PALÍRNA V ROUDNÉM MÁ HLAVNÍ SEZONU

0

Naplno se nyní pracuje v pěstitelské pálenici v Roudném. Jablka, hrušky a hlavně švestky. Ovoce je shromážděno ve velkých kvasných kádích. Při kvašení se přírodní cukry mění na alkohol, přidávají se tzv. kulturní kvasinky. To vše trvá v řádu týdnů podle cukernatosti ovoce. Poté následuje samotná destilace, kvas se zahřívá, alkoholové výpary stoupají ke chladiči, kde zkapalní a do připravené nádoby po kapkách odtéká hruškovice, jablkovice či slivovice. „Alkohol je zhruba šedesátiprocentní, ředíme ho na výsledných padesát dva procent,“ uvádí spolumajitel palírny Jan Šonský. Z deseti kilogramů švestek je asi litr kvalitní slivovice, u jalbkovice je potřeba víc než patnáct kilogramů ovoce, vždy záleží na cukernatosti.

„Máme asi čtyři stovky stálých zákazníků z okruhu zhruba padesáti kilometrů. Poslední tři sezony bylo málo ovoce, doufám, že si to letos vynahradíme. Za litr kvalitní pálenky z vlastního dovezeného ovoce lidé zaplatí 190 korun. V obchodě stojí půllitr skoro tři stovky, u nás navíc mají lidé jistotu, že slivovice je opravdu ze švestek,“ říká Šonský a dodává, že se opravdu diví těm, kteří si kupují podezřele levný alkohol. Ten nejenže ovoce vůbec neviděl, ale ještě může být problémový. V pálenici v Roudném podobné aféry, jako byla ta metanolová, nehrozí, zdejší výrobní postupy něčemu podobnému zabrání.

n201410150902_oso_97_014_palirnaPěstitelská pálenice v Roudném funguje od roku 1994. „Asi dva roky předtím jsme měli na mé chalupě v Loukově nadúrodu ovoce. Kamarád mě vyslal do pálenice až k Pelhřimovu. A když už jsme tam dojeli, tak jsme se s vybavením palírny seznámili a řekli si, že to není nic tak složitého si něco podobného zařídit doma. Pravda je, že není zase tak jednoduché získat všechna ta potřebná razítka, ale podařilo se a letos fungujeme již 20 let,“ doplňuje Jan Šonský.
Palírna vznikla rekonstrukcí bývalé stodoly, kromě výrobního zařízení je v ní i velká společenská místnost, která slouží na různé soukromé akce. Na stěnách najdete opravdu výjimečnou výstavu fotografií. „Mezi našimi přáteli je hodně horolezců. Když odjížděli na výpravu, tak jsme jim láhev slivovice přibalili, protože je to nejlepší medicína. A tak tady máme snímky naší slivovice na Kilimandžáru, Mount Everestu nebo pod Anapúrnou,“ dodává Šonský.

n201410150902_oso_98_014_palirnaŘÁDKY Z HISTORIE
Do roku 1918 měl každý obyvatel Rakouska-Uherska možnost vypálit bez zdanění 56 litrů padesátiprocentní pálenky. Většinou se jednalo o slivovici. Potom bylo množství sníženo na 30 litrů a následně, po roce 1930, byla tato možnost zrušena vůbec. Monopol na pálení měl stát. Za komunistů se smělo pálit jen v pěstitelských pálenicích patřících Svazu zahrádkářů. Po roce 1989 vznikly nové soukromé palírny. Po domácnostech se samozřejmě pálilo a pálí načerno dál. Pokoušet se o domácí vypalování alkoholu je však riskantní. Je to nejen zakázané, ale i trestné. Kromě možného ohrožení zdraví může být uložena pokuta od sto tisíc do jednoho milionu korun. V oficiálních pálenicích si může rodina nechat vypálit nejvýše šedesát litrů padesátiprocentního destilátu.
V současné době je na Turnovsku jediná legální palírna, a to v Roudném čp. 49. Vznikla během roku 1993 přestavbou a rekonstrukcí stodoly u domku čp. 45 a poskytuje služby všem přátelům dobré slivovice.
(Zdroj: www.karlovice-sedmihorky.cz)

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.