SPORTMIX: FLORBAL, FOTBAL, LEDNÍ HOKEJ A VOLEJBAL

0

Je více než potěšitelné, že se nám v redakci opět začaly scházet sportovní zprávy, které nám tolik scházely. Před nadcházející sezonou svou budoucnost přibližují florbalisté. Fotbalovým čerticím skončilo letošní pekelné léto. O slovo se však hlásí už také hokej, a to především ten mládežnický. Turnovští žáci přivezli ze severu Čech dokonce bronzové medaile! Veselo bylo i ve sportovní hale ve Skálově ulici na parketách pod vysokou sítí.

FLORBAL

„Po roce a půl, kdy byl hlavním tématem nás všech covid, a kdy se téměř nehrálo, nám začíná nová sezona 2021/2022. Všichni pevně věříme, že ji budeme moci odehrát celou a v plném rozsahu, s co nejmenšími omezeními,“ uvedl svůj informační blok člen výboru a manažer František Záleský.
Do ročníku 2021 – 2022 vysílá turnovský florbalový oddíl stejně jako vloni 13 soutěžních družstev, z nichž 10 je mládežnických a pět ženských. Muži budou i letos nastupovat v národní lize, tedy třetí nejvyšší soutěži. Do sezony nastoupí s výrazně obměněným a omlazeným kádrem, tvořeným téměř výhradně z vlastních odchovanců. Trenérského kormidla se nově ujal František Záleský a po roční pauze se do kádru vrací dlouholetý tahoun Štěpán Matěcha. V brance budeme vídat Petra Suchomela a mezi další výrazné tváře by měli patřit mladíci Emil Hejduk, Lukáš Švitorka nebo Jakub Janoušek. Ženy se jako již tradičně představí v 1. lize, druhé nejvyšší soutěži. Tým čeká celkem 15 rivalů, se kterými budou měřit síly a bojovat o první osmičku postupujících do play-off. Do kádru přibyly juniorské posily Dominika Hančová, Tereza Koubková a gólmanka Naty Hassová. „Ženský tým absolvoval i historicky první letní soustředění ve Dvoře Králové, které bylo povedenou tečkou za celou letní přípravou,“ podotknul Záleský. K prvnímu zápasu ženy nastoupí 11. 9., na domácí palubovce se představí 9. 10. proti Rudým Dračicím Týn a Soběslavi. Kategorie mládeže budou nastupovat v regionálních soutěžích v rámci Ústeckého a Libereckého kraje. „V rámci oddílových akcí nás letos kromě tradičního mixturnaje a letního soustředění čekají i další velké akce. Především to bude první ročník plesu, který proběhne 12. února, ale mimo něj i charitativní a projektová utkání, příměstský tábor o jarních prázdninách a spoustu dalšího, tak nás sledujte,“ vyzývá manažer FBC Turnov.

FOTBAL

Amatérský tým TJ Čert Fénix, jemuž jsme mediálním partnerem, nezahálí ani v létě a plně si užívá návratu ke kopané. Po krátkém „klidovém“ období, v němž se při interním fotbálku u Jizery vyhlašovala fotbalistka roku, kterou se stala Franziska Pradella, se čertice vrhly do letní přípravy. Úterní tréninky pod halou TSC v Turnově absolvovala většina z nich a jejich úsilí testovali trenéři v utkáních.

* Sokol Třebeš – TJ Čert Fénix 5:5 (1:4). Branky Schmidtová 3, Pekařová 2, rozhodčí Dobrý, ŽK 0:0, diváků 11. Sestava: Hanušová – Runčíková, Hroncová, Ščuková, Proboštová – Žižková, Pekařová, Honzíková, Schmidtová – Bartošová, Horáková, střídala Šťastná. Po dlouhé době se na velkém hřišti pod hradem Pecka hráčky Fénixu našly a dokud jim stačily síly, ligové dorostenky z královéhradecké čtvrti přehrávaly. Hattrickem se blýskla nejlepší hráčka utkání Tereza Schmidtová, jíž úspěšně sekundovala nová posila Sára Pekařová, která ve vzájemné spolupráci obstarala zbylé dvě trefy. Bohužel výrazné poločasové vedení vzalo v druhé části hry za své, a když Bartošová za stavu 5:3 neproměnila pokutový kop za faul na ní, hosté byli nakonec rádi, že se po vyrovnání nehrálo ještě o pár minut déle. „Zaskočily nás především chyby těch nejzkušenějších hráček,“ podotkl vedoucí čertic Jan Štol.

