DUBNOVÉ KULTURNÍ POZVÁNKY

0

Je tu první jarní měsíc s pozvánkami ven do přírody. První dubnovou sobotu v Malé Skále proběhne vodácké odemykání Jizery na novou sezonu, o den později je tu velká akce turnovských turistů. Vítat jaro budou na hradě Rotštejně, na Vyskři bude Traktoriáda, na Sychrov se sjedou „Ameriky“. Poslední dubnovou sobotu se koná tradiční zahájení turistické sezony v Českém ráji.

CENTRUM PRO RODINU NÁRUČ, Skálova 540, Turnov, www.naruc.cz. Z bohatého dubnového programu vybíráme:
* Úterý 10. dubna od 9.30 hodin: MATEŘSKÉ ŠKOLY V TURNOVĚ. Přijďte se dozvědět více o předškolním vzdělávání v Turnově. Setkání s místostarostkou Petrou Houškovou.
* Pátek 27. dubna od 17.00 hodin: BLEŠÍ TRH 7LETS. Osobně směňte své produkty, nabídněte nebo poptejte služby, sdílejte své zkušenosti a talenty. Pravidelný Bleší trh pořádaný skupinou 7LETS.

Program na každý den:

Neděle 1. dubna
* VELIKONOČNÍ SETKÁNÍ NA POUŠTI. Křesťanské společenství Turnov zve na tradiční setkání v kostele sv. Jana Nepomuckého Na poušti nad Železným Brodem (asi 1 km od nádraží, od rozcestníku po zelené). Sborový zpěv, vystoupení dětí, inspirativní poselství. Přijďte si poslechnout radostnou zvěst Velikonoc o naději pro všechny lidi! Možno spojit s výletem, či procházkou v krásné jarní přírodě. Začátek v 10.00 hodin.

Pondělí 2. dubna
* VELIKONOČNÍ MŠE v kostelíku sv. Václava na Bukovině od 15.00 hodin. Mši slouží vikář Václav Vlasák.

Úterý 3. dubna
* LITERÁRNÍ VEČER se spisovatelkou Hanou Marií Körnerovou. Autorský večer s úspěšnou českou spisovatelkou, která napsala řadu čtenářsky zajímavých knih s náměty ze současnosti i historie. Mezi nejznámější tituly patří, Děkuji, sestřičko, Pán hor, Andělská tvář, Carolina, Znamení jednorožce a další. Hudební doprovod na kytaru Petr Kostka. Dětské oddělení knihovny A. Marka od 18.00 hodin.

Středa 4. dubna
* S ČAPKEM KRAJINOU AMUNDSENA. Průzkumná expedice proběhla v termínu od 11. do 20. března 2016. Jedním z hlavních záměrů výpravy bylo přejití náhorní plošiny Hardangervidda ve středním Norsku. „Podařilo se nám zdolat celou plošinu Hardangervidda od jihu až na sever. Prošli jsme místy, kterými putoval před 120 lety Roald Amundsen. Naši pouť jsme zakončili v odlehlém Finse, jímž před 80 lety Karel Čapek projížděl, a zde jsme také zanechali jeho knihu Cesta na sever,“ říká cestovatel Jindřich Krása. Cestovatelský klub. Kino Sféra od 18.00 hodin. Vstupné 90 Kč.

Čtvrtek 5. dubna
* MALÍŘ A SPISOVATEL JOSEF ČAPEK. Zahájení výstavy prací Josefa Čapka, staršího bratra spisovatele Karla Čapka. Galerie Na Schodech Knihovny A. Marka od 16.00 hodin.
* KAVÁRENSKÝ KVÍZ. Pro účast potřebujete svůj tým (tvořený 2-4 lidmi), ten můžete nahlásit e-mailem na: weissova@kcturnov.cz nebo přímo před konáním kvízu, tedy alespoň 30 minut před začátkem. KC Střelnice, kavárna KUS, od 19.00 hodin. Vstup zdarma.

