KVĚTNOVÉ KULTURNÍ POZVÁNKY

0

Květen tradičně přináší velmi bohatou nabídku akcí pro malé i velké. Hned 4. května jsou to oslavy Dne vítězství v Turnově s ukázkami bojových akcí před spořitelnou na náměstí či Festival svobody v Kacanovech, v dalších dnech je to pouť na Všeni či vyhlášená zdejší velocipiáda, 18. května je tu muzejní noc s programem po celém Turnově, vrcholem nabídky budou Letnice na Dlaskově statku o posledním květnovém víkendu, které nahradí letošní Staročeské trhy.

CENTRUM PRO RODINU NÁRUČ, Skálova 540, Turnov, www.naruc.cz. Z bohatého květnového programu vybíráme:
* Úterý 15. května: MEZINÁRODNÍ DEN RODINY: 9.30 – 12.00 hodin Veselé dopoledne pro děti a jejich rodiče, 9.30 – 15.00 MÍT DOMOV A RODINU – SAMOZŘEJMOST NEBO VZÁCNOST? Den otevřených dveří Centra podpory náhradní rodinné péče Náruč.
* Pátek 25. května od 17.00 – BLEŠÍ TRH 7LETS. Osobně směňte své produkty, nabídněte nebo poptejte služby, sdílejte své zkušenosti a talenty. Pravidelný Bleší trh pořádaný skupinou 7LETS. Každý poslední pátek v měsíci.

Program na každý den:

Úterý 1. května
* MÁJ NA VALDŠTEJNĚ. Již po osmnácté zazní ve svátečním odpoledni na Valdštejně Máchův Máj v melodramatickém ztvárnění hudebního skladatele, režiséra, dramaturga a pedagoga Zdeňka Zahradníka. Zveme vás k zaposlouchání se do krásných veršů a dramatické hudby, jež zazní před kapličkou sv. Jana Křtitele s nově zrestaurovanou nástěnnou malbou světce, jehož tvář je dle legendy Máchovým portrétem. Začátek ve 14.00 hodin.

Středa 2. května
* JINDŘICH VODEHNAL: OHLÉDNUTÍ. Vernisáž výstavy fotografií. Foyer KC Turnov na Střelnici od 17.00 hodin.
* ALEŠ PALÁN. Novinář, publicista a spisovatel se věnuje žurnalistice od roku 1993. Za román Ratajský les a knihu rozhovorů Být dlužen za duši byl nominován na Magnesii Literu. Za průvodce brněnským Bronxem Brnox toto ocenění získal. Za knihu rozhovorů Kdo chodí tmami dostal výroční cenu Českého literárního fondu, jeho rozhovory s Vítem Tajovským, bratry Reynkovými a s Ludvíkem Armbrusterem obsadily první místo v anketě Dobrá kniha Katolického týdeníku. Od února 2018 je ředitelem nakladatelství Kalich. V posledním pořadu O literatuře v letošní sezoně bude Aleš Palán s moderátorem Petrem Vizinou hovořit především o jeho nejnovější knize Raději zešílet v divočině. Osm rozhovorů s lidmi žijícími dlouhodobě mimo civilizaci přináší pohled do tajuplného světa, o jehož existenci nic nevíme. O literatuře. Kavárna KUS na Střelnici od 19.00 hodin. Vstup volný.

Čtvrtek 3. května
* KAVÁRENSKÝ KVÍZ. Pro účast potřebujete svůj tým (tvořený 2-4 lidmi), ten můžete nahlásit e-mailem na: weissova@kcturnov.cz nebo přímo před konáním kvízu, tedy alespoň 30 minut před začátkem. KC Střelnice, kavárna KUS, od 19.00 hodin. Vstup zdarma.
* HANAKO. Na nejvzdálenějším výběžku jednoho z japonských ostrovů stávala malá rybářská vesnička. Moře bylo pro její obyvatele vším. Obživou, ale i hrozbou. Přinášelo situace, v kterých se rodí hrdinové, ale také zbabělci. Je zbabělec opravdu zbabělcem, když nedává v sázku život? Na jevišti se představí Artuš Hašek, Theresia Anna Hakenová, Karolína Janatková a samozřejmě Petr Haken. Hudební doprovod Martin Hybler. Premiéra divadelního představení. Městské divadlo Turnov od 19.30 hodin. Vstupné 80 Kč.

