DUBNOVÉ POZVÁNKY NA KULTURNÍ AKCE NA TURNOVSKU: VELIKONOCE, KŘEST POŠTOVNÍ ZNÁMKY A ZAHÁJENÍ TURISTICKÉ SEZONY

0

(nabídka je průběžně doplňována)Začínáme Nocí s Andersenem o prvním dubnovém víkendu, pokračujeme Velikonocemi na Rotštejně a na Dlaskově statku, poté je tu celonárodní čtení Bible. A také Michal Pavlíček, Druhá tráva s Robertem Křesťanem, sté výročí ochotníků v Přepeřích a 150. výročí železnice Pardubice – Liberec. Proběhne i oficiální zahájení turistické sezony v Českém ráji v sobotu 25. dubna.

Pátek 3. dubna
* POSTEL PRO ANDĚLA. Situační komedie v podání herců KDS Jizeran z Rakous. Odehrává se na dnešní vesnici, hlavní postavou je Ludvík Mysliveček, vášnivý nimrod, který se setká se svým Andělem strážným… Koncertní sál ZUŠ Turnov, začátek v 19.30 hodin.

* NOTHINGHAM. Koncert turnovské skupiny, která od roku 1997 prošla zajímavým vývojem. Kdo ho chce znát podrobněji, doporučujeme nové (a pěkné) stránky www.nothingham.cz . KC Střelnice, začátek ve 20.00 hodin, vstupné 60 Kč.

 

Pátek 3.dubna až sobota 4.dubna

* NOC S ANDERSENEM. 9. ročník celostátní akce. Čertologický kongres, pohádkový průvod městem, stezka odvahy v muzeu, spaní v knihovně a ve školní družině, hledání pokladu, půlnoční čtení pohádek…

Sraz pohádkových postav u stromu Pohádkovníku u Městské knihovny A. Marka  v pátek v 17.00 hodin, následuje průvod pohádkových postav městem pod vedením krále a královny, zastavení na náměstí, vysazení stromu pohádkovníku v muzeu, pohádkový kongres, přesun s pohádkovými lampičkami do knihovny a školních družin.

 

Sobota 4. dubna

* Muzeum a pojizerská galerie s Semilech pořádá VELIKONOČNÍ JARMARK. Začátek v 9.00 hodin, zakončení v 16.00 hodin. Živá muzika, ukázky tradičních řemesel, tradiční občerstvení.

* DECHOVKA V HASIČÁRNĚ. Setkání s Turnovankou k tanci a poslechu. Hasičárna Daliměřice, začátek v 16.00 hodin.

 

Neděle 5. dubna

* MICHAL JE KVÍTKO. Setkání s populárním Michalem Nesvadbou z Kouzelné školky. Bio Ráj v Žižkově ulici, začátek v 10.30 hodin.

* PROUTĚNÁ DÍLNA. Výtvarná dílna pro rodiče s dětmi je laděna předvelikonočně. Bude zaměřena na různé výrobky a dekorace z proutí, pomlázky, velikonoční perníčky. Lektorka Lenka Neumannová a Lenka Zadražilová. Dětské oddělení knihovny A. Marka, začátek ve 14.00 hodin.

 

Úterý 7. dubna

* LAOS A KAMBODŽA. Cestovatelský klub. Exotické země přiblíží cestovatelé Hana a Petr Baudyšovi. KC Střelnice, začátek v 18.00 hodin.

* KONCERT UČITELŮ ZUŠ Turnov. Koncertní sál školy, začátek v 18.00 hodin.

* VELIKONOČNÍ KONCERT vážné hudby v domě Na Sboře ve Skálově ulici. Vystoupí mladý, nadějný akordeonista Clemens Bernhard Winter z Německa (*1989). Začátek v 19.00 hodin.

 

Středa 8. dubna

* Den otevřených dveří ve Waldorfské mateřské škole v Turnově, Hruborohozecké ulici, v době od 10.00 do 16.00 hodin.

