SPORTMIX: FOTBAL, HÁZENÁ A VOLEJBAL

0

Třetiligové Přepeře hlásí další změnu na postu trenéra. Tak jako každý rok v období Velikonoc se největšího turnaje v házené pro mládežnická družstva v Evropě konaného v Praze zúčastnila také dvě turnovská družstva. Mezi 685 družstvy z 23 států světa se Turnovští rozhodně neztratili. Senzačním úspěchem maloskalských volejbalistů skončila mistrovská sezona 2023/2024. S přehledem opanovali druholigovou tabulku skupiny B a vybojovali si tak právo účastnit se kvalifikace do soutěže o level výš. Spolu s nimi o to pod vysokou sítí usilují také pražští vysokoškoláci a hráči béčka SK Kojetín, když vítěz skupiny A – Lokomotiva Česká Lípa – neprojevil o účast zájem.

FOTBAL
* Změna trenéra

V začátku týdne z osobních a pracovních důvodů rezignoval na svou trenérskou funkci v FK Přepeře Miroslav Procházka. „My mu tímto děkujeme za odvedenou práci a přejeme hodně štěstí v pracovním i osobním životě. Jsme dohodnuti, že se po vyřešení svých záležitostí v případě zájmu do klubu na podzim vrátí v jakékoliv pozici, kde bude potřeba pomoci,“ informoval krátce prezident FKP Michal Kupka.
Podle jeho dalších slov mužstvo převezme dosavadní asistent Jakub Synek, který dostal od fotbalového svazu výjimku, jelikož potřebnou licenci teprve studuje. Jeho asistentem bude Martin Ježek. „Věřím, že dva nejlepší střelci naší krátké historie, kterým bohužel série zranění ukončily hráčské kariéry, své svěřence naučí dávat zase góly a pokusí se o zázračnou záchranu v ČFL,“ dodal nejvyšší muž přepeřské kopané Kupka.
Dlužno dodat, že pro nové trenéry to rozhodně nebude jednoduchá mise, obzvlášť když v jejich premiéře míří v sobotu 13. března do RTW Arény vedoucí celek tabulky Slovan Velvary. Na druhou stranu do konce mistrovského ročníku zbývá ještě devět kol a s momentálně posledními Přepeřemi bude o Černého Petra s největší pravděpodobností hrát kvarteto Česká Lípa, Teplice B a Hradec Králové B, ale na „dostřel“ jsou minimálně také ještě dva další adepti sestupu.
Karel Vodrážka, vodraz@centrum.cz

HÁZENÁ
* PRAGUE CUP 2024

Nejdelší cestu do Prahy zřejmě absolvovaly hráčky reprezentující Honkong. Týmy byly nalosovány do pěti kategorií chlapeckých a pěti kategorií dívčích dle ročníku narození. Starší žákyně TJ Turnov postoupily ze skupiny z 3. místa do předkola play-off A, kde sice prohrály obě utkání se Sokolem Poruba 12:14 a Zorou Olomouc 9:15, ale po boji a se zdviženou hlavou obsadily ve své kategorii z 87 týmů celkové 31. místo!
Výsledky v základní skupině: TJ Turnov – HSV Grimmen (DE) 13:16 / – ŠK Dubnica nad Váhom (SVK) 10:2, / – Hypo NÖ II. (AUT) 17:14 / – Önnereds (SWE) 7:9 / – 1. SC Bohumín 98 11:7.

Sestava (branky): Kropáčková K., Mlejnková N. – Valentová K. (18), Peštová A. (14/6), Šritrová A. (12), Nováková K. (10/1), Šritrová E. (7), Měšťanová K. (7), Holubková K. (4), Roubíčková K. (3), Švermová D. (2), Roubíčková A. (1), Egertová A. (1), Otmarová M.

Nejlepšími střelkyněmi v turnovské sestavě byla Karolína Valentová s 18 góly, následována Anetami Peštovou se 14 góly a Šritrovou s 12 góly. „Holky si měly možnost během čtyř dní vyzkoušet svoji házenou proti různým stylům soupeřek z házenkářsky velmi vyspělých destinací, jako jsou Německo, Rakousko, Švédsko, ale i z České republiky. Rozhodně se neztratily, naopak, ve všech zápasech byly velmi vyrovnanými soupeřkami, jen s menším házenkářským štěstím. Ukázaly, že mohou být důstojným soupeřem komukoliv, jen musí umět a chtít bojovat, a to několikrát v zápasech předvedly,“ byl spokojen trenér Marek Novák spolu s vedoucím mužstva Janem Šritrem.