Pátek 4. května
* OSLAVY DNE VÍTĚZSTVÍ V TURNOVĚ. Podrobně viz ZDE.
* FESTIVAL SVOBODY V KACANOVECH. V místním kulturním domě vystoupí Funny Grass (17.30 hodin), TheBoband (19.00), LACO DECZI A CELULA NEW YORK (20.00), DJ Criss (22.30) a Ovčie kiahne (23.00). Vstupné 250 Kč v předprodeji, 300 Kč na místě. Předprodej v Trafice U Vildy ve Skálově ulici a v Hotelu Králíček v Kacanovech. Pořádají Radosti, z. s. Podrobně ZDE.
* PODKRKONOŠSKÝ SYMFONICKÝ ORCHESTR. Po loňských úspěšných koncertech s filmovou hudbou přiveze Podkrkonošský symfonický orchestr další exkluzivní program – výběr toho nejlepšího z latinskoamerické hudby posledního století. Těšit se můžete na výlety do Mexika, Kuby, Argentiny, Kolumbie a dalších, pro Evropany exotických míst. Program bude obohacen o řadu speciálních – zejména bicích – nástrojů. Velká část programu zazní v České republice vůbec poprvé. KC Střelnice od 19.30 hodin. Vstupné v předprodeji 280 Kč, na místě 330 Kč.

Sobota 5. května
* POHÁDKOVÝ LES NA DRÁBOVNĚ. Těšit se můžete na krásné výhledy, spoustu skal a spoustu pohádkových postaviček a také na nápadité úkoly. Podaří se dětem spolu s pohádkovými bytostmi přemoci zlé loupežníky? Start je na Záborčí u Frýdštejna od 9.30 do 11.00 hodin. Více informací na www.jenisovice-detem.cz.
* PUTOVÁNÍ ZA DRAČÍM PRINCEM. Zábavný rodinný den na zámku Hrubý Rohozec. Střelba z luku, příprava na boj s drakem, škola šermu, královské hry, kreativní dílničky, dračí svatba, dětské prohlídky zámku… Od 10.00 do 17.00 hodin.
* HRAD VALDŠTEJN: CAPELLA REDERNA. Koncert renesančního hudebního souboru z Liberce, při kterém zazní skladby od středověku po rané baroko. Vystoupení v rámci vstupného do areálu hradu od 16.00 hodin.
* OSLAVY 130. VÝROČÍ ZALOŽENÍ HASIČSKÉHO SBORU V PLOUKONICÍCH. Začátek v 16.00 hodin v místním sportovním areálu. Při této příležitosti proběhne slavnostní uvedení do života nového hasičského praporu. Další program bude probíhat v sále pohostinství U Loudů, kde bude připravena výstava, společné posezení a občerstvení.
* ZÁMEK SYCHROV: Procházka českou operetou. Účinkují: Lubomír Havlák – tenor, Ivana Veberová – soprán, Irena Havláková – klavírní doprovod. Na programu jsou díla Oskara Nedbala, Karla Hašlera a Rudolfa Piskáčka. Jednotné vstupné 150 Kč. Zámecká oranžérie od 18.00 hodin. Vzhledem ke kapacitě oranžérie doporučujeme zakoupit vstupenku přes www.evstupenka.cz.
* TRAFFIC JAM & THE PEANUTS. V rámci letošních oslav 110 let turnovského gymnázia probíhají koncerty kapel spřízněných s touto školou. Nyní se můžete těšit na funkrockové seskupení Traffic Jam, které se začalo formovat kolem saxofonisty Michala Jursíka v roce 2007. Blues/funk rocková kapela The Peanuts ze Semil debutovala v květnu 2017 na „Čajáči“ v Kacanovech. Čerstvým maturantem byl v té době baskytarista Tomáš Valenta. Jeho nová kapela hraje vlastní skladby na pomezí rocku, blues a funku, které prokládá osvědčenými převzatými fláky. Kavárna KUS od 19.00 hodin. Vstupné dobrovolné.

