Letos již podruhé uspořádala turnovská Obchodní akademie, Hotelová škola a Střední odborná škola v kulisách svijanského zámku republikovou soutěž studentů středních škol, které vyučují gastro obory. Do Svijan přijeli kromě zástupců pořádající školy také studenti středních škol z Varnsdorfu, Brna, Prahy, Třebíče, Poličky, Tábora, Chrudimi, Žatce a Příbrami. Podle jedné z organizátorek, Štěpánky Chvalové z turnovské střední školy, bohužel některé školy účast na poslední chvíli odřekly z důvodů povodní nebo úrazu žáků.
Soutěžilo se ve dvou kategoriích – Junior Beer Competition (JBC) a Junior Mistr Kávy (JMK). Pořadatelem soutěže je Česká barmanská asociace, přes kterou probíhá registrace účastníků a stanovuje propozice soutěže, asociace dodá také hodnoticí komisaře. Organizátorem je Obchodní akademie, Hotelová škola a SOŠ Turnov, která zajišťuje průběh akce, občerstvení v Zámeckém šenku a obědy v Pivovarské restauraci – vše v úzké spolupráci s Pivovarem Svijany. Za sekci JBC odpovídá Lukáš Hnatajko, učitel odborných předmětů na OHS SOŠ Turnov, za sekci JMK Štěpánka Chvalová, vedoucí gastronomické komise a učitelka odborných předmětů OHS SOŠ Turnov.
V kategorii Junior Beer Competition musí soutěžící předvést své odborné vědomosti a dovednosti z oblasti výroby a servisu piva. V soutěži Junior Mistr Kávy je úkolem soutěžících seřízení mlýnku kávy k výrobě espressa a následně příprava dvou porcí kávy, a také příprava kávy v aeropressu. V obou kategoriích porotci hodnotí také vizuální stránku, a to jak při čepování piva, tak při přípravě kávy. Jde také o to, aby soutěžící příjemně vystupovali a dělali čest své budoucí profesi.
Vítězové jednotlivých kategorií jsou z Brna, resp. Poličky, nejlepší studenti z turnovské školy obsadili v obou kategoriích shodně 5. místo. Další ročník se bude opět konat v září roku 2025 ve Svijanech v areálu zámeckého parku.