KINO A VÝSTAVY V ZÁŘÍ

0

Od září přechází turnovské kino Sféra na nový systém promítání, program bude zveřejňován pouze na dva týdny dopředu, změna má vést k většímu počtu exkluzivních projekcí a předpremiér, které často nebylo možné zaručit s měsíčním předstihem. V turnovském muzeu se chystají na otevření nové expozice horolezectví, vystaví zde také kolekci uměleckých předmětů z tzv. Severočeské sbírky, na Střelnici probíhá výstava fotografií Břetislava Jansy – 60 let s fotoaparátem…

VÝSTAVY

* MUZEUM ČESKÉHO RÁJE: Stálá expozice kamenářství, historie a národopisu. Muzeum je pro návštěvníky otevřené od úterý do neděle od 9.00 do 17.00 hodin.
– SLAVNOSTNÍ OTEVŘENÍ EXPOZICE HOROLEZECTVÍ – Z ČESKÉHO RÁJE NA VRCHOLY SVĚTA v areálu Muzea Českého ráje: 14.00 hod. – slavnostní otevření expozice, 15.00–19.00 hod. – komentované prohlídky expozice.
– JAROSLAV KLÁPŠTĚ: ODVAHA REALITY. Výstavu obrazů a grafiky uspořádá Muzeum Českého ráje k výročí úmrtí umělce. Výstava potrvá do 15. září.
– SEVEROČESKÁ SBÍRKA. V turnovském muzeu Českého ráje bude poprvé představena ucelená kolekce obrazů a plastik Severočeské sbírky. Kolekci výtvarníků, kteří jsou pobytem nebo tvůrčím zaměřením spjati se severními Čechami začal Roman Karpaš cíleně budovat před třemi roky. Sbírá obrazy, plastiky, grafiky a kresby a zaměřuje se především na tvorbu po roce 1945. Sklářství a jiné projevy užitého umění nechal stranou z důvodu obrovské šíře této produkce i specializovaných institucí, které se jimi zabývají. Hlavním posláním Severočeské sbírky je pořádat výstavy a rozšiřovat tak možnosti prezentace zdejších tvůrců. Vyústěním těchto snah by měla být stálá expozice ve veřejném prostoru. Stálé propagaci výtvarníků slouží webové stránky www.severoceskasbirka.cz. Vernisáž výstavy proběhne ve středu 18. září od 17.00 hod. Výstava ve výstavním sále Muzea Českého ráje potrvá do 24. listopadu.
– NEJLEPŠÍ KRONIKY LIBERECKÉHO KRAJE. Vždy jednou za dva roky probíhá v Libereckém kraji soutěž o nejlepší kroniku. Výsledky soutěže, které předsedá odborná komise, jsou vyhlašovány veřejně za účasti kronikářů, zástupců kraje i obcí. Na slavnostní vyhlášení bezprostředně navazuje krátkodobá výstava, na které se se soutěžícími kronikami může seznámit veřejnost. Zájemcům se nabízí jedinečná možnost zjistit, jak pracují dnešní kronikáři, a porovnat jejich práce s kronikáři starší doby. Výstava trvá z bezpečnostních důvodů jen pár dní, poté jsou cenné dokumenty vráceny do bezpečí archivů. Výstavní sál muzea od 10. do 15. září.
– ZE STÉBEL A PROUTÍ. Nářadí, náčiní a zvykoslovné předměty v tradiční lidové kultuře Pojizeří. Na výstavě v Kamenářském domě Muzea Českého ráje se návštěvníci seznámí s nářadím, náčiním a zvykoslovnými předměty tradiční lidové kultury Pojizeří vyrobenými z přírodních materiálů – slámy, orobince či vrbového nebo březového proutí. Výstava potrvá do 13. října.
– LUMINISCENCE – CESTA SVĚTLA. Výstava v historických sklepeních turnovského muzea má za úkol návštěvníka seznámit přístupnou formou, doplněnou o mnoho názorných exponátů, s jevem luminiscence, tedy světélkováním obvykle pevných nebo kapalných látek.
– DLASKŮV STATEK V DOLÁNKÁCH: ZROZENÍ, ŽIVOT, SMRT. Nová expozice na Dlaskově statku seznámí návštěvníky s životním cyklem tradičního lidového prostředí a jeho zlomovými okamžiky. Při prohlídce statku budou moci nahlédnout do intimních rituálů rodinného života, do radostí i strastí spojených s dětstvím, dospíváním, dospělostí i stářím. Ony zlomové okamžiky, odborně nazývané „přechodové rituály“ byly milníky, které v tradiční společnosti jasně oddělovaly jednotlivé etapy lidského života. Otevřeno denně mimo pondělí 9.00–17.00 hod.

