LETOŠNÍMU ŠTĚKU DOMINOVALO STRAŠIDLO CANTERVILLSKÉ

0

Po šestnácté patřilo turnovské divadlo divadelní přehlídce Turnovský štěk. V režii Žluté ponorky jde v současnosti již o renomovanou akci, ze které nejlepší soubory postupují na krajskou, resp. národní přehlídku dětských divadel, která se koná ve Svitavách. Letos se v divadle ve čtvrtek 16. března sešla šestice souborů z Turnova a Liberce. Odborná porota na přímý postup na krajskou přehlídku vyslala představení Strašidlo Cantervillské v podání souboru Kámoš drámoš ze ZUŠ Turnov. Ve formě doporučení porotci na krajskou přehlídku vybrali ještě další soubory: AD/Háďata ze ZUŠ Turnov, soubor Bezejména z Liberce, ze ZŠ Aloisina výšina, a soubor Dramaťák ze ZŠ v ulici 28. října.

Porota udělila i individuální ceny za hudební doprovod, živé obrazy, za invenci apod. Jak za porotu uvedla Daniela Weissová, stále více se ukazuje koncepční a profesionální práce vedoucích dramatických kroužků, ať už na turnovské ZUŠ či v některých základních školách. „V konečném důsledku se tohle všechno nakonec odráží v úspěších v podobě postupů na celostátní přehlídky. Představení To-je-on souboru Kámoš drámoš bylo dokonce uvedeno jako inspirativní v rámci letošního Modrého kocoura, zařadilo se tedy mezi soubory dospělých, a to už opravdu stojí za pozornost,“ uvedla Weissová.

201703181649_vakci_53_017_stek

Podle ní také stále víc platí, že děti se chtějí aktivně účastnit vlastní tvorby představení, nejen se pasivně naučit roli ze scénáře. „Tohle bylo letos nejzřetelnější v představení Strašidlo Cantervillské. Je vidět, že soubor pracuje již spoustu let v prakticky stejném složení, děti vyzrály, jsou z nich mladí lidé. Zúročují všechno, co se naučili. Bylo velmi příjemné sledovat, jak na jevišti do sebe vše zapadalo. Pohyb, hudba, gestikulace, dialogy. Je to zralé představení na velmi vysoké úrovni a určitě o něm ještě uslyšíme,“ řekla Daniela Weissová a jedním dechem dodala, že na letošním štěku se sešlo více představení, které měly laťku nastavenou hodně vysoko.

Snímky z představení Strašidlo Cantervillské najdete v albu na FB TvA – ZDE

201703181650_vakci_54_017_stek

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.