SPORTMIX: FOTBAL, HÁZENÁ, KANOISTIKA A TRAKTORIÁDA 2024

0

Pěnčínský fotbalový válec s osádkou gólometčíků míří k cíli. O posledním dubnovém víkendu se turnovské házenkářské družstvo mladších žákyň zúčastnilo 9. kola přeboru středočeského kraje, který tentokrát pořádal oddíl z Mladé Boleslavi, kde odehrálo tři utkání, přičemž nejtěžší pro ně bylo to první proti soupeřkám z Bělé p. B. Není asi třeba připomínat, že srdce Českého ráje dalo našemu sportu v celé jeho pestré paletě dlouhou řadu vynikajících sportovců. Vedle snad nejviditelnějších fotbalistů a hokejistů či florbalistů, kteří se prosadili i za hranicemi naší země, se Turnované dokáží ukázat také v ostatních odvětvích, které přece jen nejsou tolik na očích veřejnosti. O to víc je však třeba si jich vážit. Kanoista Jan Miller je jedním z nich. Závěr sportmixu patří vyskeřské Traktoriádě, která se uskutečnila poslední dubnovou sobotu.

FOTBAL
* Ostrostřelci par excellance

TJ Sokol Pěnčín vede krajskou I. A třídu sedm kol před koncem s náskokem devíti mistrovských bodů před druhým Jívanem Bělá a po letech se blíží k návratu mezi krajskou elitu. Trenér Lukáš Hodan hodně spoléhá na své nejproduktivnější střelce, ale opřít se může nejenom o ně. Jeho celek vstřelil soupeřům nejvíc branek ze všech, a to hned 63!
Žebříčku střelců zatím sice dominuje Tomáš Studnička z Tatranu Bílý Kostel s 23 góly, ale hned za ním je pěnčínský Jan Řeháček, jenž má o pouhé dvě trefy méně. Čtvrtým v pořadí je jeho spoluhráč Tomáš Bárta, který se postaral o 14 branek svého týmu, přičemž si „vypomohl“ také několika úspěšně proměněnými pokutovými kopy. V součtu to znamená, že oba mají na svědomí hodně přes polovinu střeleckého konta sokolů!
Do první „dvacítky“ kraje se prostřílel také Vojtěch Hurt se sedmi zářezy. Po pěti úspěších přidali Schmeiler s Vítem, jenž dosáhl hattricku v utkání s Rychnovem, a svými třemi brankami přispěli také kapitán Jan Škréta a Mikuláš Žďárský. Ten jich dosáhl hattrickem v Semilech a zařadil se tak vedle Víta mezi extratřídní kvarteto šuterů, kteří se tím v týmu mohou pochlubit. Pěnčínským se podařil i unikát, kdy v Mimoni hattrick zaznamenali hned dva hráči – Tomáš Bárta a již zmíněný kanonýr Jan Řeháček. V jeho případě šlo už o třetí „trojgól“! Jeho řádění totiž odneslo jako první Mšeno a poté i Rozstání.
Karel Vodrážka, vodraz@centrum.cz

HÁZENÁ
* Středočeská liga mladšího žactva

* TJ Turnov – TJ Sokol Bělá pod Bezdězem 17:16 (6:8). Turnajová sestava (branky): Mlejnková N. – Holubková J. (17/1), Egertová A. (15/1), Šritrová E. (15/4), Flanderková M. (6), Marková Z. (4), Pařízková T. (2), Roubíčková A. (2), Rymplerová V. (2)
S tímto celkem má Turnov v soutěžním ročníku 2023/2024 vzájemná utkání velmi vyrovnaná a nejinak tomu bylo i v neděli. Turnovské žákyně, které v posledním měření sil podlehly soupeřkám z Bělé o jednu branku, nastupovaly do utkání nervózně a s jistými obavami, takže začátek se pro ně nevyvíjel dobře. V 7. minutě prvního poločasu prohrávaly už 0:5. V této minutě zároveň došlo ke zranění nejlepší střelkyně – nejen turnovského celku, ale současně i celé soutěže – Anetky Peštové, která byla z důvodu podezření na otřes mozku ze hřiště odvedena a do dalších bojů již nezasáhla.
Vstup do druhé půle zápasu měly turnovské žákyně lepší, a tak brzy svítil na ukazateli stav 8:8. V 9. minutě získaly Turnovanky dokonce vedení 14:11, a o minutu později již vedly 16:12. Soupeřky z Bělé se však nevzdaly a ve 14. minutě se jim podařilo opět srovnat na 16:16. Poslední branku utkání ovšem vstřelily turnovské hráčky, a tak se mohly radovat z cenného vítězství.