* MŮJ DOMOV, MOJI PŘÁTELÉ. V 16.00 hodin bude v Muzeu Českého ráje zahájena výstava dětských obrázků. Jedná se o tradiční každoroční výstavu prací žáků a studentů mateřských až středních škol z Turnova a Jaworu v Polsku. Výstava potrvá do 10. května 2009

 

Čtvrtek 9. dubna

* VELIKONOCE NA HRADĚ ROTŠTEJNĚ. Hrad bude otevřen od čtvrtka do Velikonočního pondělí v době od 10.30 do 16.00 hodin. Připravena tu bude výstava Velikonoce nejen v lidové tradici. Na hradě uvidíte i šermířská vystoupení ad.

 

Pátek 10. dubna

* CELONÁRODNÍ ČTENÍ BIBLE. Od pátku 10. do neděle 12. dubna bude na různých veřejných místech České republiky čtena celá Bible, nebo její jednotlivé části. Jedním z důvodů je nový překlad této knihy, který právě vychází. Do této akce se zapojily i křesťanské církve v Turnově. Veřejné čtení bude zahájeno v pátek 10. dubna v 15.00 hodin na náměstí Českého ráje. Čtení by mělo probíhat za účasti kolemjdoucích, představitelů místních církví i významných osobností z regionu. Předčítat by se mělo nonstop od pátku až do přečtení celého Nového zákona a případně i dalších knih Starého zákona. Více na www.bible21.cz.

* MICHAL PAVLÍČEK A HOSTÉ. Legenda českého rocku s hosty ze znovuoživeného Abraxasu. KC Střelnice, začátek v 19.00 hodin.

 

Sobota 11. dubna

n200903312250_vakci_13_09_morena* VELIKONOCE NA DLASKOVĚ STATKU v Dolánkách. Pro děti jsou připraveny tradiční velikonoční dílny, pletení pomlázky, barvení a dekorace vajíček a pečení. Připraven je i tradiční velikonoční trh s ukázkami lidových řemesel Pojizeří, velikonoční občerstvení a bylinkové časování.

Program:

9.30 soutěže a říkadla pro děti,

10.00 pohádka Sváťova loutkového dividla,

10.30 vystoupení folklorních souborů Nisanka a Malá Nisanka,

11.30 vynášení smrtky v podání Nisanky,

12.00 říkanky, hádanky a soutěže pro děti,

14.00 pohádka Sváťova loutkového dividla,

15.00 vystoupení folklorního souboru Krkonošský horal.

Otevřena bude také nová expozice „Pod oknama roste bejlí“, věnovaná čarovným bylinkám a koření.

* V 15.00 hodin začíná v turnovské SYNAGOZE v Krajířově ulici setkání k židovskému svátku Pesach.

* OSLAVA 100. VÝROČÍ OCHOTNICKÉHO DIVADLA V PŘEPEŘÍCH. Připravena je premiéra klasické divadelní hry Aloise Jiráska LUCERNA v podání místních ochotníků pod vedením Ladislava Johana. Začátek je v místní sokolovně ve 20.00 hodin. V pátek 10. dubna se uskuteční setkání herců, kteří divadlem prošli, proběhne i výstava dokumentů spojených s ochotnickým divadlem. Lucernu si Přepeřští zahrají ještě 18. dubna v Lestkově a 25. dubna v Jenišovicích (začátky ve 20.00 hodin).

* ČESKOSLOVENSKÁ DISKOTÉKA. Super CZ hity – Karaoke Show – DJ Honza Žíla … tak to bude jízda! KC Střelnice, začátek ve 21.00 hodin.

 

Středa 15. dubna

* ADAMUSOVO TRIO + EMIL VIKLICKÝ, koncert v rámci Turnovských hudebních večerů. Městské divadlo, začátek v 19.30 hodin.