Pátek 6. dubna
* ADRA OTEVŘE V TURNOVĚ CHARITATIVNÍ OBCHŮDEK. V České republice provozuje ADRA již šestnáct takovýchto obchodů. Jejich smyslem je nabídnout za výrazně nízké ceny oblečení, rozmanité doplňky, hračky a dárkové předměty. Jedná se o věci, které už někde dosloužily a jinde najdou svého nositele a spotřebitele. Touto cestou se mohou získat peníze, které se následně věnují na podporu seniorů v Turnově a okolí. Další přidanou hodnotou je, že se tak prodlouží životnost předmětů, které štědří lidé darují. Krédem turnovského charitativního obchůdku bude vřelá atmosféra a sympatická obsluha, kterou zajistí zejména dobrovolníci. „Pokud chcete darovat svůj čas a stát při zrodu tohoto výjimečného obchůdku, neváhejte nás kontaktovat“ dodává zakladatelka charitativního obchůdku a koordinátorka dobrovolníků Milena Čančíková. Tel. 737 441 159, e-mail: milena.cancikova@adra.cz. Slavnostní otevření obchůdku na adrese Nádražní 1130 proběhne od 12.00 hodin.

Sobota 7. dubna
* Klub sběratelů pivovarských suvenýrů JIZERAN Turnov oslaví 25 let od svého založení. Setkání se koná od 7.00 do 12.00 hodin v „hasičárně“ v Daliměřicích. Přijďte vyměnit, prodat či zakoupit pivní etikety, tácky, korunky, sklenice, staré lahve. Občerstvení zajištěno.
* BURZA SBĚRATELŮ pohlednic, známek, mincí a ostatních sběratelských oborů. Pořádá Klub filatelistů Turnov v KC Střelnice od 8.30 do 11.00 hodin.
* ODEMYKÁNÍ JIZERY. Tradiční akce na Žluté plovárně v Malé Skále. Zahájení v 10.00 hodin – dětské atrakce, živá hudba, občerstvení, pohádková cesta pro nejmenší do Líšného a zpět, divadlo pro děti. Ve 14.00 hodin proběhne slavnostní odemykání řeky pro sezonu 2018. Ve 14.30 zahájení závodu „Tam na lodi, zpět na koloběžce“ na trase ze Žluté plovárny do Křížek.
* LEV-H-ART. Skupina Lev-H-Art postupně vznikala od roku 2000 na troskách folkového dua Tágo. Každoročně organizuje pro spřátelené kapely hudební přehlídku Košovský gurmán. Malá (domácí) scéna, koncert. Kulturní kavárna KUS na Střelnici od 20.00 hodin. Vstupné dobrovolné.


Neděle 8. dubna

* PŘEDNÁŠKA: LOM BEZDĚČÍN – fotografická přednáška Libora Slováka, kamenáře, který lom sleduje a dokumentuje již od roku 1983. Mluvit bude o historii, geologii a těžbě v lomu Bezděčín, na řadu se dostane také téma mineralogie či achátů. Kamenářský dům v Muzeu Českého ráje od 10.00 hodin.
* NAJDI SVÉHO DĚDEČKA… Výstava fotografií z historie KČT Sokol Turnov při příležitosti 130. výročí založení Kubu Českých turistů. Kamenářský dům v Muzeu Českého ráje, zahájení ve 14.00 hodin.

Úterý 10. dubna
* POHÁDKOVÝ PODVEČER: Tři podještědské pohádky. O tom co se děje a může stát v kraji pod Ještědem. Doplněno malou dílničkou kde si děti vyrobí malé skřítky. Dětské oddělení knihovny A. Marka od 16.00 hodin.
* AUSTRÁLIE a TASMÁNIE. Večer ve znamení cestovatelských zážitků s Alenou a Jiřím Márovými a vzpomínkou na jejich syna Jirku, který naplnil svůj život mladého člověka upoutaného na vozík zcela až po okraj a stal se svou statečností a vůlí k životu příkladem pro ostatní postižené a jejich rodiny. Dům Na Sboře ve Skálově ulici od 18.00 hodin.

