KULTURNÍ POZVÁNKY PRVNÍ POLOVINY BŘEZNA

0

V první polovině března doznívá sezona plesů. V sobotu 13. března jsou v Turnově plánovány hned dva: Na Střelnici bude první Městský ples a v Mašově ples Protidálniční. V muzeu budou v sobotu 6. března představeny nejlepší fotografie z 18. ročníku mezinárodní soutěže ZEMSKÝ RÁJ. Taneční a pohybová škola ILMA uspořádá netradiční připomínku MDŽ profilovým pořadem v kině. Loutkáři připravují další ročník Turnovského drahokamu…

Úterý 2. března
* Od 18.00 hodin se v sokolovně ve Skálově ulici uskuteční setkání s biotronikem Tomášem Pfeifferem.

 

Středa 3. března

* V STUDNI. Nastudování známé opery Viléma Blodka v podání žáků, učitelů a příznivců turnovské ZUŠ v čele s Evou a Bohuslavem Lédlovými. Premiéra byla vloni v rámci zahájení Mezinárodních interpretačních dílen festivalu Dvořákův Turnov a Sychrov. Letos na pozadí premiéry vznikla 1. Turnovská operní společnost, reprízu opery můžete vidět v KC Střelnice od 19.00 hodin (o den později, 4. března,  s ní soubor vystoupí na přehlídce v Lomnici nad Popelkou).

 

Čtvrtek 4. března

* V 16.00 hodin bude v galerii v informačním centru na náměstí Českého ráje zahájena výstava fotografií Miroslavy Nečasové: NAHLÉDNUTÍ DO JORDÁNSKA. Výstava potrvá do 1. dubna.

* V 17.00 hodin proběhne v Galerii Granát na náměstí Českého ráje vernisáž výstavy obrazů akademické malířky LUDMILY MATOUŠOVÉ. V galerii budou vystavena díla z posledních 10ti let. Autorka oslavila nedávno 85. narozeniny a je až neuvěřitelné, jak svěží jsou její nejnovější výtvarné kreace. Výstava potrvá do 30. dubna. Galerie je otevřena od pondělí do pátku od 9.00 do 12.00 a od 13.00 do 17.00 hodin.

 

Pátek 5. a sobota 6. března

* Divadelní představení „Saturnin“ začíná po oba dny v 19.30 v sále radnice v Rovensku pod Troskami. Hrají místní ochotníci.

 

Sobota 6. března

* MĚLA BABKA ČTYŘI JABKA. Čtyři pohodové pohádky propojené veselými písničkami hraje divadelní spolek Vojan s velkými loutkami, tzv. manekýnami. Městské divadlo, začátek v 10.00 hodin.

* ZEMSKÝ RÁJ. Zahájení výstavy oceněných fotografií z 18. ročníku mezinárodní soutěže. Galerie Muzea Českého ráje, začátek ve 14.00 hodin. Soutěž se koná pod záštitou Ministerstva životního prostředí ČR, za podpory  Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor, Města Turnov, Galerie – U Turnov a Foto Jansa. Pořádá Fotoklub Safír Turnov.

 

Neděle 7. března

* DĚTSKÝ KARNEVAL. Pořad pro děti s taneční školou ILMA. Tanečky, soutěže o ceny. Téma pro karnevalové masky: loučení se zimou, vítání jara. KC Střelnice, začátek ve 14.00 hodin.

 

Pondělí 8. března

* Profilový pořad TAPŠ ILMA aneb oslava svátku našich milých maminek, babiček, tet a… V rámci podvečera se představí všechny kurzy, soubory, sólisté i skupiny taneční školy. Pořad bude zároveň malým dárkem k dnes již opomíjenému MDŽ. Pořadem bude provázet Mgr. Ilona Šulcová a můžete se těšit i na malé překvapení. Bio ráj Turnov v Žižkově ulici, začátek v 17.30 hodin.

 

Úterý 9. března

* Cestovatelský klub: ISLAND. Turné 2010 cestovatele a fotografa Martina Loewa s digitální diashow o horké zemi s ledovou tváří. Městské divadlo, začátek v 18.00 hodin.