 

Čtvrtek 16. dubna

* Festival PATŘÍME K SOBĚ. Setkání hendikepovaných pořádá každoročně Podkrkonošská společnost přátel dětí zdravotně postižených. Na letošní 12. ročník se přihlásilo 27 zařízení pro mentálně, tělesně i duševně hendikepované, což obnáší dohromady asi 340 účinkujících. Turnovská část festivalu se koná v KC Střelnice od 18.00 hodin.

* INTERNÍ KONCERT žáků ZUŠ Turnov. Koncertní sál školy, začátek v 17.00 hodin.

 

Pátek 17. dubna až sobota 18. dubna

* POZNEJME ŽIDOVSKOU TEMATIKU. Dvoudenní seminář bude zaměřen nejen na židovské památky Turnovska a Libereckého kraje, ale celkově na památky židovské kultury v naší republice. Teoretická část bude doplněna výkladem a prohlídkou nově zrekonstruované židovské synagogy a židovského hřbitova. Lektory semináře budou Terezie Dubinová, správkyně turnovské synagogy, a Pavel Jakubec, autor knihy Židovské památky České republiky. Městská knihovna A. Marka, začátek v pátek v 17.00 hodin, v sobotu od 9.00 do 15.00 hodin.

 

Pátek 17. dubna

* BARONKY. Náhled do života baronky (Eva Holubová) a její oddané služky (Zuzana Bydžovská) přináší mnohá překvapení, a i když je občas zlehčen humornou scénkou, rozhodně ho nelze označit za komedii. Městské divadlo Turnov, začátek v 19.30 hodin.

* BIG FISH GONE. Nové turnovské hudební sdružení se prezentuje jako hudební styl grunge rock a nejvíc se o něm dozvíte na stránkách www.bigfishgone.cz. Vystupuje ve složení: Daniel Sedláček – zpěv, kytara, Lukáš Václavík – kytara, Marek Sýkora – basová kytara a Václav Brožek – bicí. KC Střelnice, začátek ve 20.30 hodin.

 

Sobota 18. dubna

* KONKURZ ZAHRADY 2009. České semifinále písničkářů a dvojic. Městské divadlo Turnov, začátek v 15.00 hodin.

* DECHOVKA V HASIČÁRNĚ. Setkání s Turnovankou, která hraje k tanci a poslechu. Hasičárna Daliměřice, začátek v 16.00 hodin.

* V 18.00 hodin začíná v turnovské SYNAGOZE v Krajířově ulici koncert židovské hudby dua Tumbalajka.

 

Středa 22. dubna

* ROBERT KŘESŤAN & DRUHÁ TRÁVA. Koncert. KC Střelnice, začátek v 19.00 hodin.

 

Čtvrtek 23. dubna

* SLYŠETI PRANIC A JEHO HOSTA. Turnovská hudební skupina si pozvala jako hosta písničkáře, režiséra a scénáristu Bedřicha Ludvíka, autora i interpreta znělek ke známým televizním pořadům Paměť stromů, Zpět k pramenům aj. KC Střelnice, začátek v 19.00 hodin.

 

Pátek 24. dubna

* Základní umělecká škola Turnov pořádá celostátní kolo NÁRODNÍ SOUTĚŽE V OBORU SÓLOVÝ A KOMORNÍ ZPĚV. Soutěž je pro veřejnost přístupná zdarma v koncertním sále ZUŠ a v městském divadle od 9.00 do 19.00 hodin a v sobotu 25. dubna od 9.00 do 19.00 hodin. Koncert vítězů – nejlepších zpěváků – proběhne v neděli 26. dubna v Městském divadle Turnov od 10.00 hodin. Vstupné zdarma. Máte jedinečnou možnost vidět a slyšet přehlídků těch nejlepších z celé naší republiky!

