na Vyskři, v Rovensku pod Troskami, Lestkově, Kobylech, Hodkovicích nad Mohelkou, Loukově, na Loukovci, v Březině, Malechovicích, ve Veselé, Libuni a mnoha dalších místech. Výstava potrvá v Kamenářském domě do 8. ledna 2023.
* SVATÝ MARTIN. Příjezd sv. Martina na bílém koni je tradiční akcí ZŠ v Alešově ulici u nádraží. Lampionový průvod od školy na blízké hřiště vyrazí v 17.00 hodin. Připraven je bohatý program i občerstvení. Na místě budou i tradiční vánoční postavy.
* LAXIGAL & PAVEL NAWRATOVITZ. Turnovská rocková kapela Laxigal vznikla před téměř patnácti lety, od té doby se v kapele vystřídalo mnoho členů. Bubeník Pavel Nawratovitz se turnovskému publiku představil na letošním Kulturnovu, nyní si můžete jeho bubenickou show vychutnat na klubové scéně. Malá (domácí) scéna, klub KUS na Střelnici od 19.00 hodin, vstupné dobrovolné.


* TO BEJVÁVALY ČASY – KONCERT K 30. VÝROČÍ MUSIC CLUBU PYRÁM.
V KD v Pěnčíně vystoupí od 20.00 hodin kapely Visací zámek a Znouzectnost.

Sobota 12. listopadu
* VÝSTAVA RUČNÍCH PRACÍ A KREATIVITY se koná od 10.00 do 16.00 hodin v prostorách obecního úřadu v Karlovicích.
* NEJVĚTŠÍ OLDIES PARTY V ČESKÉM RÁJI VOL. 4. Za pultem se představí DJ’S Momo, Jirka Vondra a Mirra. KC Střelnice, velký sál, od 20.00 hodin, vstupné 150 Kč (vstup pouze 18+).

 

Pondělí 14. listopadu
* ANTIKVARTET. Skupina byla založena textařem, zpěvákem a kontrabasistou Dušanem Vančurou v roce 1962. Obnovena byla po padesáti letech nečinnosti v roce 2013, po Vančurově smrti došlo k zásadní obměně v obsazení. Repertoár skupiny sahá od klasické čtyřhlasé sborové literatury přes lidové písně a spirituály, až k soudobým skladbám. Žánrově se řadí k folku. Městské divadlo Turnov od 19.30 hodin, vstupné v předprodeji 200 Kč, na místě 250 Kč.

Úterý 15. listopadu
* POHÁDKOVÝ PODVEČER: S ČERTY TANČÍ. Oblíbené pohádkové podvečery pro rodiče s dětmi se opět vracejí. Pohádku zahrají LS Čmukaři (Jaroslav Ipser) a členové čtenářského klubu Turnovský granátek. Součástí podvečera bude také vyhlášení výsledků čtenářské soutěže Prázdninový čtenář. Dětské oddělení knihovny v Jeronýmově ulici od 16.00 hodin.
* TREK POD K2 – CESTOPISNÁ PŘEDNÁŠKA RADKY TKÁČIKOVÉ. Trek pod druhou nejvyšší horu světa K2 v divokém a nespoutaném Karákóramu. Ledovec Baltoro, majestátní štíty Broad Peaku, Mašerbrumu a katedrál a osmitisícovka Nanga Parbat v nejzápadnějším výběžku Himálají a těžký život místních obyvatel. V druhé části přednášky se podíváte pod nejvyšší horu světa Mount Everest. Horolezecká expozice Muzea Českého ráje od 18.00 hodin, vstupné 50 Kč.
* JUBILEJNÍ KONCERT PS ANTONÍN DVOŘÁK „OD RENESANCE KE SPIRITUÁLŮM“. Sbor vloni na jaře, tedy v době covidové, oslavil 160 let nepřetržité činnosti. V programu jubilejního koncertu se můžete těšit na průřez repertoárem. Hostem pořadu bude turnovský rodák, herec a dabér Václav Knop a smíšený pěvecký sbor Foerster z Jičína. KC Střelnice od 19.00 hodin, vstupné 100 Kč (vstupenky k dostání pouze v recepci KC Střelnice).

Středa 16. listopadu
* KRÁLOVSKÁ OPERA: AIDA. Kino Sféra od 18.15 hodin, vstupné 250 Kč, zlevněné 200 Kč.