Sobota 5. a neděle 6. května
* TRADIČNÍ VŠEŇSKÁ POUŤ – pouťové atrakce, stánky, občerstvení…
* VIII. SVATEBNÍ DNY NA ZÁMKU SYCHROV. Pro všechny nevěsty, ženichy a svatební organizátory, kteří plánují svatební obřad na zámku Sychrov, proběhnou tzv. svatební dny, kdy si budete moci prohlédnout zámecké prostory slavnostně nazdobené a připravené pro obřad (9.00-16.00 hodin). Po oba dva dny vždy od 15.00 hodin módní přehlídka dobových šatů od baroka po 60. léta 20. století a současných modelů svatebních šatů.

Úterý 8. května
* XVIII. HAŠKOVA VELOCIPIÁDA – tradiční slavnost s exhibiční jízdou cyklistů na historických i současných kolech a také v dobových kostýmech. Prezentace od 13.00 hod. na hřišti Kopanina ve Všeni, start spanilé jízdy v 15.00 hodin.

Středa 9. května
* ZE SRDCE EVROPY DO SANTIAGA DE COMPOSTELA. S Patrikem Kotrbou se vydáte ze srdce Evropy do španělského Santiaga. Jak sám autor říká: „I cesta do Santiaga může být ryzí cestovatelský svátek.“ Patrik Kotrba si vzal na záda batoh, jenž se pro něj stal téměř po dva roky domovem, do ruky kytaru, která mu byla potěšením i obživou, a vydal se pěšky z domova až na západ Španělska, kde ho zastavil oceán. Jaké je to spát pod širým nebem nebo v lesích a čerpat odtud inspiraci pro písně? Cestovatelský klub. Kino Sféra od 18.00 hodin. Vstupné 90 Kč.
* DVOUDENNÍ KURZ KERAMIKY – STRUKTURY PŘÍRODY. Kurz keramiky zaměřený na využití přírodních materiálů k vytvoření zajímavých struktur povrchu. Kurz vede zkušená lektorka Dana Kupkárová. Vhodné pro začátečníky i pokročilé od 15 do 99 let. Cena za celý kurz 600 Kč na osobu. V ceně materiál, lektor, vypálení. Závazné rezervace na e-mailu: ladicka@email.cz nejpozději do středy 2. května. Keramická dílna ve Žluté ponorce v Husově ulici od 18.00 do 21.00 hodin. Druhý termín je 23. května.

Sobota 12. května
* XXVII. CESTA LESEM POHÁDEK – pochod pohádkovým lesem v délce 7 km v okolí Všeně. Start hřiště Kopanina na Všeni a od základní školy od 9.00 do 11.00 hodin. Cíl na hřišti Kopanina.
* VALDŠTEJNSKÁ POUŤ. Čtvrtá obnovená valdštejnská pouť. Na hradě bude pro návštěvníky připraven kulturní a zábavný program, v předhradí stánky s řemeslnými výrobky a regionálními produkty. Od 15.00 hodin bude v kapli sv. Jana Nepomuckého sloužena mše svatá. Areál hradu Valdštejn od 9.30 do 17.00 hodin.
* KYTAROVÝ VIRTUOS LUBOMÍR BRABEC. Městské divadlo Turnov od 18.00 hodin. Vstupné 150 Kč. Pořádá Základní umělecká škola Turnov. Koncert proběhne v rámci festivalu Kytara v Českém ráji 2018.

Lubomír Brabec

Neděle 13. května
* DÍLNA MÝDLOVÁ A KYTIČKOVÁ – dárečky a přáníčka pro maminky. Dárečky pro maminky k svátku matek, doplněné výrobou krásných voňavých mýdel, kytiček a přání pro maminky. Lektorky Eva Šrajerová, Simona Bakešová a Lenka Bendáková se těší hlavně na společné tvoření tatínků s dětmi. Dětské oddělení knihovny A. Marka od 10.00 hodin.

