HVĚZDÁRNA NA VRCHHŮŘE JE JEDNÍM Z FENOMÉNŮ TURNOVA

0

Nahlédnout do světa vzdáleného od nás spousty světelných let, koukat mezi hvězdy a planety a dumat o tom, zda je na Marsu život. To vše lze zažít v turnovské hvězdárně, která je pozoruhodnou technickou památkou Libereckého kraje. „Hvězdárna slouží hlavně popularizaci astronomie. Je to místo, které láká na své programy školy i veřejnost. Když je jasná obloha, je na co se těšit. Věřím, že na jaře už zase otevře své dveře,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Za zrodem hvězdárny stál český fyzik Ivan Šolc (ZDE), díky jehož podpoře začala v 60. letech minulého století její výstavba. Slavnostně ji otevřeli 2. května 1974. V letech 1976 až 1986 byla hvězdárna v nájmu Astronomického ústavu ČSAV, a poté až do roku 1992 Fyzikálního ústavu; sídlila v ní tehdy Optická vývojová dílna. Od té doby využíval hvězdárnu astronomický kroužek při turnovském gymnáziu a objekt pomalu chátral.
Společně s německým partnerem město Turnov plánovalo kompletní přestavbu budovy observatoře, ale projekt nezískal dotaci. V létě 2013 se dohodla společnost Sundisk s vedením města na pronájmu a rekonstrukci objektu. V přízemí hlavní budovy je malý přednáškový sál pro zhruba 40 návštěvníků, sociální zařízení a tři malé místnosti jako zázemí. V patře je kopule o průměru 6 metrů, z níž vedou dveře na pozorovací terasu.
„Město Turnov je majitel objektu, který má do užívání svěřeno Středisko volného času Žlutá ponorka. Ta ho za symbolickou jednu korunu za rok pronajímá společnosti Sundisk z Jablonce nad Nisou. O dalším prodloužení smlouvy radní města rozhodnou 13. ledna. Objekt bude i nadále sloužit pro vzdělávací a osvětovou činnost v oblasti astronomie a přírodních věd,“ přiblížila místostarostka Petra Houšková.

Přístrojové vybavení tvoří amatérsky konstruovaný refraktor 160/2500 mm zakoupený po roce 1990 s optikou z VOD Turnov. Česká astronomická společnost zapůjčila velmi kvalitní refraktor Lichtenknecker 150/2250 mm. Dalekohledy jsou umístěny na masivní paralaktické montáži německého typu, vyrobené počátkem 70. let v Turnově.
Oba refraktory doplňuje chromosférický dalekohled LUNT 60 mm zapůjčený společností Sundisk a hledáček 9×50. Pro pozorování fotosféry Slunce slouží Herschelův helioskopický hranol Baader. Při pozorování na terase nebo na pozemku hvězdárny jsou využívány přenosné dalekohledy – binokuláry (90, 100, 125 mm) a velké dobsony (10″, 12″, 16″).

(TvA s využitím TZ Libereckého kraje)

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.