Pátek 18. listopadu
* Spolek Radosti vás zve na koncert kultovní kapely STO ZVÍŘAT od 20.00 hodin v KD Kacanovy. Jako předkapela vystoupí místní skupina Iveta a Dědkové. Před koncertem proběhne lampionový průvod na počest výročí sametové revoluce. Průvod vyrazí v 18.30 hodin od Hotelu Králíček. Vstupenky jsou již v předprodeji v Trafice U Vildy ve Skálově ulici a v Hotelu Králíček.
* GUILTY PLEASURE. Taneční večírek Guilty Pleasure je určen všem, kdo si chtějí trsnout, ale nikdo jim nehraje tu jejich hudbu. Klub KUS na Střelnici od 21.00 hodin, vstup volný.

Sobota 19. listopadu
* TANEČNÍ ODPOLEDNE, hasičárna na Daliměřicích od 16.00 hodin, k tanci a poslechu hraje Turnovanka a hosté. Více na www.turnovanka.cz
* TURN-OFF ROCK NIGHT 2022. Na této akci bude opět možné vidět a slyšet kapely pohybující se ve vodách rocku a metalu a užít si večer plný super muziky. Těšit se můžete na stálice turnovské hudební scény – kapely AnarchiA a Nothingham, dále pak přespolní kapely Piranha a Fénix nebo super rockotéku, která bude začínat po vystoupení všech skupin. KC Střelnice od 18.00 hodin, vstupné v předprodeji 150 Kč, na místě 200 Kč.
* TO BEJVÁVALY ČASY – 30. VÝROČÍ MUSIC CLUBU PYRÁM. V Sokolovně v Příšovicích zahraje od 20.00 hodin kapela Adaptace.

Neděle 20. listopadu
* VÁNOČNÍ CIRKUS. Vánoční atmosféra plná artistických výkonů, vtipných klaunů a všeho, co k cirkusu patří. Vystoupí artistická skupina Mistral. Představení ve stylu klasických cirkusových vystoupení zpříjemní všední odpoledne vám i vašim dětem. Městské divadlo Turnov od 15.00 hodin, vstupné 199 Kč.

Úterý 22. listopadu
* NETRADIČNÍ UNIVERZITA: Dějiny Turnova (Raný novověk až 19. století). Historik turnovského muzea David Marek přiblíží Turnov v období od raného novověku až do 19. století v páté přednášce z cyklu oblíbené Netradiční univerzity. Pobočka knihovny na vlakovém nádraží Turnov II. Začátek v 10.00 hodin.
* VEČER NA SBOŘE – MOJE KORONAKRONIKA. Uvedení nové knihy spisovatele, dramaturga a herce Petra Vydry. Pandemie sice není tématem všech příběhů, ale více či méně ovlivňovala autorovo psaní. Moje koronakronika nepopisuje život celé společnosti, ale všední příhody jednoho člověka, případně jeho rodiny. Knihu svými ilustracemi doplnil známý kreslíř Petr Urban. Hudební doprovod Ondřej Halama. Dům Na Sboře od 18.00 hodin. Akce městské knihovny.
* POHOVKA S PAVLÍNOU WOLFOVOU. Těšit se můžete na setkání se známou redaktorkou a moderátorkou Pavlínou Wolfovou. Večerem bude provázet Josef Klíma, jehož Na vlastní uši band, společně s Pavlem Půtou a Andy Seidlem, obstará hudební doprovod. Pavlína Wolfová (rozená Spálená) je dcerou zpěváka Petra Spáleného a herečky Pavlíny Filipovské. Od roku 2020 je moderátorkou pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima News. Městské divadlo Turnov od 19.00 hodin, vstupné 250 Kč, seniorské vstupné 200 Kč.

Středa 23. listopadu
* O LITERATUŘE: JOSEF PAZDERKA. Hostem Petra Viziny v posledním vydání pořadu bude český novinář a reportér, zahraniční zpravodaj České televize. Od 1. října 2022 šéfredaktor stanice Český rozhlas Plus. Josef Pazderka je držitelem čtyř prestižních ocenění Novinářská cena za reportáže ze severoosetského Beslanu, hladomorem sužovaného Somálska nebo za komentáře k Rusku. Je editorem a spoluautorem knihy s názvem Invaze 1968. Ruský pohled. Cyklus besed O literatuře, klub KUS na Střelnici od 19.00 hodin, vstup volný.