Středa 11. dubna
* IVANA MYŠKOVÁ. Vystudovala tvůrčí psaní a mediální komunikaci na Literární akademii v Praze. V letech 2007–2013 působila v Českém rozhlase, kde pro stanici Vltava připravovala příspěvky pro pořad Mozaika i delší literární komponované pořady. V roce 2007 debutovala rozhlasovou hrou Odpoledne s liliputem (režie Natália Deáková). V roce 2012 vydala novelu Nícení (Fra), za niž byla nominována na ceny Česká kniha a Cena Josefa Škvoreckého. V květnu loňského roku jí v nakladatelství Host vyšla povídková sbírka Bílá zvířata jsou velmi často hluchá, která je nominována na cenu Magnesia Litera v kategorii próza. O literatuře. Kulturní kavárna KUS od 19.00 hodin. Vstup zdarma.

Čtvrtek 12. dubna
* ANETA KREJČÍKOVÁ.
Šestadvacetiletá pražská rodačka již od dětství ráda tančila a zpívala. Ze všeho nejvíc se chtěla stát právě herečkou. Vidět jsme ji mohli ve filmech Zastřený hlas nebo Láska je láska, kde ztvárnila slepou dívku. Jejím posledním filmovým účinkováním byla role ve filmu Filipa Renče Zoufalé ženy dělají zoufalé věci. Hudební doprovod obstará Ondřej Halama. Pohovka. Městské divadlo Turnov od 19.30 hodin. Vstupné 200 Kč, seniorské vstupné na OSV 140 Kč.

Pátek 13. dubna
* GLASS GOSPEL Železný Brod – benefiční koncert, jehož výtěžek přispěje na obnovu dvou soch ukradených z oltáře v kostele sv. Jiří v Přáslavicích. Oltář prošel v minulých letech generální restaurátorskou opravou. Kostel sv. Jiří, Přáslavice – Karlovice, začátek v 17.00 hodin.

* Obec Veselá u Rovenska pod Troskami zve NA BESEDU SPOJENOU S PROMÍTÁNÍM O KARLU HLAVÁČKOVI (26. 3. 1902 – 29. 12. 1987), řídícím učiteli, odbojáři a zaníceném skautském činovníkovi. O životě svého dědy Karla Hlaváčka bude vyprávět PhDr. Boris Hlaváček. Sál školy ve Veselé od 18.00 hodin.

 

 

 


Sobota 14. dubna

* JAK SE KROTÍ PRINCEZNA. Pohádka pro děti z cyklu Mámo, táto, pojďte se mnou do divadla! Městské divadlo Turnov od 10.00 hodin. Vstupné 60 Kč.
* MOLLIE SCHAEFER, T.D.I. A TAMDOLETMA. Turnovské gymnázium slaví 110 let své existence. Ještě než vše vyvrcholí velkým oficiálním abiturientským srazem na Střelnici v sobotu 13. října, proběhne, stejně jako před deseti lety, série neoficiálních kulturních akcí spojených s touto školou. Slečna Mollie Schaefer, která pochází z Alabamy v USA, v letošním školním roce pracuje v rámci Fulbrightova stipendia na gymnáziu jako asistentka vyučujících anglického jazyka. Je autorkou originálních a specifických písní na pomezí folku a alternativy, a proto nemůže v pásmu koncertů v kavárně KUS chybět. TAMDOLETMA – Fanda Jaroš s Vojtou Tomáškem na gymnáziu maturovali v roce 2004. Jako alternativně-folkovo-bluesové duo Tamdoletma vystupují od dob vysokoškolských studií v Praze. Jejich nejnovější nahrávkou je album „Hey Joey“ z roku 2016, na koncertě jistě zazní i starší osvědčené hity. Skupina T.D.I. vznikla před dvěma lety v garáži u prarodičů jednoho z tehdejších členů. Po několikaměsíční pauze se kapela rozhodla pokračovat pouze s vlastní tvorbou a celkově pozměnit svůj styl. Z původních členů kapely zbyl pouze maturant Matyáš Berndt, kvintán Kristián Šrajer a Václav Truksa z Liberce. Téměř po roce se tak kapela vrací na místo, kde odehrála svůj první koncert. V kavárně KUS zahraje v aktuální sestavě sérii zbrusu nových nikdy nehraných písní. Koncert. Kulturní kavárna KUS od 20.00 hodin. Vstupné dobrovolné.
* OLDIES PARTY – RETRO DISKO. Přepeře, sokolovna, začátek ve 20.00 hodin. Mejdan s hity 60.-90. let minulého století. DJ´s Michal Tůma a Michal Karabin a Aleš Mastník. Info a rezervace na tel. 731 570 114.