Pondělí 14. května
* PUTOVÁNÍ ZA MINERÁLY. Mineralogicko-cestopisná přednáška mineraloga Muzea Českého ráje v Turnově Jana Bubala a Marty Havlíčkové o zážitcích z cest za sběrem minerálů. Penzion Výšinka od 14.00 hodin. Určeno pro obyvatele penzionu a ostatní zájemce z řad veřejnosti. V DD Pohoda se program koná ve středu 23. května od 14.00 hodin.
* TEN PÍŠE TO A TEN ZAS TOHLE – literárně-hudební pořad. Cimrmanolog a umělec slova psaného, mluveného i zpívaného Miloň Čepelka a hudebník a spisovatel Josef Pepson Snětivý představí své knihy Nebožtík na rynku a Ženy, které rozdávají adventní věnce, stejně jako další prozaické i poetické tituly. Dětské oddělení knihovny A. Marka od 18.00 hodin.
* PETR KOSTKA. Sedlák Petr, šlechtic Milese, ale i bratři Burešové, zákeřný Carlos, pan Novák či vrchní strážmistr Šiktanc, to vše byl, je a bude Petr Kostka, který letos oslaví své osmdesáté narozeniny. Posledním hostem pořadu Pohovka v sezoně 2017/2018 bude pražský rodák, herec pocházející ze starého divadelního rodu, držitel ceny Thálie a také dabér. Pohovka. Městské divadlo Turnov od 19.00 hodin. Vstupné 200 Kč, seniorské vstupné na OSV 140 Kč.

Středa 16. května
* STUDENTSKÝ MAJÁLES 2018. Tentokrát v režii všech turnovských škol pod záštitou Parlamentu mládeže města Turnova ve spolupráci s několika městskými organizacemi. Zahájí ho v 15.00 hodin průvod od terminálu u nádraží – účastníci budou v převlecích připomínajících 100 let republiky. Průvod projde městem a zábava bude od 16.00 hodin pokračovat v areálu letního kina ve Skálově ulici. Tam budou vystupovat žákovské, studentské i profesionální soubory a kapely – taneční, divadelní a hudební. Akce je připravena nejen pro mládež, ale pro všechny generace.
* KLUB AUTORŮ. Píšete? Přijďte představit svou tvorbu, diskutovat o psaní a literatuře a načerpat novou inspiraci. Klub je určen všem básníkům, prozaikům a písničkářům od šestnácti let. Klub vede Pavlína Lodeová. Čítárna oddělení dospělých knihovny A. Marka od 18.00 hodin.
* ČESKOSLOVENSKÉ KOMORNÍ DUO. Posledním koncertem této sezony Turnovských hudebních večerů bude vystoupení Pavla Burdycha a Zuzany Berešové, kteří společně tvoří duo založené na brněnské Janáčkově akademii múzických umění v roce 2004. Oba umělci jsou pravidelnými hosty hudebních festivalů v Německu, Rakousku, Česku a na Slovensku. Městské divadlo Turnov od 19.30 hodin. Vstupné v předprodeji 120 Kč, na místě 150 Kč.

Nezmaři

Čtvrtek 17. května
* LANDART – UMĚNÍ V PŘÍRODĚ. Tvůrčí výtvarná dílna pro dospělé. Setkání s uměním v krajině. Volná tvorba v plenéru z přírodních materiálů. Necháme se inspirovat místem a vytvoříme společný projekt. Kapacita 15 osob, cena 150 Kč; od 17.00 do 21.00 hodin. Prosím případné zájemce, aby zaslali závaznou rezervaci na e-mail: ladicka@email.cz.
* NEZMAŘI. Speciální koncert skupiny, kterým slaví své 40. výročí. Folková legenda byla založena počátkem roku 1978, díky svým úspěchům se v pozdějších devadesátých letech stala jednou z funkčně nejstarších kapel české folkové scény. Městské divadlo Turnov od 19.00 hodin. Vstupné v předprodeji 200 Kč, na místě 220 Kč.