Čtvrtek 24. listopadu
* AUTORSKÉ ČTENÍ: ZPĚV STRAKY – DANA BERANOVÁ. Regionální autorka Dana Beranová pochází z nedalekého Jičína. Po dvacítce zjistila, že město pro ni není a odstěhovala se na vesnici, kde žije s manželem a všemožnou zvěří. Do Jičína jezdí za prací – působí jako radiologická asistentka. Debutovala fantasy románem Eva a Kniha poznání (2014). Její povídka „Nikdy neříkej nikdy“ vyšla v antologii Žena se lvem (2016). Kromě knih píše básně a písňové texty. Pobočka knihovny na vlakovém nádraží Turnov II. Začátek v 17.00 hodin.
* CESTOVATELSKÝ ČTVRTEK: MEXIKO: 14 DNÍ PO STOPÁCH MAYŮ. Prožijte 14 dní cestování po poloostrovu Yucatán a jižním Mexiku prostřednictvím přednášky s fotografiemi. Hlavní budova Městské knihovny Antonína Marka, sálek ICM od 18.00 hodin.

Pátek 25. listopadu
* DOTEK HYPNÓZY. Populárně naučná a interaktivní přednáška pro všechny, které zajímá obor hypnózy a hypnoterapie. Hypnózu stále obestírá mnoho nesmyslných pověr a mýtů. Pro některé má dokonce punc jakési mystické dovednosti. Jak je to ve skutečnosti se přesvědčíte sami pod vedením hypnoterapeuta a popularizátora hypnoterapie Šimona Pečenky. Hlavní budova Městské knihovny Antonína Marka, sálek ICM od 17.30 hodin.
* DEGUSTACE SVATOMARTINSKÝCH VÍN od 19.00 hodin ve fitness sále Sportcentra v Turnově ve Skálově ulici. Čtyřchodové svatomartinské degustační menu. Ochutnávkou vás provede sommelier Ondra Kuřík, k tanci a poslechu hrají Duo Bigband a Nat&Mat. Vstupné 750 Kč, vstupenky v recepci sportcentra, rezervace na tel. 602 175 240.
* BA NAOPANK. Psycho-punk-popový kvartet z Turnova vznikl v roce 2009 v reakci na předsmrtnou strnulost místní hudební scény. Každý z jeho úderných songů je jako defibrilační výboj vedený do selhávajícího srdce Českého ráje. Elektrizující nasazení, injekce živelnosti a skalpel vtipu přimějí i nejvychladlejší ležáky vstát a křepčit. Malá (domácí) scéna, klub KUS na Střelnici od 19.00 hodin, vstupné dobrovolné.
* S PRAVDOU VEN. Nově zvolený prezident republiky má za hodinu a půl pronést inaugurační projev před celým národem. Ale jakmile si začne nahlas opakovat svůj text ve své pracovně, začne ho svědit nos do té míry, že není schopný zachovat chladnou tvář a šklebí se při každém slovu. Co s tím? Lékař ho vyšetřil a problém prý vězí jinde. Přivedou mu tedy toho údajně nejlepšího psychiatra. Začne konverzace, která změní jeho život… Ve skvělé konverzační přestřelce, která srší vtipem i podněty k přemýšlení o prapůvodech našich nejistot a selhání, diváky pobaví trefně vystižené nešvary a zlozvyky všech lidí s velkou zodpovědností vůči sobě i ostatním. Hrají: Petr Rychlý a Luboš Veselý. Městské divadlo Turnov od 19.30 hodin, vstupné v předprodeji 400 Kč, na místě 440 Kč.

Pátek 25. a sobota 26. listopadu
* NOC FANTAZIE V KNIHOVNĚ. Ponořte se do světa fantasy, sci-fi a komiksu a užijte si netradiční přespání v knihovně. Pokud vám deskové hry dají spát! Začneme populárně-naučnou přednáškou s názvem Dotek hypnózy. Tématem tohoto ročníku je Marvel. Kostým výhodou, nikoliv podmínkou. Vítáni jsou všichni fanoušci fantastiky od 13 let (do 18 let je třeba přinést podepsaný formulář od rodičů, k dostání bude v ICM či na dětském oddělení knihovny). Hlavní budova Městské knihovny Antonína Marka, sálek ICM od 17.00 hodin.