Sobota 14. a neděle 15. dubna
* VÍTÁNÍ JARA NA HRADĚ ROTŠTEJN s písničkou a pohádkou „Jak loupežník z Podrotštejna Dobrotu sekal a co z toho vzešlo“. Hudebním doprovodem Vám bude Skupina historické hudby Trifikus z Liberce. Začátky představení v 11.00, ve 13.00 a v 15.00 hodin. V případě třeskutých mrazů, hustého deště a podobně „příjemného“ počasí se v danou hodinu nehraje. Na hradě bude zároveň probíhat výstava studentky Univerzity Hradec Králové Mileny Zachařové s názvem „Nemám co na sebe!“ o středověkém odívání v českých zemích. Pořádají Ochrana Klokočských skal, z. s., a kastelánka hradu Rotštejn.
* O TICHÉM KRÁLOVSTVÍ. Netradiční prohlídky zámku Sychrov s pohádkou v podání kostýmovaných průvodců zámku. Prohlídky vždy od 10.00, 11.00, 13.00, 14.00 a 15.00 hodin.

Neděle 15. dubna
* NEJLEPŠÍ KNIHA O FAKE NEWS. Listování Lukáše Hejlíka. KC Střelnice – foyer – od 18.00 hodin.

Úterý 17. dubna
* JMÉNO. Znáte komedii Bůh masakru? Hra nabízí konverzační situační komedii v podání čtyř aktérů a právě velmi obdobnou hru přiveze do Turnova chebské Západočeské divadlo. Abonentní divadelní představení + veřejnost. Městské divadlo Turnov od 19.30 hodin. Vstupné v předprodeji 380 Kč, na místě 420 Kč.

Středa 18. dubna
* KLUB ZAČÍNAJÍCÍCH AUTORŮ. Píšete? Přijďte představit svou tvorbu, diskutovat o psaní a literatuře a snad i načerpat novou inspiraci. Čítárna knihovny A. Marka v oddělení dospělých. Začátek v 18.00 hodin.
* JIŘÍ BÁRTA A TEREZIE FIALOVÁ. Před třemi lety se vynikající violoncellista Jiří Bárta rozhodl koncertovat s klavíristkou Terezií Fialovou pro Kruhy přátel hudby. Své vystoupení navíc ozvláštnili nápadem přizvat k účinkování šikovné dítě nebo staršího žáka místní ZUŠ. Turnovský hudební večer. Městské divadlo od 19.30 hodin. Vstupné v předprodeji 120 Kč, na místě 150 Kč.

Čtvrtek 19. dubna
* MALBA GRAFICKOU BARVOU. Tvořivá dílna pro dospělé. Malujeme nejrůznějšími pomůckami (špachtle, válečky, houbičky, hadříky apod.). Kreativní tvorba pro každého, kdo má chuť užít si barev a tvoření. Počítejte s tím, že se trochu umažete. Kapacita devět osob, cena 300 Kč. Prosím případné zájemce, aby zaslali závaznou rezervaci na adresu: ladicka@email.cz. Žlutá ponorka v Husově ulici od 18.00 do 22.00 hodin.

