DEN S MINERALOGEM: DOBRÝ PRÁZDNINOVÝ TIP PRO NÁVŠTĚVNÍKY I DOMÁCÍ

0

V rámci Turnovského kulturního léta jde o jednu z nejnavštěvovanějších pravidelných akcí. „Poslední červencové úterý jsme zaregistrovali 225 dětských účastníků, to už bylo na hranici našich možností, většinou jich ale přichází ke Kamenářskému domu něco přes 150. Většinou jde o turisty, chodí ale i poměrně hodně místních, někdy přijde celý příměstský tábor,“ přibližuje mineralog Muzea Českého ráje Jan Bubal.

Jan Bubal s dětmi rýžuje granáty a olivíny

Děti rýžují pomocí rýžovacích pánví granáty a olivíny, hledají drahé kameny ve štěrkové drti, zahrají si na archeology, kdy štětečky odkrývají kostru dinosaura. „Myslím, že nejvíc je baví dobývání drahých kamenů z horniny pomocí kladívka a majzlíku, minule nám úplně dobývací prostor rozebrali na kousky. Máme připravenou i burzu minerálů, takže každý účastník si za symbolickou cenu může domů odnést kámen, který se mu líbí,“ doplňuje Jan Bubal.
Dny s mineralogem se v areálu turnovského muzea konají každé prázdninové úterý od 9.00 do 17.00 hodin, v úterý 6. srpna bude akce rozšířena o řezání a broušení achátů a v úterý 13. srpna bude připraveno povídání o horninách a minerálech Českého ráje.

Jan Bubal by v Turnově rád obnovil i velké tradiční mineralogické burzy, které bývaly v Základní škole ve Skálově ulici počas Staročeských trhů. Obnovené burzy se budou konat v ZŠ v ulici 28. října, první by mohla být už v příštím roce opět současně se Staročeskými trhy.

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.