* Večer Na Sboře – Divný kořeny. Autorský večer spisovatelky, zpěvačky, herečky a zajímavé osobnosti Hany FREJKOVÉ. Doplněno autorským čtením, písněmi a vyprávěním o životních osudech jedné židovské rodiny, která musela emigrovat z Čech do zahraničí. Pořad k 190. výročí založení knihovny v Turnově. Dům Na Sboře ve Skálově ulici, začátek v 18.00 hodin.

 

Středa 10. března

* EPOQUE QUARTET – 558. koncert Turnovských hudebních večerů. Koncert klasického smyčcového kvarteta v mladém obsazení: David Pokorný (1985) – housle, Vladimír Klánský (1977) – housle, Vladimír Kroupa (1973) – viola, Vít Petrášek (1978) – violoncello. Předvedou zcela nový program z díla Ravelova, Šostakovičova aj. Městské divadlo, začátek v 19.30 hodin.

 

Čtvrtek 11. března

* JAN BUDAŘ A ELIŠČIN BAND. Herec Jan Budař zatoužil i přes výrazné filmové úspěchy obměnit žánr. Zachtělo se mu kapely, tak si ji založil. Pro kapelu je charakteristické neobvyklé množství nahraných klipů. Městské divadlo, začátek v 19.30 hodin.

* V 16.30 hodin proběhne v galerii Muzea Českého ráje VERNISÁŽ VÝSTAVY restaurátorského oddělení SUPŠ a VOŠ Turnov (kopie říšské koruny). Za uplynulých devět let prošly rukama studentů a pedagogů VOŠ stovky unikátních památek: archeologických nálezů, zbraní, šperků, mešního nádobí, mříží a jiných, s nimiž se můžeme setkat v expozicích muzeí, zámků i v městských exteriérech. Součástí výstavy bude i fotodokumentace. Výstava potrvá do 9. května.

 

Sobota 13. března

* SBĚRATELSKÁ BURZA. Začíná v sokolovně ve Skálově ulici v 9.00 hodin (pohlednice, známky, pivní tácky…).
* I. MĚSTSKÝ PLES. Tečka na zakončení sezony a pokus případně založit v nové Střelnici novou tradici v podobě plesu Města Turnova. K tanci i poslechu zahraje v různých žánrech liberecký Orchestr Ladislava Bareše, u vstupu do sálu vás bude vítat místní smyčcový kvartet Ad Libitum, o předtančení i přehlídku kolekce granátových šperků se postará TaPŠ ILMA. Součástí programu bude i bohatá tombola. KC Střelnice, začátek ve 20.00 hodin.

* PROTIDÁLNIČNÍ PLES s prezentací grafického souboru „Výjezd Českým rájem“ autorů Maupicové a Vély za doprovodu fanfár turnovského skladatele Martina Hyblera. V tomto roce se známý Protidálniční ples uskuteční v mašovské Sokolovně a nikoli v Rovensku pod Troskami, jak bylo zvykem dosud. Kromě tradičně kvalitní hudby, občerstvení a všeobecné zábavy se ples tentokrát rozšíří o kulturní projekt turnovských umělců. Skupinu stejně naladěných mladých lidí svízelná situace kolem schvalování trasy nové dálnice, jejíž jedna varianta má vést kolem symbolu Českého ráje – Trosek, dovedla k nápadu svérázným způsobem vyjádřit svoje vize. Na dvanácti grafických listech autoři vtipně glosují záměr postavit Českým rájem bariéru v podobě dálnice. Prezentace po celou dobu trvání plesu za přítomnosti všech autorů! Sokolovna v Mašově, začátek ve 20.00 hodin.

 

Pondělí 15. března

* ZELENÁ ÚSPORÁM. Seminář pro stavební firmy, architekty, projektanty i laickou veřejnost. Více informací na tel. 481 322 083. KC Střelnice, začátek v 11.00 hodin.

 

Středa 17. března

* V 17.00 hodin proběhne slavnostní zahájení prvního kurzu JARNÍCH TANEČNÍCH. Historická chvíle. Na Střelnici se vrací taneční… Pořadatelem je TaPŠ ILMA Mgr. Ilony Šulcové.