* SLAVNOSTNÍ KŘEST POŠTOVNÍ ZNÁMKY u příležitosti 150. výročí železnice Pardubice – Liberec se uskuteční v čekárně železniční stanice Turnov ve 14.00 hodin. V rámci křtu proběhne autogramiáda autorů známky – výtvarníka Jiřího Boudy a rytce Bohumila Šneidera. Autogramiády se dále zúčastní i vítěz ankety o nejkrásnější poštovní známku České republiky roku 2007, dr. Adolf Absolon. Pro sběratele bude poštovní známka s příležitostným razítkem k dispozici v prostoru nádražní čekárny v době od 13.00 do 16.00 hodin. Současně zde proběhne i výstava poštovních známek a pohlednic.

Sobota 25. dubna

* O KUBOVI ZE SMOLNÉ LHOTY. Nová česká pohádka, hrají a zpívají herci pražských divadel. Bio Ráj Turnov, začátek v 10.00 hodin.

n200903312223_vakci_12_09_sezona* ČESKÝ RÁJ DĚTEM 2009. Již 6. ročník akce „Český ráj dětem“ – tradiční zahájení turistické sezony v našem regionu. Akce vychází z turistické hry „Za pověstmi Českého ráje“. Dopolední putování se stejně jako v loňském roce bude odehrávat v nádherném prostředí Boreckých skal. Start bude v Rovensku pod Troskami u školy od 9.00 do 12.00 hodin. Na trase budou připravena divadelní představení žáků základních škol z Turnova a z Rovenska pod Troskami.

Cílem dopoledního putováním se stane areál Šťastné země v Radvánovicích. Od 11.00 do 16.00 hodin je v areálu připraven bohatý odpolední program plný soutěží, písniček a tvůrčích dílen. Ve 14.30 hodin se můžete zúčastnit příchodu krále Granáta s královnou v doprovodu postaviček z pověstí Českého ráje a předání vlády nad touto pohádkovou krajinou. Trasa pochodu a vstup do areálu Šťasné země je zdarma!
Učastníci akce se v letošním roce mohou svést i historickým parním vlakem. Z Turnova odjíždí v 8.40 hodin. Jízdenky na parní vláček si je možné zakoupit v městském informačním středisku na náměstí Českého ráje. Více informací na www.turnov.cz, www.ceský-raj.info a na plakátech.

 

Úterý 28. dubna

* TY SYČÁCI. Výjimečná skupina pod vedením charizmatického Petra Váši. Městské divadlo, začátek v 19.30 hodin.

 

Čtvrtek 30. dubna

* ČARODĚJNICE u Zrcadlové kozy. Koncert kapel: Helenine oči (Prešov), Funk Corporation (Turnov), Kosmonaut&Nevermore (Brno). Připravena je velkovní scéna, za špatného počasí se bude koncert konat v prostorách restaurace. Začátek v 18.00 hodin.

 

PROGRAM MĚSTSKÉHO KINA V TURNOVĚ, BUDOVA V ŽIŽKOVĚ ULICI
* Čtvrtek 2., pátek 3., sobota 4. a neděle 5. dubna v 17.30 hodin: NA PŮDĚ. Česko-slovensko-japonský animovaný film. Příběh ze staré zaprášené půdy, kde mají domov odložené hračky, které se tu zabydlely ve starém kufru.

* Pátek 3., sobota 4. a neděle 5. dubna ve 20.00 hodin: VÉVODKYNĚ. Francouzsko-britsko-italský historický film o anglické šlechtičně Georgianě, praprapratetičce princezny Diany.

* Středa 8. dubna ve 20.00 hodin: PSYCHO. Thriller USA ve filmovém klubu.

* Čtvrtek 9., pátek 10. dubna ve 20.00 hodin: RŮŽOVÝ PANTER 2. Premiéra komedie USA. Inspektor Jacques Clousseau se spojí se skupinou mezinárodních detektivů, kteří jsou tak úžasní jako on.

