PŘEMÝŠLEJTE NAD TÍM, CO JÍTE, ZAZNĚLO DŮRAZNĚ Z TURNOVSKÝCH STRUH Někdo v tom viděl recesi, jiní netradiční možnost trávení volného času pro rodiče s dětmi, další znevažování tradičního českého potravinářského výrobku, objevily se i hlasy hovořící o plýtvání božím darem. Velmi zajímavou reakci vzbudila akce, která se uskutečnila v sobotu 16. listopadu na turnovské sjezdovce ve Struhách. Koulení chleba 2013 pod záštitou zdejší Pekárny a cukrárny Jiřího Mikuly nakonec přilákalo na pět stovek lidí! Jen startujících všech věkových kategorií bylo na dvě stovky! Mezi čestnými hosty byl i vynikající český atlet, výškař Jaroslav Bába. „Mrzí mě, že někteří akci odsuzovali, aniž by věděli, co za tím vším je. I já měl do poslední chvíle pochybnosti, jestli do toho mám jít a nechat sjezdovkou koulet pecny chleba, byť již neprodejné a zabalené v igelitových sáčcích,“ řekl Jiří Mikula. Ten chce tímto počinem především vyvolat širší diskuzi, aby se lidé více zamysleli nad tím, co jedí. Aby vnímali rozdíl mezi tradičními postupy zděděnými od předků a rádoby pekárenskými výrobky, které zaplavují náš trh a jejich jedinou výhodou je velmi nízká cena, kterou pekaři pracující s kvalitními surovinami nemohou nikdy dosáhnout. „Možná jsem mohl napsat novinový článek, nebo poskytnout rozhovor nějakému novináři, ale zpráv jsou za den stovky a málokdo se nad nimi zamýšlí. Proto jsme chtěli s týmem spolupracovníků veřejnost upozornit na to, co se u nás s potravinami děje, tímto způsobem,“ dodal Mikula. Jak vidno, nápad lidi zaujal, dospělí mají o čem přemýšlet a děti se vyřádily… Tématem se budeme zabývat v samostatném článku.
Foto týdne/listopad 2013/03
0
Sdílet