* FC Mělník – TJ Čert Fénix 16:1 (8:0). Branka Pekařová, rozhodčí Mladý, ŽK 0:0, diváků 12. Sestava: Tůmová – Míčová, Ščuková, Runčíková, Natová – Vrbová, Pekařová, Honzíková, Schmidtová – Horáková, Bartošová, střídala Šťastná. Silně pozměněná sestava naskočila o den později v Seleticích proti ligovým juniorkám Mělníku. Ty si čertice s chutí podaly a skóre z pohledu hostujícího realizačního týmu neutěšeně narůstalo v jejich prospěch. S předešlým zápasem v nohách a při spoustě individuálních chyb svých spoluhráček byl duel pro po operaci kolene navrátivší se brankářku Veroniku Tůmovým hororovým zážitkem. Ještě, že jí minimálně v pěti případech vypomohla branková konstrukce. Jedinou fotbalovou kombinaci, kterou hráčky Fénixu vyprodukovaly, zakončila čestným úspěchem Sára Pekařová.

* Dobré Pole – TJ Čert Fénix 3:6 (1:4). Branky Hroncová 3, Schmidtová, Pekařová, Horáková, rozhodčí Zoufalý, ŽK 0:1, diváků 60. Sestava: Tůmová – Runčíková, Ščuková, Fabiánová – Honzíková – Žižková, Pekařová, Janečková, Schmidtová – Horáková, Hroncová, střídaly Vrbová a Bartošová. Do Pole čertice vyrukovaly konečně s konkurenčně schopnou sestavou a některé tahy trenérů se vskutku osvědčily. Dopředu vysunutá zkušená stoperka Hroncová si v šíleném vedru připsala hattrick. Své asistentské prsty snad ve všech brankách měla Janečková. V bráně výborně zachytala mladičká rekonvalescentka Veronika Tůmová, když jednou inkasovala z vymyšlené penalty. „Především však musím ocenit kolektivní výkon holek, které předvedly, že když za to pořádně vezmou, jde to, i když ne všechny byly na sto procent fit,“ byl navýsost spolu s trenéry spokojen manažer týmu Jan Štol. Poslední plánovaný duel v Chotusicích u Čáslavi musel být „odpískán“ pro vstup soupeřek do divizní soutěže, takže před hráčkami TJ Čert Fénix je už jenom první mistrovský zápas. Svou amatérskou fotbalovou soutěž „Holčiny CUP“ zahájily v sobotu 4. září, kdy na domácím hřišti v Židněvsi u Mladé Boleslavi přehrály pražský Union Strašnice 2:1, díky brankám Janečkové a Pradelly. I nadále platí, že zájemkyně, které chtějí posílit a rozšířit dobrou fotbalovou partu, se mohou dostavit na tréninky, které se konají každé úterý od 17.00 hodin na hřišti pod halou TSC v Turnově II.

LEDNÍ HOKEJ

* Byť venku si bere slovo babí léto, brusle už dávno krájí tvrdý led. V pohotovosti jsou už všechny týmy HC Turnov 1931, který se rovněž připravuje na listopadové oslavy 90 let založení hokejového odboru LTC. Na tzv. suchou přípravu navazuje ta ostrá. Pětidenní soustředění absolvovali hráči ročníku 2014, starší žáci zase trénovali téměř týden v Srbsku a na Sobotecku. Realizační tým A mužstva dolaďuje kádr pro letošní ročník krajské ligy mužů, který se domácímu publiku představí v neděli 19. září v utkání s libereckým Slavojem. Hned o následujícím úterý (21. 9.!) proběhne na zimním stadionu celostátní akce „Pojď hrát hokej“. Noví adepti ve věku od 4 let pro sezonu 2021 – 2022 se budou registrovat od 14.30 hodin. „Jim i jejich rodičům představíme v rámci odpoledne lední hokej a v tomto úseku bude připraven i program pro děti mimo led. Poté se budoucí hokejisté převléknou, aby mohli absolvovat program na ledě,“ přibližuje člen správní rady HCT Pavel Mlejnek a dodává: „Nábor dětí probíhá celoročně. Rozhodnou-li se rodiče, že své dítě přihlásí do hokejového klubu HC Turnov 1931, tak mohou přijít na jakýkoliv trénink podle rozpisu tréninků. Minimální výbavou jsou brusle, helma a rukavice, stačí i lyžařské. Samozřejmě kdo má, tak i hokejku. Kdo již hokejovou výstroj má, přijďte s ní. V případě zapsání do klubu vám základní výstroj zapůjčíme zdarma.“
Kontaktní osobou pro bližší informace je vedoucí mládeže Jakub Duda, email: jakub.duda@email.cz, telefon 608 959 545.