To minižačky prohrály ve skupině všech pět zápasů, a tak se dostaly do bojů play off skupiny B. Tam zahrály skvěle a jejich cesta skončila až prohrou o 1 branku v semifinále. Ve svojí kategorii skončily z 30 družstev na pěkném 21. místě!
Výsledky v základní skupině: TJ Turnov – TJ Sokol Poruba (CZE) 7:13 / – TJ Loko ČB (CZE) 6:14 / – TJ Sokol Kobylisy II (CZE) 11:17 / – Radeberger SV (DE) 8:13 / – HK Skriveri (LAT) 5:10.
Výsledky minižaček v B finále: TJ Turnov – DHC Plzeň II (CZE) 10:5 / – 1. SC Bohumín 98 (CZE) 7:6 / – TJ Sokol Meziříčí (CZE) 7:8.
Vlaďka Ševrová, v.sevrova@seznam.cz

VOLEJBAL
* Kvalifikace o 1. ligu

O minulém víkendu sehráli maloskalští volejbalisté, kteří se poprvé ve své historii probojovali do kvalifikace o postup do první ligy, dvě náročná utkání. V sobotu cestovali do hlavního města a v neděli tým z Prahy přivítali ve skvělé atmosféře na domácí palubovce sportovní haly základní školy pod Pantheonem.

* VSK MFF UK Praha – VK Malá Skála 3:1 (-22, 24, 15, 17). Sestava: Folprecht, Anděl, Mařík, Pastuch, Macháč, Kovář a libero Bukovjan, střídali Novák a Kinský.
Pražský celek se z předposledního místa 1. ligy propadl do baráže, takže hájil svou účast v druhé nejvyšší soutěži i v dalším ročníku. Začátek utkání zastihl namotivované maloskalské hráče v dobré pohodě. Skvělý příjem podání, dobrá obrana a útok jim dávaly šanci se porvat o body s daleko zkušenějším soupeřem. Ve vyrovnané koncovce prvního setu Maloskalští dokázali udržet soupeře pod sebou a zejména díky razantnímu útoku a dobré obraně jej vyhráli a trenér MFF měl svým svěřencům hodně hlasitě co říct.
Druhý set začal stejně jako první a hrálo se o každý míč. V koncovce vedli Pojizerští už 22:24, ale v tu chvíli jako by se tíha okamžiku promítla na jejich sebevědomí. Nepřesná mezihra a útok dostal domácí celek na koně a zejména díky skvěle hrajícímu kapitánovi na postu univerzálního hráče se jim povedl parádní obrat a srovnání stavu setů na 1:1. Najednou jako by už na hřišti byl jen jeden celek. Maloskalští volejbalisté se již nedokázali dostat zpět do hry a poslední dva sety ztratili. „Do zápasu jsme vstoupili s velkým nasazením, které ještě umocnilo několik absurdních výroků rozhodčích, podařilo se nám urvat první set a soupeře jsme určitě zaskočili. V druhém setu jsme bohužel nedohráli skvěle rozehranou koncovku a tady se zápas zlomil. Domácí tým se dostal do pohody, naopak na nás padla deka a proti takto kvalitnímu a zkušenému soupeři jsme se již nedokázali vrátit zpět k naší hře z prvních dvou setů,“ zhodnotila utkání stálice základní sestavy smečař David Macháč.

* VK Malá Skála – VSK MFF UK Praha 0:3 (-18, -18, -20). Sestava: Novák, Holubec, Mařík, Pastuch, Macháč, Kovář a libero Bukovjan, střídali Folprecht, Kinský, Anděl a Hořák.
Druhý zápas se hrál v neděli, ale tentokrát v Malé Skále. Po sobotním zápase oba týmy věděly, co od sebe čekat a naplněná hala se těšila na skvělý volejbal. Začátek byl oboustranně lehce nervózní, avšak atmosféra v hale se dala přirovnat k extraligovému zápasu. Prakticky od začátku setu domácí dotahovali dvou až tříbodovou ztrátu, která v koncovce ještě vzrostla. Druhý set domácí nechytli už zpočátku a po dvou neúspěšných útocích šel čerstvý Anděl za nevýrazného Holubce na plac pokusit se o obrat v setu. Následně šel do hry také Folprecht na nahrávku za Nováka, kterému skládal pouze ve formě hrající Pastuch.
Třetí set nabídl skvělou podívanou s výměnami hodnými první ligy, bohužel se od stavu 20:20 projevila zkušenost hostů z těžkých zápasů a koncovku zvládli lépe. I přes prohru 0:3 z pohledu maloskalského družstva byl v hale vidět hezký a dva sety vyrovnaný volejbal, za který patří poděkování i fanouškům, kteří vytvořili nezapomenutelný zážitek pro všechny zúčastněné.

O případné body se Maloskalští podle rozpisu pokusí znovu zabojovat už v sobotu 13. dubna, kdy doma od 17.00 hodin hrají s B-týmem Kojetína. Odveta tohoto duelu se bude hrát o týden později, tedy 19. dubna na půdě soupeře.
Michal Novák a Martin Holubec

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.