Traktoriáda na Vyskři

Sobota 21. dubna
* JOHN DEERE TRAKTORIÁDA 2018. 12. ročník. Akce se koná tradičně na polním letišti na Vyskři a v jeho okolí. Hlavním sponzorem letošního ročníku je nově STROM Praha, a. s., středisko Paceřice. Traktoriáda je vypsána celkem pro pět kategorií (dvě kategorie malotraktorů, dvě kategorie továrních traktorů a kategorii žen. Přejímky strojů začínají v 7.45, od 8.00 probíhá jízda zručnosti – slalom a v 11.00 hodin startuje hlavní závod – dvě jízdy souměrnosti. Závod šlapacích traktůrků pro děti do 9 let se koná od 10.00 do 12.00 hodin, dále se děti mohou zúčastnit soutěže v kreslení „Namaluj traktor“, připravena je pro ně i projížďka na koních, malování na obličej.
Na ploše letiště bude k vidění současná zemědělská technika od John Deere, zahradní technika od Seco, Honda, VARI, Stiga ad. V doprovodném programu vystoupí Veronika Klimešová s Dog Dancing a bubeníci z BARREL BATTERY, Martin Kučera předvede práci s motorovou pilou při dřevosochání, ve spolupráci s NISA AIR budou probíhat fotolety ve třímístném vrtulníku a pro veřejnost je od 10.00 do 14.00 hodin otevřena i kaple sv. Anny na Vyskří. Pořadatel Traktoriády – AUTOMOTOKLUB VYSKEŘ – vyhlašuje i tradiční diváckou fotosoutěž. Další informace na www.amkvysker.webnode.cz.
* SETKANÍ 1st VETERAN US CAR CLUB PRAHA – 20. ročník. Tradiční setkání milovníků amerických vozidel v areálu zámku Sychrov. Zámecký park od 10.00 do 15.00 hodin. Od 17.00 hodin v oranžérii „Čaj o páté“ – obrazy a hudba. Komponovaný program o kardinálu Ludvíku René Rohanovi, který byl zpovědníkem Ludvíka XVI. a hlavním protagonistou slavné náhrdelníkové aféry. Účinkují: Zdena Kloubová – soprán, Marie Wiesnerová – klavírní doprovod, Daria Kassina – housle, Miloš Kadlec – průvodní slovo.
* WOLFGANG AMADEUS MOZART – KOUZELNÁ FLÉTNA. Teatro alla Scala v Miláně. Kino Sféra od 19.30 hodin. Vstupné 270 Kč.
* MONTY. Písničkář Monty je hudební skladatel, textař a multiinstrumentalista. Jeho tvorba mísí všemožné hudební styly, které bravurně pojí jeho hra na akustickou kytaru. Koncert. Kulturní kavárna KUS od 20.00 hodin. Vstupné dobrovolné.

Neděle 22. dubna
* DÍLNA PROUTĚNÁ, BUBÁKOVÁ A ČARODĚJNICKÁ. Dílna zaměřená na výrobky z proutí, čarodějná košťata, čarodějnické klobouky, na Bubáky a další rekvizity na svátek čarodějnic. Lektorky Lenka Bendáková, Eva Šrajerová a Simona Bakešová. Dětské oddělení knihovny A. Marka od 10.00 hodin.

Turnovský kos

Úterý 24. dubna
* TURNOVSKÝ KOS 2018. 19. ročník pěvecké soutěže jednotlivců o nejlepšího turnovského zpěváka. Propozice na www.zlutaponorka.turnov.cz. Základní umělecká škola Turnov, náměstí Českého ráje, začátek ve 14.00 hodin.
* VEČER NA SBOŘE: Ptáci skalních měst Českého ráje. Přednáška a uvedení nové knihy z oblasti ornitologie Zdeňka Mrkáčka a Karla Broulíka. Hudební doprovod Martin Hybler. Prodej knihy a autogramiáda. Dům Na Sboře ve Skálově ulici od 19.00 hodin.

Středa 25. dubna
* THAJSKO. Cestovatelský klub. Kino Sféra od 18.00 hodin. Vstupné 90 Kč.

Pátek 27. dubna
* HRAD VALDŠTEJN: MUŽSKÝ SBOR ONENESS-DREAM. Oneness-Dream (Sen o jednotě) je mezinárodní sbor založený v roce 2011 islandským klavíristou S. Matthiessonem. Skupina má sídlo v Reykjavíku na Islandu, má 13 členů pocházejících z různých zemí. Jejich vystoupení trvají asi 45 minut a probíhají formou zpívané modlitby. Kaple sv. Jana Nepomuckého na Valdštejně od 16.00 hodin. Vystoupení je zařazeno v rámci České pouti tohoto mezinárodního pěveckého sboru, která v České republice proběhne od 21. do 29. dubna.
* HAVÁRNA & ZA-BEAT! Kapela prošla komplikovaným vývojem, ale už delší dobu se věnuje produkování vlastní tvorby ve stylu úderného folkového rocku. Současnými členy kapely jsou J. Dvořák (basa), J. Špína (kytara a zpěv), P. Šindler (bicí), K. Matysová (vokalistka), J. Pácal (saxofon), L. Vokřínek (housle) a hostuje F. Valkoun (kytara). Koncert. Kulturní kavárna KUS od 20.00 hodin. Vstupné dobrovolné.