* Sobota 11., neděle 12. dubna v 17.30 hodin: CESTA NA MĚSÍC. Animovaný film USA. Příběh tří malých much, které se stanou součástí prvního přistání na Měsíci.

* Sobota 11., neděle 12. dubna ve 20.00 hodin: STRÁŽCI – WATCHMEN. Akční sci-fi USA. Komiks Alana Moorea Watchmen je považován za nejlepšího zástupce ve svém žánru. Zack Snyder, muž který si vydobyl renomé adaptací komiksové verze řecké historie 300: Bitva u Thermopyl, natočil podle něj temný mnohovrstevnatý příběh, navíc vizuálně omračujícím stylem, a najednou je tu jeden z nejzajímavějších filmů roku 2009.

* Neděle 12. dubna ve 14.00 hodin: HORTON, animovaná komedie USA. Horton je celkem normální slon v dobré fyzické i psychické kondici, a tak ho celkem překvapí, když mu pod nos spadne smítko prachu, které mluví.

* Středa 15. dubna v 17.00 hodin: MAMMA MIA! Muzikál USA s hudbou skupiny ABBA.

* Středa 15. dubna ve 20.00 hodin: MILK. Premiéra dramatu USA. Režisér Gus Van Sant a Sean Penn oživili příběh člověka, který je do dnešní doby považován za jednoho z největších mučedníků americké historie a který musel za svou sexuální orientaci zaplatit tím nejcennějším, co člověk má – životem.

* Čtvrtek 16., pátek 17. dubna ve 20.00 hodin: NORMAL. Premiéra nového českého thrilleru, které je natočen podle skutečného případu sériových vražd, které ve 30. letech minulého století otřásly celou Evropou. Výpravný dobový film zachycuje vražedné řádění i dramatický střet uvězněného vraha a jeho obhájce.

* Pátek 17., sobota 18. a neděle 19. dubna v 17.30 hodin: BOLT – PES PRO KAŽDÝ PŘÍPAD. Animovaný rodinný film USA. Pro superpsa BOLTA je každý den plný nebezpečí, nástrah a intrik – alespoň do té doby, dokud kamery natáčejí. Když se hvězda televizní show nešťastnou náhodou dostane místo do Hollywoodu do New York City, začíná prožívat své největší dobrodružství v životě – skutečnou cestu po skutečném světě.

* Sobota 18., neděle 19. dubna ve 20.00 hodin: KURÝR 3. Premiéra akčního francouzského filmu. Frank Martin byl přinucen k únosu dívky Valentiny přes celou Evropu až do Oděssy u Černého moře.

* Neděle 19. dubna ve 14.00 hodin: POŽÁR V KOCOURKOVĚ. Pásmo kreslených a loutkových filmů pro děti.

* Středa 22. dubna ve 20.00 hodin: MLČENÍ LORNY. Belgické drama ve filmovém klubu. Na Zlatou palmu v Cannes nominované sugestivní drama postihuje fenomén imigrace a bezradnosti západní Evropy vstříc přílivu levné pracovní síly.

* Čtvrtek 23., pátek 24. dubna ve 20.00 hodin: MARLEY A JÁ. Premiéra komedie USA. Všechno bylo perfektní, dokud se neobjevil Marley… Novomanželé John a Jenny Groganovi (Owen Wilson a Jennifer Aniston) se rozhodnou, že začnou nový život na slunné Floridě. K tomu si pořídí roztomilého, šestikilového labradora Marleyho, který se během pár týdnů změní v padesátikilový parní stroj plný nezkrotitelné energie.

* Sobota 25., neděle 26. dubna v 17.30 hodin: MONSTRA VS. VETŘELCI 3D. Animovaná komedie USA. Na naši modrou kulatou planetu už zase zaútočili mimozemšťané. Ještě že máme obrovskou zásobárnu hrdinů, kteří se jim mohou postavit. I když ti, které si vybrali animátoři ze studia DreamWorks, jsou opravdu výjimeční. Navíc poprvé na vlastní kůži zažijeme i zcela novou technologii natáčení.