* TJ Turnov – HC TJ AŠ Mladá Boleslav 22:6 (10:5).
Z druhého utkání byly také jisté obavy, ale ukázalo se, že i bez Anetky, na kterou některé holky většinou spoléhají, dokáží zabojovat jako jeden tým. Ve 4. minutě svítil na ukazateli sice vyrovnaný stav 2:2, ale v dalších minutách bylo toto, i třetí utkání proti hráčkám z Poděbrad, zcela v režii turnovských děvčat, které měly pouze jednu hráčku na střídání.

* TJ Turnov – Házená Poděbrady 24:3 (13:1).
Všechny naše hráčky se s chutí a elánem zapojily do hry a zaslouží pochvalu za bojovnost a kolektivní výkon, který na hřišti předvedly hlavně v útočné fázi. Na obranné fázi je podle trenérek ještě potřeba více zapracovat, protože proti silnějším soupeřkám to u některých turnovských hráček v obraně stále ještě skřípe.
Vlaďka Ševrová, v.sevrova@seznam.cz

KANOISTIKA
* Miniprofil úspěšného závodníka

Každý sport postupem času generuje své legendy, resp. jednotliví sportovci se jimi dík svému vrozenému talentu, poctivému tréninkovému úsilí a dosaženým výsledkům zcela po zásluze stávají.
Jan Miller (*1968) přišel do kanoistického klubu CCK Turnov poprvé v roce 1981, tedy v době výročí 10 let od jeho založení. Od té doby se stal jednou z jeho nejvýraznějších postav se spoustou sportovních úspěchů a dosud stále ještě je aktivním slalomářem na C1. Aktivity na divoké vodě prokládá i ježděním na windurfingu, zkrátka, voda je jeho živel.
V roce 1986 bral na mistrovství ČSSR v Českém Vrbném tři zlaté medaili v kategorii C. Na mistrovství ČR mu patřil třikrát bronz v C2. V letech 2007 a 2008 dojížděl na evropských závodech veteránů v C1 a v česko-italském družstvu 3x C1 na medailových pozicích! Za 15 let své aktivní činnosti ve veteránských kategoriích mu jeho krk 8x ozdobila zlatá a 4x stříbrná medaile z mistrovství České republiky veteránů.
Jeho další výsledky si lze načíst na adrese: www.slalom-world.com
Karel Vodrážka, vodraz@centrum.cz

17. ROČNÍK L.CH. OIL TRAKTORIÁDY 2024
V pěti kategoriích startovalo celkem 62 jezdců (včetně šesti žen). Vítězové jednotlivých kategorií:
M1 – Václav Kršek, Těchonín, FÁRO 136
M2 – Jan Tvrzník, Liberec, Alien
T3 – Oldřich Menčík, Březno, Zetor 4011
T4 – Tomáš Šubr, Nymburk, Zetor 7211
Ž1 – Pavlína Janečková, Vrchlabí, Lumír

V hodnocení „Jezdec publika“ obdrželi nejvíce hlasů v kategorii:
M1 – Vít Vachuška, Vrchovina – Sychrov, Š 1203
M2 – Michael Kněbort, Olešnice, Hyena III
T3 – David Košek, Vyskeř, Škoda 30
T4 – Fanda Zítka, Řitonice – SOU Hubálov, Zetor 6911
Ž1 -Tereza Zítková, Domousnice, Zetor 25A

Nejvzdálenější účastníci z Opavy startovali v kategorii M1- Pavel a Roman Lindovský. V dětském závodu šlapací traktůrky soutěžilo celkem 140 dětí, pro které bylo napečeno a ozdobeno 153 perníkových traktorů.
Vítězové:
– do 6 let Martin Drobník, Jilemnice
– 6 až 9 let Ladislav Bernat, Modřišice
V soutěži „Namaluj traktor“ odevzdalo své kresby celkem 102 dětí.

Na ploše vyskeřského letiště vystavovalo zemědělskou techniku 10 firem, mezi diváky byla mj. i rodina, která se přijela podívat až z Budapešti, přijeli i fanoušek traktorů z Mnichova a dva fotografové z Polska. Letošní traktoriádu zajišťovalo celkem 90 pořadatelů.
Akci podpořil Liberecký kraj, osobní záštitu nad ní převzal Václav Židek – člen rady kraje, resort životního prostředí a zemědělství.
Jan Kozák, amkvysker@seznam.cz
foto: Jan Malý, Lucie Kaanová, Paweł Szot

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.