Pátek 18. května
* TURNOVSKÁ MUZEJNÍ NOC. Muzeum Českého ráje v Turnově – Dlaskův statek v Dolánkách – Hvězdárna Turnov – Dům přírody v Dolánkách. Vstup zdarma do všech prostor, program na jednotlivých místech:
– Muzeum Českého ráje v Turnově:
16.00-22.00 Tvůrčí dílny pro veřejnost (výroba mandaly, tisk na plátno a papír, vaření tradičních pokrmů), promítání filmových snímků z cest po Tibetu.
16.00-20.00 Workshop tibetských tanců pro veřejnost pod vedením skupiny Khaita – radostné tance (Mezinárodní komunita Dzogčhenu Kunkyabling a člen Mezinárodní taneční rady CID UNESCO), taneční vystoupení.
16.00 Komentovaná prohlídka výstavy Příběh Tibetu – Mgr. Bc. Helena Heroldová, Ph.D.
17.00 Vernisáž výstavy Luminiscence – Cesta světla.
18.30-16.00 Komentovaná prohlídka výstavy Příběh Tibetu (výstavní sál) – kurátorka výstavy Mgr. Bc. Helena Heroldová, Ph.D.
19.00 Komentovaná prohlídka expozice mineralogie a geologie – Mgr. Jan Bubal.
20.00 Komentovaná prohlídka výstavy Příběh Tibetu (Klenotnice) – tibetoložka PhDr. Zuzana Ondomišiová, Ph.D.
21.00 Komentovaná prohlídka výstavy Luminiscence – Cesta světla (Mgr. Jan Bubal).
21.30-22.00 Mineralogická dílna a hrátky se světlem (Mgr. Jan Bubal).
22.00 Komentovaná prohlídka výstavy Luminiscence – Cesta světla (Mgr. Jan Bubal).
Stanoviště koloběžek – možnost zapůjčení koloběžky a dopravy do dalších objektů s programem Turnovské muzejní noci.
– Dlaskův statek v Dolánkách: Expozice otevřena do 23.00 hod.
Stanoviště koloběžek – možnost zapůjčení koloběžky a dopravy do dalších objektů s programem Turnovské muzejní noci.
– Dům přírody v Dolánkách: Expozice otevřena do 23.00 hod.
– Hvězdárna Turnov: pozorování oblohy, projekce filmů s hvězdářskou tématikou ad.

Sobota 19. května
* VÍTÁME DO ŽIVOTA: S KNÍŽKOU DO ŽIVOTA. Tradiční vítání nových občánků města Turnova je ve spolupráci knihovny s matrikou městského úřadu obohaceno v rámci projektu S knížkou do života dalšími dárky, včetně dárkového poukazu knihovny pro děti a rodiče. Kulturní centrum Střelnice od 9.00 hodin.
* ŠKOLNÍ JARMARK v ZŠ Žižkova Turnov. Tradiční akce pro rodiče a přátele školy. Téma: zvíře. Školní vystoupení, otevření výstavy k 100. výročí vzniku republiky, soutěže, stánky s výrobky dětí. Občerstvení zajištěno. V areálu školy od 9.00 hodin.
* POHÁDKOVÝ LES 2018 – ROVENSKO POD TROSKAMI. 28. ročník putování Boreckými skalami proměněnými v kouzelnou pohádkovou říši. V době 12.00 – 15.30 hod. start na Boreckých skalách nad městem. Cesta je značena z rovenského náměstí. Kontaktní tel. 481 382 119, 606 882 057, www.rovensko.cz. Na Pohádkový les bude vypraven parní vlak z Turnova – jízdní řád na http://www.3100134.cz. Vlak vyjíždí z Turnova v 10.42 hodin a v 15.17 hodin, zpět z Rovenska vlak jede ve 12.13, 14.30 a 16.35 hodin. (Vlak staví na všech zastávkách na trase mimo Ktové – zde zastavuje pouze vlak jedoucí z Turnova v 10.42 hodin, souprava s odjezdem z Rovenska ve 12.13 hodin staví jen v Hrubé Skále.)
* DEN KONÍ. Dvůr Borčice ve Všeni od 13.00 hodin. Každoroční setkání příznivců a milovníků koní. Zábavný program, svezení dětí na koních, občerstvení. Akce probíhá pod záštitou Libereckého kraje a Regionální agrární rady LK.
* JAZZ KVINTET TURNOV & BLUENIGHT. Turnovské gymnázium slaví 110 let své existence také koncerty kapel spřízněných se školou. Jazz Kvintet Turnov byl založen v roce 1995. Postupem času se z pětičlenného obsazení vyklubal největší kvintet ve střední Evropě, žánrově lavírující od dixielandu přes tradiční swing, mainstream jazz až po jazzrock. BlueNight je na Jablonecku poměrně známým souborem, který v minulosti úspěšně prošel řadou talentových soutěží, za zmínku stojí především vítězství v republikovém finále Dětské Porty 2017. Kavárna KUS od 19.00 hodin. Vstupné dobrovolné.