* Sobota 25., neděle 26. dubna ve 20.00 hodin: MILIONÁŘ Z CHATRČE. Premiéra dramatu USA. Hlavní hrdina, mladík Jamal Malik (Dev Patel), sedí v televizním studiu naproti moderátorovi indické verze soutěže „Chcete být milionářem“ a čeká na poslední otázku, která jej dělí od pohádkové výhry 20 miliónů rupií. Ještě před chvílí byl chlapcem z bombajského slumu, chlapcem, který se narodil do světa bez budoucnosti, do světa nepředstavitelné bídy.

* Úterý 28., středa 29. dubna ve 20.00 hodin: SEDM ŽIVOTŮ. Premiéra dramatu USA. Režisér Štěstí na dosah a oskarový Will Smith přinášejí poutavý a napínavý příběh muže s děsivým tajemstvím, který se rozhodne napravit své hříchy tím, že zásadním způsobem změní život sedmi cizích osob. Jakmile se do toho pustí, nic ho nemůže odradit. Alespoň si to myslí.

 

MALÝ SÁL STŘELNICE

* Pondělí 6. dubna ve 20.00 hodin: OZVĚNY ANIFESTU. Filmový seminář. To nejlepší z festivalu animovaných filmů „AniFest 2008“: John a Karen, KJFG no.5, Příběhy starého klavíru: Ludwig Van Beethoven, VW Phaeton Stínohra, Hrouda, Nemocen láskou a další porotou doporučené krátké snímky.

* Pondělí 27. dubna ve 20.00 hodin: JELENÍ HORA. Filmový seminář.

Klubové kino Androvna v Malé Skále:

* 3. dubna: Ozvěny Anifestu 2008

* 4. dubna: Control

* 10. dubna: Babička – autorské promítání

* 17. dubna: Karamazovi

* 18. dubna: ShortBus

* 24. dubna: Česká republika

* 25. dubna: René

Začátky ve 20.00 hodin, více informací na www.androvna.cz.

 

VÝSTAVY

* V Muzeu Českého ráje v Turnově: stálá expozice kamenářství, historie a národopisu. Muzeum je návštěvníkům otevřené každý den kromě pondělí od 9.00 do 16.00 hodin. Dlaskův statek v Dolánkách u Turnova bude návštěvníkům otevřen v sobotu 11. dubna, kdy zde budou probíhat tradiční Velikonoce na statku, poté každý den mimo pondělí od 9.00 do 16.00 hodin.

– V galerii muzea probíhá do 4. května výstava „Planeta Země mocná i zranitelná“. Výstava ukazuje svět neživé přírody tak, jak jej určitě neznáte.

– Ve výstavním sále probíhá od 8. dubna (vernisáž v 16.00 hodin) výstava dětských prací na téma Můj domov, moji přátelé. Jedná se o tradiční každoroční výstavu prací žáků a studentů mateřských až středních škol, kteří zastupují jak město Turnova a jeho okolí, tak partnerské město Jawor v Polsku. Výstava potrvá do 10. května 2009.

– Ve výstavním kabinetu muzea si můžete prohlédnout medaile Jiřího Korce (výstava potrvá do 19. února 2010).

* V Galerii Safír v turnovském muzeu je od 4. dubna do 8. května k vidění výstava fotografií na téma „Hrady a zámky Českého ráje“.

* Ve výstavním prostoru Informačního střediska na turnovském náměstí – Galerie U zlatého beránka – můžete do 6. května vidět fotografie, které shrnují posledních dvacet let pěveckého sboru Musica Fortuna. Autorem výstavy je Otakar Grund.

* V galerii Granát na náměstí Českého ráje probíhá do 6. května výstava fotografií Martina Kleina. Od 1. dubna do 25. května zde proběhne výstava obrazů
a kreseb malíře Josefa Charouska.

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.