Sobota 28. dubna
* TURISTICKÝ POCHOD JEŠTĚD – VŠEŇ. Odjezd zájemců je v 7.00 hodin z autobusové zastávky Všeň, Malá Strana.
* ČESKÝ RÁJ DĚTEM. 15. ročník akce na zahájení turistické sezony v Českém ráji v rámci hry „Za pověstmi Českého ráje“. Pro děti i dospělé bude připraveno putování plné soutěžních úkolů a otázek, při kterém se na cestě setkají s řadou postav z pověstí Českého ráje. Připraveno je i divadelní představení na návsi v Přepeřích. Start: Sportovně rekreační areál Maškova zahrada Turnov 8.15-11.00, cíl: tamtéž.
Program v areálu Maškovy zahrady:
– od 12.00 kulturně-sportovní program včetně nafukovacích atrakcí (areál bude otevřen od 11.00),
– 14.00 příchod krále Granáta s královnou a družinou,
– 14.30 losování o zajímavé ceny z kartiček účastníků pochodu
Trasa pochodu povede po turisticky značených cestách, většina cesty je vhodná pro kočárky, část je po místních komunikacích, kde bude omezena rychlost a budou rozmístěny hlídky městské policie. Vezměte si s sebou tužku na zapisování správných odpovědí! Záštitu převzal a finančně akci podpořil Liberecký kraj.
* AGENTURA DRAHOUŠEK – sňatky všeho druhu. Divadelní hru Rudolfa Trinnera uvádí Divadelní spolek Jirásek z Olešnice. Sál hospody v Olešnici od 19.00 hodin.
* TANEČNÍ ZÁBAVA, sál radnice v Rovensku pod Troskami od 20.30 hodin. Hraje skupina Bigbítek.

Neděle 29. dubna
* DNEŠNÍ IZRAEL. Přednáška publicisty a bývalého vědeckého pracovníka Ing. Josefa Potočka proběhne od 17.00 hodin ve Středisku volného času Žlutá ponorka v Husově ulici. U příležitosti 70. výročí vyhlášení nezávislosti státu Izrael si připomeneme úspěch budování státu a jeho dnešní podobu na fotografiích z cesty v roce 2017. Navštívíme historická místa, moderní centra i divokou přírodu. Vstupné dobrovolné. Srdečně zve Křesťanské společenství Turnov!

Pondělí 30. dubna
* ČARODĚJNICE NA LUKÁCH. Žlutá ponorka ve spolupráci se Sborem dobrovolných hasičů Turnov pořádají slavnost pálení čarodějnic. Od 17.30 do 19.00 hodin proběhnou soutěže a hry pro děti. Po 19. hodině dojde k vyhlášení nejkrásnější malé čarodějnice a po 20. hodině bude zapálen velký oheň. Občerstvení tradičně v režii SDH.

Úterý 1. května
* MÁJ NA VALDŠTEJNĚ. Již po osmnácté zazní ve svátečním odpoledni na Valdštejně Máchův Máj v melodramatickém ztvárnění hudebního skladatele, režiséra, dramaturga a pedagoga Zdeňka Zahradníka. Zveme vás k zaposlouchání se do krásných veršů a dramatické hudby, jež zazní před kapličkou sv. Jana Křtitele s nově zrestaurovanou nástěnnou malbou světce, jehož tvář je dle legendy Máchovým portrétem. Začátek ve 14.00 hodin.

Sobota 5. května
* POHÁDKOVÝ LES NA DRÁBOVNĚ. Těšit se můžete na krásné výhledy, spoustu skal a spoustu pohádkových postaviček a také na nápadité úkoly. Podaří se dětem spolu s pohádkovými bytostmi přemoci zlé loupežníky? Start je na Záborčí u Frýdštejna od 9.30 do 11.00 hodin. Více informací na www.jenisovice-detem.cz

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.