Pondělí 21. až sobota 26. května
* ZŠ SKÁLOVA SLAVÍ 110 LET! Podrobný program ZDE.

Úterý 22. května
* OSIŘELÝ ZÁPAD. Divadelní představení vypráví o dvou bratrech, kteří mají velmi zvláštní a hluboký vztah, ale dokážou si jen ubližovat. „Text je přitažlivý tím, že divák celou dobu, kdy sleduje příběh, řeší, jestli se tomu vlastně má smát, nebo ne. Nebo dokonce jestli se může smát. A pak zjistí, že se směje, ale zároveň si říká, že by neměl,“ popisuje hru režisér Jakub Špalek. Z pražského Divadla Kašpar se na prkna turnovského divadla přijedou představit Tereza Rumlová jako křehká Girleen, Lukáš Jůza jako farář a v rolích bratrů excelující Petr Lněnička a Matouš Ruml. Abonentní divadelní představení. Městské divadlo Turnov od 19.30 hodin. Vstupné v předprodeji 340 Kč, na místě 380 Kč.

Středa 23. května
* 23. KVĚTNA 1618 – ZAČÁTEK TŘICETILETÉ VÁLKY. Přednáška pro veřejnost se bude konat u příležitosti čtyřstého výročí třetí pražské defenestrace, která odstartovala konflikt, jenž vešel do dějin pod názvem Třicetiletá válka. Do vleklých válečných akcí se postupně zapojila většina Evropy, čímž se Třicetiletá válka stala prvním, skutečně globálním válečným konfliktem. Připomeneme si nejen, co této dějinné epoše předcházelo, ale také jaké měla důsledky pro české země a náš kraj. Kamenářský dům v areálu Muzea Českého ráje od 17.00 hodin.

Pátek 25. května
* NOC KOSTELŮ NA VALDŠTEJNĚ. Celorepubliková akce, k níž se kaple sv. Jana Nepomuckého na Valdštejně opět připojuje zajímavým hudebním programem a netradiční prohlídkou kaple. V rámci koncertů v podání Martina Hyblera a Jany Kubánkové zazní díla autorů J. S. Bacha, F. Kreislera, E. Schulhoffa, M. Hyblera a dalších. Hrad Valdštejn od 19.00 do 21.30 hodin.

Sobota 26. května
* MACKIE MESSER KLEZMER BAND. Koncert turnovské skupiny Mackie Messer Klezmer Band, která se označuje jako „první a jediná kapela z Českého ráje hrající židovskou muziku po svém“. Přivítáno bude nové CD „Shein“. Synagoga Turnov, Krajířova ulice, od 18.00 hodin.

Sobota 26. a neděle 27. května
* LETNICE NA DLASKOVĚ STATKU. Program přineseme v samostatném článku.
* ZÁMEK SYCHROV: POHÁDKOVÝ PARK. Akce k Mezinárodnímu dni dětí plná her a soutěží s pohádkovými bytostmi. Při splnění soutěžních úkolů každé dítě obdrží cenu. Vždy od 9.00 do 16.00 hodin.

Pozvánka

Neděle 27. května
* Od 17.00 hodin vystoupí v kostele sv. Jiří v Přáslavicích–Karlovicích PĚVECKÝ SBOR ANTONÍN DVOŘÁK z Turnova.

Sobota 2. června
* DĚTSKÝ DEN Z IZS A OSLAVA 75. VÝROČÍ ANTIMONY. Pořádá Město Rovensko pod Troskami. Podrobné informace budou zveřejněny na www.rovensko.cz.

Sobota 9. června
* DEN DĚTÍ S PONORKOU. Slavíme Den dětí (bez ohledu na věk). Skákací atrakce, nízká lana, výtvarné hrátky, ukázky techniky, občerstvení pro velké i malé. Akci realizujeme ve spolupráci s mnoha spřátelenými organizacemi z Turnova i okolí. Park za letním kinem od 14.00 hodin.

Neděle 10. června
* KRAJSKÝ VŠESOKOLSKÝ SLET V TURNOVĚ. Ve 13.00 hodin – slavnostní průvod z náměstí na stadion, ve 14.00 hodin – zahájení sletu na Městském stadionu Ludvíka Daňka.

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.