 

Připravuje se

* Čtvrtek 18. až neděle 21. března: TURNOVSKÝ DRAHOKAM, regionální loutkářská přehlídka.

* Pátek 19. března ve 20.00 hodin začíná tradiční Skautský ples. V pořadí již 9. ročník se uskuteční v sále Střední uměleckoprůmyslové školy v Turnově ve Skálově ulici. Můžete se těšit na bohatou tomobolu, zajímavá předtančení. Hrají Veselí pozůstalí. Vstupenky můžete zakoupit v prodejně Kitty móda v Hluboké ulici.

* Sobota 20. března: Zahrádkářský ples začíná v sále radnice v Rovensku pod Troskami ve 20.00 hodin. Jde o nekuřácký ples s rázem: „Stop slimákům!“.

PROGRAM CENTRA PRO RODINU NÁRUČ

Provozovny: Skálova 540, Hruborohozecká 388, Turnov, www.naruc.cz , naruc.turnov@seznam.cz , tel. 775 964 314. Tvořivé pondělky v sokolovně – malování na sklo, tvořivé pátky v Hasičárně – drátování.

Březnový program:

* Úterý 2. března

– 9.00 hodin: Beseda s J. Macháčkem o eko farmaření a bio životním stylu 

– 16.00: Hravá, zábavná a nevšední angličtina pro celou rodinu – zahájení kurzu

* Úterý 9. března

– 10.00 hodin: Beseda s H. Hajnovou – televize a její vliv na dítě

Sobota 13. března

– Vzdělávací seminář pro vychovatele malých dětí

Úterý 16. března

– Krásná maminka (jen pro členy Náruče)

Úterý 23. března

– 10.00 hodin: Jarní slavnost v Náruči

Úterý 30. března

– 10.00 hodin: Mimi klub – Jóga a zdravotní cvičení pro děti

 

ZA HUMNY

* V letošním roce 2010 slaví ochotnický soubor Tyl ze Železného Brodu již své 150. narozeniny. V rámci oslav se uskuteční v sále radnice ve dnech 12. – 14. března malá divadelní přehlídka ochotnických souborů.

Program:

* Pátek 12. března od 19.00 hodin: Božský řízek – soubor Nakafráno z Turnova (o přestávce bude slavnostně odhaleno nové Tablo DS Tyl Železný Brod)

* Sobota 13. března od 19.00 hodin: Rejžák z Prahy – soubor Máj z Tatobit

* Neděle 14. března od 15.00 hodin: Amant – soubor Tyl ze Slané u Semil

Oslavy budou pokračovat v průběhu celého roku a vyvrcholí v sobotu 23. října premiérou „Kočičí hry“, kterou v současné době členové DS Tyl poctivě a pilně nacvičují.

PROGRAM KINA V TURNOVĚ, ŽIŽKOVĚ ULICI (Bio Ráj)

* Středa 3. března od 20.00 hodin: BÍLÁ STUHA (PROJEKT 100 – Filmový klub). Německo-rakousko-francouzsko-italský film jednoho z nejvýraznějších filmařů poslední doby Michaela Hanekeho (Pianistka, Čas vlků) je studií kořenů zla v přednacistickém Německu.

* Čtvrtek 4. a pátek 5. března od 17.30 hodin: PERCY JACKSON: ZLODĚJ BLESKU. Kanadsko americký fantasy film. Školák Perseus „Percy“ Jackson zjišťuje, že je polobůh – jeho otcem je antický bůh Poseidon. Musí zabránit zničující válce mezi bohy, přičemž poznává bájný Olymp i mytické podsvětí ukrývající se ve skalách s nápisem Hollywood.

* Čtvrtek 4. a pátek 5. března od 20.00 hodin: ČERNEJ DYNAMIT. Akční komedie USA. Proti rostoucí záplavě drog, násilí a snaze zničit černé bratry bojuje Black Dynamite těmi nejúčinnějšími zbraněmi – revolverem Magnum, kung-fu, chytrostí a hlavně velkým límcem a obrovským knírkem.

