PEKAŘINA JE KRÁSNÉ A VOŇAVÉ POVOLÁNÍ, ŘÍKÁ TURNOVSKÝ PEKAŘ JIŘÍ MIKULA

0

Proč se v Českém ráji pečou na Velikonoce makoví beránci a jak se člověk dostane k pekařině – i o tom jsme si povídali s vyhlášeným turnovským pekařem Jiřím Mikulou. Sešla jsem se s ním přímo v nově otevřené turnovské prodejně v Hluboké ulici. Hned jak vejdu, je mi jasné, že tento prostor nemohu opustit, aniž bych některou ze zde vystavených pekařských a cukrářských dobrot neokusila. Neodmítám tedy nabídku pana Mikuly a ochutnávám tvarohový a jablečný koláč. Vůně čerstvě dopečeného chleba mě okamžitě vrací do dětských let, kdy mě babička učívala, jak správně vymazat plech na pečení buchet. Napadá mě, zdali pan Mikula měl také babičku, která jej přivedla k pekařině.

„U mne to bylo trochu jinak. Když jsem odmaturoval na gymnáziu, nastoupil jsem jako pomocník do pekárny. V pečení jsem se našel a v oboru rád zůstal,“ říká Jiří Mikula, jehož výrobky se pyšní titulem Regionální produkt Českého ráje. Na lokálních dodavatelích a hlavně na kvalitě svých výrobků si pekař zakládá.

Jeho optimismus a dobrá nálada potvrzují, že si vybral řemeslo sice náročné, ale přesto krásné a voňavé. „Je skvělé živit se prací, kterou můžete dělat s láskou. Když ji nešidíte, odrazí se to na kvalitě výrobků. Proto mě velice těší, že zákazníci zůstávají. Lidé se k vám nevrací proto, že máte hezké obrázky na stěnách, ale proto, že jim u vás chutná, a na to jsem skutečně hrdý,“ rozpovídal se. 

Makoví beránci z Českého ráje
Za několik dní tu máme Velikonoce, a tak mě zajímá, jestli se v pekárně chystají nějaké speciality. „Samozřejmě, že by na žádném stole neměl chybět velikonoční beránek či mazanec. Pro Český ráj je typický beránek makový. Červená pole máků se totiž kdysi rozprostírala v celé této oblasti a drobné černé kuličky byly oblíbenou kulinářskou surovinou. Letos však budeme péct malé a velké beránky z piškotového a biskupského těsta s bílou i čokoládovou polevou,“ odpovídá pan Mikula a s úsměvem dodává, že tito beránci patří k  nejoblíbenějším. 
Zatímco dopíjím poslední doušek čerstvé kávy, zajímám se, jaké budou svátky u Mikulů v soukromí. „V podstatě pracovní. Ale určitě si udělám na velikonoční pondělí čas, abychom navštívili rodiče a užili si koledování s dětmi.“

Radka Kohoutová (PR)
Podrobnější informace o pekárně, cukrárně a Mikulových specialitách najdete na www.pekarnamikula.cz

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.