* V sobotu 4. září se v Ústí n. L. hrál mezinárodní turnaj mladších žáků za účasti ESC Dresden, HC Stadion Litoměřice a PZ Kladno. Jak přímo z lavičky uvedl Radek Holán, do turnaje Turnovští vstoupili proti domácímu týmu ospale a první dvacetiminutovku prohráli 5:1 a druhou 4:1, když se dokázal prosadit jen Dan Telyčko. Konečný stav 0:0 z první části souboje s Němci byl odpovídají průběhu hry. V té druhé vstřelil Dan Telyčko důležitý první gól. Poté se ještě nádherně trefil kapitán týmu Dan Dubeš od modré čáry, pak znovu Dan Telyčko při oslabení a tři minuty před koncem pečetil výhru 4:0 Viky Pachota. „Po výborném obědě přišla výhra nad Kladnem. Trestné střílení proměnil Eda Feštr, znovu do vedení 2:1 nás poslal Mário Luky Marx a za vyrovnaného stavu 2:2 utkání rozhodl Viky Pachota svým druhým gólem v turnaji na 3:2. Do posledního zápasu jsme nastoupili proti Litoměřicím. Z třiadvaceti střel pustil za svá záda Vojta čtyři. Na soupeřovu branku jsme poslali osm střel a dvě, jedna Dana Telyčka a jedna Edy Feštra, skončily za jejich gólmanem. Na poslední dvacetiminutovku nám už nezbyly síly a prohra 0:5 byla jednoznačná, i tak jsme brali bronz, z něhož měli kluci velkou radost,“ sdělil telegraficky náš respondent. V brance celý turnaj odchytal Vojta Holán, v obraně odehráli celý turnaj Dan Dubeš, Mára Kašpar, Vašek Lamač, Vojta Hloušek, Tonda Chmelík, Vašek Beran a v útoku bojovali Dan Telyčko, Eda Feštr, Štépa Jindra, Honza Trosberg, David Burjánek, Mario Luky Marx, Adam Stránský, Sam Soumar, Viky Pachota a Séba Šulc.

VOLEJBAL

* V neděli 5. září turnovská sportovní hala po dlouhé době pořádně ožila volejbalovým životem. Při příležitosti oslav 100 let českého volejbalu se zde konaly hned dva mládežnické turnaje.
Turnaje juniorek se zúčastnila tři družstva, do bojů v turnaji starších žákyň zasáhlo sedm týmů. V kategorii juniorek zvítězilo turnovské „A“ družstvo, které nejdříve porazilo velmi dobře hrající turnovské béčko 3:0 (21, 12, 15), a také skvělý Schrödingerův institut Varnsdorf 2:1 (7, 13, -23). V turnaji starších žákyň obsadilo „B“ družstvo, které začíná se šestkovým volejbalem, velmi dobré 5. místo. Rezervní družstvo starších žákyň končilo turnaj v euforii dvěma výhrami nad SK Ještědská „B“ 2:1 (-17, 23, 4) a Slovanem Varnsdorf 2:1 (-24, 16, 6). Turnovské áčko si ve skupině nejdříve snadno poradilo se Slovanem Varnsdorf 2:0 (8, 9) a SK Ještědská „B“ 2:0 (9, 11), aby nakonec po boji padlo s Bižuterií Jablonec 0:2. Po výhře v semifinále nad SK Ještědská „A“ 2:0 (12, 18) pak mohly Turnovanky nastoupit ve finálovém utkání. „To bylo jednoznačně vrcholem celého dne. Domácí hráčky se utkaly opět s Jabloncem. Po velmi dobrém výkonu se jim dokonale povedla odveta a velmi dobře hrající hráčky Jablonce porazily 2:0 (14, 18) na sety. Všem zúčastněným družstvům patří velké díky a přejeme jim, aby právě začínající sezóna proběhla celá a bez komplikací,“ prohlásil šéf turnovského volejbalu Pavel Starý.
Celkové pořadí v turnaji starších žákyň: 1. TJ Turnov „A“, 2. Bižuterie Jablonec, 3. SK Ještědská „A“, 4. Vrtule Frýdlant, 5. TJ Turnov „B“, 6. SK Ještědská „B“, 7. Slovan Varnsdorf
Celkové pořadí v turnaji juniorek: 1. TJ Turnov „A“, 2. Schrödingerův institut Varnsdorf, 3. TJ Turnov „B“.

Připravil Karel Vodrážka, vodraz@centrum.cz

Sdílet

Autor článku

Komentáře

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?

Registrace nového uživatele

Reset hesla
Prosím, zadejte svou emailovou adresu. Zašleme Vám nové heslo na email.