MINISTR V LETNÍM ČESKÉM RÁJI

0

Dnes odpoledne před 15. hodinou navštívil ministr zemědělství České republiky Petr Gandalovič v rámci své jednodenní návštěvy Libereckého kraje farmu ZEA v Sedmihorkách, resp. v Radvánovicích a na Roudném. Ministr se byl podívat na poli, zhodnotil letošní sklizeň obilovin a potom se ještě podíval na Roudný, kde stojí chlouba firmy, a sice výrobna krmných směsí, která má mezi chovateli v celé České republice obrovský kredit. „Požadavky zákazníků dokážeme plnit do čtyřiadvaceti hodin na území celé republiky,“ pochlubil se majitel firmy Stanislav Padrůněk.

n200707241933_zap_190_07_zeaFirma ZEA Sedmihorky je jedním z největších zemědělských podniků v Českém ráji a se svým 400 milionovým ročním obratem bude jen těžko hledat konkurenci i v širším okolí. I proto byla vybrána jako perspektivní a ukázková pro ministerskou návštěvu. „Nejsme zvyklí brečet, snažíme se využívat moderní trendy v zemědělství, hodně pomohly stáže a návštěvy velkochovů a zemědělských podniků v USA,“ oponoval panu ministrovi Stanislav Padrůněk na otázku, s čím by potřebovali pomoci. Potom ale přece jen společně na něco přišli. ZEA je hodně závislá na chovech prasat, tady ale zemědělci necítí žádnou podporu od státu, obchodní řetězce diktují ceny a díky volnému trhu ignorují českou výrobu masa a třeba Hypernovy jsou plné polského vepřového… Daleko horší je ale podle Padrůňka novela zákona o krmivech. Ta je pro mnohé výrobce téměř likvidační, protože na obalech musí přesně rozepsat poměry všech ingrediencí svých krmných směsí. To je skoro stejné, jako kdyby byla zveřejněna receptura Becherovky! „Není to podle mého názoru korektní, zveřejňovat úplnou recepturu. Nemám samozřejmě nic proti tomu zveřejnit složení krmných směsí, to je ale dostatečné,“ řekl serveru TvA Stanislav Padrůněk.

n200707241933_zap_191_07_zeaZEA Sedmihorky hospodaří na zhruba 1700 hektarech na Turnovsku, pěstují zde obiloviny, řepku nebo kukuřici, velká část výměry je určena na pastviny, na farmě je asi 250 mléčných holštýnských dojnic (Padrůněk je i spoluautorem knihy o chovu tohoto plemene) a dalších 500 kusů skotu na maso. Právě v pastevectví vidí Stanislav Padrůněk budoucnost, která je navíc podle něho i v nejlepším souladu s krajinou Českého ráje.

Sdílet

Autor článku

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.