* Sobota 6. a neděle 7. března od 20.00 hodin: HANEBNÝ PANCHARTI. Akční komedie USA. Repríza posledního filmu Quentina Tarantina. Černá komedie z okupované Francie, kde díky buňce odporu zahynou čelní představitelé Třetí říše.

* Středa 10. března od 20.00 hodin: SMLOUVA S VRAHEM (PROJEKT 100 – Filmový klub). Propuštěný úředník si po dvou neúspěšných pokusech o sebevraždu najme zabijáka sám na sebe, zároveň ale potká dívku, která mu vrátí chuť do života. Tragikomedie natočená v koprodukci evropských států.

* Čtvrtek 11. a pátek 12. března od 20.00 hodin: TRABLE V RÁJI. Komedie USA. Čtyři páry hledají lék na manželskou krizi na exotickém ostrově za asistence terapeuta (Jean Reno), jehož metody nejsou zrovna standardní.

* Pátek 12. a sobota 13. března od 17.30 hodin, neděle 14. března od 15.00 hodin: PLANETA 51. Britsko-španělská animovaná komedie. Astronaut NASA Chuck Baker přistává na vzdálené planetě a místo radosti z objevu neosídleného světa přichází snaha zachránit se před místními obyvateli.

* Sobota 13. března od 20.00 hodin, neděle 14. března od 17.30 hodin: VLKODLAK. Horor USA. Mladý muž Lawrenec Talbot (Benicio del Torro) přijíždí na rodinné sídlo pátrat po zmizelém bratrovi. Panství prý obchází jakási děsivá nestvůra, o jejíchž schopnostech se Talbot záhy přesvědčí. 

 

VÝSTAVY

* V MUZEU ČESKÉHO RÁJE v Turnově: stálá expozice kamenářství, historie a národopisu. Muzeum je návštěvníkům otevřené od úterý do pátku od 9.00 do 16.00 hodin. (Dlaskův statek v Dolánkách je v březnu uzavřen.)

– V galerii muzea bude od 11. března do 9. května k vidění výstava prací studentů a pedagogů restaurátorského oddělení SUPŠ a VOŠ Turnov.

– Ve výstavním kabinetu bude od 11. března připravena malá expozice archeologie.

– Ve výstavní sále muzea ve 3. patře probíhá od 6. března do 11. dubna výstava nejlepších fotografií XVII. ročníku krajinářské fotografie Zemský ráj. Na výstavu bylo vybráno 150 fotografii ze dvou kategorií, pořádá Fotoklub Safír.

* GALERIE SAFÍR v turnovském muzeu: Můj svět kolem nás. Fotografie Šárky Svobodové a Jana Halíře (výstava potrvá do 13. března).
* MĚSTSKÉ INFOCENTRUM, náměstí Českého ráje. Fotoklub Safír pořádá výstavu fotografií Miroslavy Nečasové: NAHLÉDNUTÍ DO JORDÁNSKA. Výstava potrvá od 4. března do do 1. dubna.

* GALERIE GRANÁT, náměstí Českého ráje. Trvalá expozice „Český granátový šperk“, stálá expozice historie těžby českého granátu a jeho zpracování, historie výroby tradičních granátových šperků v družstvu umělecké výroby Granát Turnov. Otevřeno po-pá 9.00 – 12.00 a 13.00 – 17.00 hodin. Od 4. března do 30. dubna je zde výstava obrazů akademické malířky LUDMILY MATOUŠOVÉ. V galerii budou vystavena díla z posledních 10ti let. Autorka oslavila nedávno 85. narozeniny a je až neuvěřitelné, jak svěží jsou její nejnovější výtvarné kreace. V době od 13. března do 9. dubna bude v galerii probíhat také výstava fotografií Jiřího Bartoše z cest po Toskánsku a Norsku.

* MĚSTSKÁ KNIHOVNA v Jeronýmově ulici. Turnovský Granátek – výstava z historie literárního kroužku ke 40. výročí založení a k 190. výročí založení knihovny v Turnově (galerie na schodech knihovny, potrvá do 31. března). Intuitivní tvorba mladých autorů (kulturní sálek knihovny, výstava potrvá do 31. března 2010).

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.