Sobota 26. listopadu
* OKRESNÍ VÝSTAVA KRÁLÍKŮ A MÍSTNÍ VÝSTAVA HOLUBŮ. Pořádá ZO ČSCH Turnov 1 od 8.00 do 15.00 hodin v chovatelské hale u železniční zastávky Turnov-město. Tombola, možnost zakoupení vystavovaných zvířat.
* KRÝŠEM KRÁŽEM TURNOVEM.
Komentovaná prohlídka města s autorkou výstavy o staviteli Vladimíru Krýšovi (vernisáž viz 11. 11.) Petrou Šternovou. Sraz účastníků před budovou muzea ve Skálově ulici v 10.00 hodin.
* BIGBÍTEK. Přední revival českého bigbeatu z Rovenska pod Troskami hraje písně kapel Krausberry, Vítkovo kvarteto, Krucipüsk, Vladimíra Mišíka, a dalších. Klub KUS n Střelnici od 19.00 hodin, vstupné dobrovolné.

Neděle 27. listopadu
* ADVENTNÍ VÝTVARNÁ DÍLNA. Dílna pro rodiče s dětmi je věnována začínajícímu Adventu. Budete společně vyrábět anděly, svíčky, perníčky a vánoční dekorace. K prodeji budou dětské knihy. Společně rozsvítíte vánoční stromek v knihovně. Dětské oddělení knihovny v Jeronýmově ulici od 10.00 hodin.
* TRADIČNÍ ROZSVÍCENÍ VÁNOČNÍHO STROMU v Rovensku pod Troskami:
10.00–15.00 hod. MŠ Rovensko pod Troskami zve na Den otevřených dveří a vánoční jarmark
16.00–17.00 hod. Vánoční zpívání s pražskou hudební skupinou Rebel v sále radnice.
Od 17.30 hod. slavnostní rozsvícení vánočního stromu na náměstí doprovázené tradičním vystoupením dětí z rovenské školy a svátečním slovem. Na náměstí bude možnost zakoupení vánoční dekorace vyrobené šikovnýma rukama maminek a babiček.
* 1. ADVENTNÍ KONCERT: LUCIE RÉDLOVÁ. Koncert s folkovou písničkářkou z Valašského Meziříčí. Dům Na Sboře od 15.00 hodin, vstupné 150 Kč.
* ROZSVÍCENÍ VÁNOČNÍHO STROMU. Tradiční akce na turnovském náměstí začíná v 16.30 hodin. Vystoupí žesťový soubor ZUŠ, pěvecký sbor Karmínek, na místě budou adventní postavy, které budou dětem rozdávat drobné dárky.

Úterý 29. listopadu
* IMUZA: KONCERT K VÁNOCŮM. Těšit se můžete na krásné předvánoční skladby i výjimečného hosta, amerického saxofonistu Davea Camwella (USA, Alabama), v jehož podání zazní česká premiéra skladby Aquarius od Martina Hyblera, která byla provedena již v předchozím roce na podiích v USA. Představí se rovněž v duu s vynikající českou saxofonistkou Kateřinou Pavlíkovou. Na koncertě budete moci opět podpořit vybrané turnovské neziskové organizace nákupem výrobků z prodejního stánku, v letošním roce to bude konkrétně Fokus Turnov. Městské divadlo Turnov, vstupné v předprodeji 230 Kč, ZTP a děti do 15 let 90 Kč, na místě 270 Kč.

Středa 30. listopadu
* UKRAJINSKÉ ÚTRŽKY. Cestovatelská přednáška Milana Ječného a Markéty Růžičkové o cestě na Ukrajinu v roce 2022. Doplněno o fotografie a zážitky z předchozích návštěv – Lvov, Kyjev, Oděsa, Černobyl, Podkarpatská Rus. Zasedací místnost Obecního úřadu ve Svijanech od 18.00 hodin.
* KRÁLOVSKÁ OPERA: BOHÉMA
. Opera v kině, kino Sféra od 18.15 hodin, vstupné 250 Kč, zlevněné 200 Kč.

Čtvrtek 1. prosince
* KAVÁRENSKÝ KVÍZ. Oblíbené soutěžení se vrací v nové sezoně. Kavárna KUS na Střelnici od 18.00 hodin, vstupné 200 Kč za tým.

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.