* MĚSTSKÁ KNIHOVNA A. MARKA
– Český spisovatel Eduard Petiška a 70 let nakladatelství Albatros. Výstava ze života a díla spisovatele Eduarda Petišky, která se koná u příležitosti 95. výročí narození a v rámci projektu Rok Eduarda Petišky a k 70. výročí vzniku nakladatelství Albatros.

* GALERIE U ZLATÉHO BERÁNKA (v 1. patře infocentra na náměstí): Portréty studentů 1. ročníku SUPŠ a VOŠ Turnov (do 9. září). Od 10. září do 31. prosince zde proběhne výstava obrazů začínajícího výtvarníka, studenta Střední uměleckoprůmyslové školy v Turnově, Patrika Horacia – Litumpty. Vernisáž výstavy proběhne 10. září od 17.00 hodin.

* SYNAGOGA TURNOV v Krajířově ulici je přístupná veřejnosti v září denně kromě pondělí v době od 9.00 do 17.00 hodin. Do 30. září zde probíhá výstava grafické a malířské tvorby Evy Matyldy Jiřičkové, která je učitelkou výtvarné přípravy a českého jazyka v SUPŠ a VOŠ Turnov. Své poetické obrazy často doplňuje texty. Více na www.synagoga-turnov.cz.

* HRAD VALDŠTEJN. Otevírací doba v září: denně 9.30–16.30 hodin. Více na www.hrad-valdstejn.cz, info@hrad-valdstejn.cz, tel.: 739 014 104, 733 565 254.

* KC STŘELNICE, výstavy Fotoklubu Safír: Břetislav Jansa – 60 let s fotoaparátem. Výstava fotografií od 7. srpna do 1. října. Slavnostní setkání s autorem proběhne ve středu 11. září v 17.00 hodin.

* GALERIE GRANÁT, náměstí Českého ráje. Ukázky výroby granátových šperků a broušení českých granátů. Celoroční výstava granátových šperků. Otevírací doba: pondělí – pátek 9.00–17.00 hodin. Doprovodná výstava: obrazy Anny Svobodové.

* MALÁ SKÁLA. Galerie Arva Patria na Boučkově statku: obrazy Josefa Jíry – výběr z díla (do 29. září). Více na www.maloskalskagalerie.cz.

* VŠEŇ: Výstava obrázků Ivety Kleinové „Barvy přírody“ v prostorách obecního úřadu. Vernisáž se uskuteční 18. září od 17.00 hodin, výstavu zahájí starosta obce Radek Vytina, hudební doprovod Eva Matylda Jiřičková. Výstavu lze navštívit v pracovní dny během provozních hodin obecního úřadu až do 31. října.

PROGRAM KINA SFÉRA

KINO SFÉRA PŘECHÁZÍ NA DVOUTÝDENNÍ PROGRAM
Kino Sféra v budově Střelnice od září zavádí důležitou změnu v systému tvorby a zveřejňování programu kina. Ten již nebude vznikat na celý měsíc dopředu, ale pravidelně ve dvoutýdenních cyklech.

* Proč tato změna?
Program kina dosud vznikal až s padesátidenním předstihem, nebylo proto možné dynamicky reagovat na aktuální divácký zájem. I extrémně navštěvované filmy tedy budou mít adekvátní počet projekcí a celkovou nabídku kina bude možné maximálně přiblížit aktuální divácké poptávce. Zároveň věříme, že změna povede k většímu počtu exkluzivních projekcí a předpremiér, které často není možné zaručit s měsíčním předstihem. Jedná se o aktuální trend, který zavádí stále více kin v České republice.

* Kde a kdy najdu aktuální program?
Nové filmy mají premiéru vždy ve čtvrtek, programové cykly tedy budou vždy čtrnáctidenní právě od čtvrtka do středy. Program na další cyklus bude zveřejněn nejpozději ve středu předchozího týdne, znamená to tedy, že vždy bude k dispozici aktuální program v rozmezí 7 až 21 dní.
Program najdete vždy na našich webových stránkách – http://www.kinoturnov.cz/. Novinkou ale bude také tištěný letáček s programem, který bude k dispozici přímo v kině a na recepci KCT.

* Co najdu na plakátu kina?
Plakáty kina budou i nadále vycházet měsíčně. Ačkoliv nebudou obsahovat přesné termíny projekcí, najdete na nich podrobnější profily filmů, které daný měsíc bude kino promítat a mohou vám tak pomoci vybrat si správný film.
Informace o chystaných filmech, které zatím nemají přesné termíny projekcí, budou také na webových stránkách.

* Filmový klub a Kino nejen pro seniory zůstávají v měsíčním cyklu.
Program Filmového klubu a cyklu Kino nejen pro seniory ale zůstávají i nadále v měsíčním cyklu a kompletní program těchto řad najdete také na plakátu. Projekce druhého zmíněného cyklu budou naopak zveřejňovány ještě s větším předstihem.
Romana Holubová, KC Turnov

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.